ΠολιτισμόςΑρχείο

Οι Μύλοι, ο Παναργειακός και ο Θησαυρός του Χουρσίτ Πασά

Τι σχέση μπορεί να έχει ο Σιδηροδρομικός Σταθμός των Μύλων, ο Παναργειακός, και ένας Θησαυρός;

Το παρακάτω απόσπασμα είναι από μία Ταινία του 1995, με τίτλο “Ο Χαμένος Θησαυρός του Χουρσίτ Πασά”. Το σπάνιο αυτό φιλμ του Σταύρου Τσιώλη μπορεί να μην είναι ένα στολίδι του Ελληνικού Κινηματογράφου, αλλά αξίζει να το δείτε μόνο και μόνο για το μοναδικό Οδοιπορικό στην Πελοπόννησο προ εικοσαετίας, αλλά και για την ωραία μουσική επένδυση.

Υπόθεση:

Στις 29-1-93, δραπέτευσαν από τις φυλακές Αθηνών 80 κατάδικοι… Δηλαδή, ένας δραπέτευσε, κάποιος Βασίλης, για την αγαπημένη του στην Αμαλιάδα, αλλά στη βιασύνη του ξέχασε την πόρτα της φυλακής ανοιχτή και σιγά-σιγά βγήκαν και άλλοι 79. Η ταινία παρακολουθεί τους 11 που κατεβαίνουν στην Πελοπόννησο… Μαζί τους κι ένας γέρος μουσικός που έχει χάρτη αγορασμένο από Έλληνα στην Αμερική, αντί 2500 δολαρίων, με το χαμένο θησαυρό του Στρατηγού Χουρσίτ Πασά.

Πρωταγωνιστούν οι Αργύρης Μπακιρτζής, Τάκης Μόσχος, Μιχάλης Γιαννάτος, Χάρης Μιχαλογιαννάκης, Μάκης Κοντιζάς, Άννα Τσουκαλά, Μήτσος Καραμήτζος, Λίνα Κοσσυφίδου κ.α.
 

Στο παρακάτω απόσπασμα φαίνεται ο Σταθμός των Μύλων, καθώς και μία επέλαση φιλάθλων του Παναργειακού (έστω και εικονική) στο Γύθειο.

Δείτε ολόκληρη την ταινία: