ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Πού θα πάνε τα σκουπίδια της Ερμιονίδας

Το πρόγραμμα Διαλογής στην Πηγή για τη χωριστή συλλογή, μεταφορά και εν συνεχεία τη διαχείριση των ρευμάτων αυτών προς την κατεύθυνση ανακύκλωσης – κομποστοποίησης, με τη  συνεργασία αδειοδοτημένων φορέων, αναμένεται να δώσει σημαντική ανάσα στην κατεύθυνση της επίλυσης του προβλήματος των απορριμάτων στην Ερμιονίδα.
Το πρόγραμμα επιμερίζει τα Αστικά Στερεά Απόβλητα σε 4 ρεύματα, δηλαδή τα απόβλητα πλέον θα επιρρίπτονται σε τέσσερις διαφορετικούς κάδους (Καφέ κάδος για οργανικά βιοαποδομήσιμα απόβλητα, μπλε για τα Ανακυκλώσιμα Συσκευασιών,  πράσινος για τα Ανακυκλώσιμα Μη Συσκευασιών και τα κοντέινερς για ογκώδη και ειδικά ρεύματα αποβλήτων). Στην συνέχεια αυτά τα 4 ρεύματα ΑΣΑ, που έχουν συλλεχθεί χωριστά, οδηγούνται σε αδειοδοτημένους φορείς με σκοπό τη διαχείρισή τους.
Λόγω της εξαιρετικά επείγουσας ανάγκης, ο Δήμος Ερμιονίδας προχώρησε σε απευθείας ανάθεση του έργου της επεξεργασίας 2.000 tn προ-διαλεγμένων ρευμάτων Αστικών Στερεών Αποβλήτων στην εταιρεία RAP GROUP P.C., η οποία αποτελεί φορέα διαχείρισης και λειτουργίας μονάδων ανακύκλωσης, κομποστοποίησης και επεξεργασίας ΑΣΑ, σε νόμιμα αδειοδοτημένες μονάδες.
Σύμφωνα με τη νέα σύμβαση ο μέσος όρος της τιμής για τη διαχείριση ενός τόνου απορριμμάτων, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορικών και του ΦΠΑ,  είναι κατά πολύ χαμηλότερος από το κόστος της αμφιβόλου μεταφοράς των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ της Φυλής, που έγινε το περασμένο καλοκαίρι. Οι 2.000 tn, που θα παραλάβει και θα διαχειρισθεί η ανάδοχος εταιρεία έχει υπολογιστεί ότι θα καλύψουν τις ανάγκες του Δήμου μας για τρεις περίπου μήνες.
Στο διάστημα αυτό θα έχει εν τω μεταξύ ολοκληρωθεί ο Διεθνής Διαγωνισμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων του 2015, στον οποίο θα προχωρήσει άμεσα ο Δήμος Ερμιονίδας.
Με αυτόν τον τρόπο η νέα Δημοτική Αρχή ξεκινάει στο χρόνο ρεκόρ των τριών μηνών, την επίλυση του προβλήματος των απορριμμάτων, που ταλανίζει εδώ και 4 χρόνια τον τόπο μας.
Τέλος, ο Δήμος Ερμιονίδας έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για την δημιουργία Δημοτικού χώρου ανακύκλωσης και κομποστοποίησης.