ΟικονομίαΑρχείο

Ξεμπλόκαρε η απόδοση του 1% από τα αιολικά πάρκα

Η διαμάχη που υπήρχε ανάμεσα στα χωριά για το ποια δικαιούνται την απόδοση του 1% από τα αιολικά πάρκα, έλαβε τέλος με την επαναδιατύπωση της σχετικής απόφασης, έπειτα από τον προσδιορισμό των διοικητικών ορίων των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων από το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το επόμενο διάστημα οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών που έχουν αιολικά πάρκα, θα επωφεληθούν οικονομικά με την επιστροφή χρημάτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Στην Αργολίδα επωφελούνται οι κάτοικοι του Αχλαδοκάμπου, του Αραχναίου, των Διδύμων, του Ηλιόκαστρου, της Θερμησίας, και του Αγίου Νικολάου, περιοχές στις οποίες ήδη είναι εγκατεστημένα αιολικά πάρκα που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια.

Με την απόφαση προβλέπεται η παρακράτηση από τους παραγωγούς ποσοστού 1% της αξίας της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από ανεμογεννήτριες και μικρά υδροηλεκτρικά και η απόδοση του στους οικιακούς καταναλωτές στην δημοτική ενότητα των οποίων είναι εγκατεστημένα. Η καθυστέρηση που οφείλεται στις αντιδικίες μεταξύ όμορων κοινοτήτων στα όρια των οποίων έχουν εγκατασταθεί αιολικά πάρκα, αλλά και η ανάγκη διασφάλισης, ώστε, ωφελούμενοι να είναι μόνον αυτοί που διαθέτουν ενεργούς οικιακούς μετρητές στα όρια δικαιουμένων κοινοτήτων, ζητήματα τα οποία και επιλύει η νέα ΚΥΑ που επισυνάπτεται.

Ο Υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης δήλωσε σχετικά με το θέμα:
Η επαναδιατύπωση κρίθηκε απαραίτητη λόγω των προβλημάτων που ανέκυψαν για την εφαρμογή της αρχικής απόφασης, από την ασάφεια των διοικητικών ορίων, προκειμένου να μην απολεσθούν τα οφέλη για τους καταναλωτές, αλλά αντίθετα να πιστωθούν με το σύνολο του ποσού που δικαιούνται για την τριετία 2010-2013 αναδρομικά. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για παράδειγμα στην δημοτική ενότητα Αχλαδοκάμπου του δήμου ‘Αργους Μυκηνών για τους ενεργούς οικιακούς καταναλωτές υπολογίζεται κατά μέσο όρο πίστωση για την τετραετία 2010-2013, 950 ευρώ και αντίστοιχα για τους ενεργούς οικιακούς καταναλωτές της δημοτικής ενότητας Αραχναίου, 450 ευρώ. Για όλη την Αργολίδα η αναδρομική αυτή πίστωση ανέρχεται στα 998.943 ευρώ, ενώ άλλα 1.698.203 ευρώ σημειωτέον αποδίδονται και στους δήμους που ανήκουν οι δημοτικές αυτές ενότητες.”