Η πρώτη περιηγητική διαδρομή που οργανώνεται επίσημα από το κράτος με σκοπό την ταυτόχρονη ανάδειξη της φύσης και του πολιτισμού στην Πελοπόννησο, ξεκινά από την Επίδαυρο και καταλήγει στο Μαίναλο. Η πιλοτική περιηγητική διαδρομή προωθείται από το ΔΙΑΖΩΜΑ και το ΥΠΕΚΑ και περιλαμβάνει συγκεκριμένα:
Επίδαυρος – Λίμνη Στυμφαλία – οροπέδιο Φενεού – όρος Ζήρεια –Όρος Χελμός – Σπήλαιο Καστριών – Φαράγγι Βουραϊκού – Οικισμός Λαγκάδια Δ. Γορτυνίας – Όρος Μαίναλο.
Στη διαδρομή αυτή, φύση, αρχαιολογικοί χώροι, τοπικοί παραγωγοί και πολιτισμός θα συνδυαστούν, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα ενιαίο τουριστικό και αναπτυξιακό προϊόν ανάδειξης της Πελοποννήσου, ώστε η συνύπαρξη περιοχών Natura 2000 με πολιτιστικά τοπία να μπορέσει να μετουσιωθεί σε μία κινητήριο δύναμη για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξης της Περιφέρειας, όλο το χρόνο. Έτσι, για πρώτη φορά, μπαίνουν οι βάσεις και προχωράει ο σχεδιασμός για την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος με έναν ολοκληρωμένο τρόπο, και χωρίς αυτό να παρουσιάζεται αποκομμένο από την πολιτιστική και επιχειρηματική δραστηριότητα του τόπου, με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη και ευημερία.
Οι προκαταρκτικές δράσεις του έργου, που αναμένεται να προκηρυχθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, αφορούν:
Στο σχεδιασμό, την οργάνωση και την ανάλυση των διαδρομών του φυσικού περιβάλλοντος
Στην εκπόνηση σχεδίου στρατηγικής επικοινωνίας και αποτύπωσης των τοπικών προϊόντων και επιχειρήσεων,
ώστε βάσει αυτών, να αναδειχθούν οι απαραίτητες παρεμβάσεις για την ανάδειξη των διαδρομών αλλά και οι απαραίτητες δράσεις προώθησης τόσο των ίδιων των διαδρομών όσο και των τοπικών παραγωγών και τουριστικών επιχειρήσεων, υπό ένα ενιαίο διακριτό brand/ταυτότητα.
Ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης δήλωσε σχετικά: «Διαχρονικό μέλημά μας αποτελεί η αειφόρος ανάπτυξη, σε συνδυασμό με το σεβασμό και την προστασία του περιβάλλοντος και τη διατήρηση της ιστορικής μας μνήμης.
Τους σκοπούς αυτούς, στο σύνολό τους, υπηρετεί η Ολοκληρωμένη Δράση για την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος της Πελοποννήσου, με σημαντικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και την οικονομία των εν λόγω περιοχών, μέσα από τη μετατροπή τους σε τουριστικό πόλο έλξης καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους..
Φύση, αρχαιολογικοί χώροι, τοπικοί παραγωγοί και πολιτισμός ενώνονται, ούτως ώστε να δημιουργηθεί ένα ενιαίο τουριστικό και αναπτυξιακό προϊόν για την ανάδειξη της Πελοποννήσου. Με γνώμονα πάντοτε τη βιώσιμη, τοπική ανάπτυξη και ευημερία και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».
Άλλες επιλεγμένες διαδρομές στις οποίες – σε πρώτη φάση – πρόκειται να υλοποιηθούν πιλοτικά οι δράσεις, είναι:
Οικολογικό πάρκο Πάρνωνα, υγρότοπου Μουστού και περιοχή Λεωνιδίου – Μονεμβασιά – Νεάπολη – Ελαφόννησος
Όρος Ταΰγετος – Μεσσηνιακή και Λακωνική Μάνη – Πύλος – Μεθώνη – Κορώνη