ΡεπορτάζΑρχείο

Τα “τούβλα” έχτισαν τον σταθμό του Άργους με τούβλα!

Όταν έλεγαν ότι άρχισαν οι εργασίες για την προστασία του Σιδηροδρομικού Σταθμού του Άργους δεν φανταστήκαμε ακριβώς αυτό!
 

Κι’ όμως ο ΟΣΕ σκέφτηκε ότι ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτεί ένα κτίριο κατασκευασμένο περί το 1900, που είναι κηρυγμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού ως Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς, είναι να το χτίσει με τούβλα!!!
 

 
Στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο ΟΣΕ σχετικά με το θέμα αναφέρει πως “ξεκινούν εργασίες προστασίας του σιδηροδρομικού σταθμού Άργους, από βανδαλισμούς και έκνομες ενέργειες που μπορούσαν να επιφέρουν μη αναστρέψιμες καταστάσεις, με στόχο την άμεση διαθεσιμότητά του για σιδηροδρομική χρήση“.

Ένας σταθμός λοιπόν που υποτίθεται πως προορίζεται να ανοίξει για σιδηροδρομική χρήση, δίνεται εντολή να χτιστεί! Επιλέγεται δηλαδή να μετατρέψουνε σε μούμια ένα μνημείο της πόλης του Άργους για να μην γεμίζει από αστέγους…
 

Άραγε ο Δήμος συμφωνεί με αυτή την αισθητική παρέμβαση εις βάρος ενός μνημείου της πόλης του Άργους;

Άραγε η αρχαιολογία ειδοποιήθηκε ότι ένα διατηρητέο κτίριο της πόλης υπόκειται σε τέτοιες παρεμβάσεις και αλλοιώνεται ο χαρακτήρας του; 

Άραγε οι τοπικοί φορείς ενημερώθηκαν για την συγκεκριμένη πρόθεση του ΟΣΕ ή βρέθηκαν προ εκπλήξεως;
 

 
Μέχρι να ξεκαθαρίσει το θέμα της επαναλειτουργίας του σιδηροδρόμου δεν θα ήταν καλύτερα να δοθεί το κτίριο προσωρινά σε κάποιο φορέα να το λειτουργήσει και να το προστατεύσει, σεβόμενος την ιστορία του και φροντίζοντας να παραδοθεί χωρίς αλλοιώσεις όταν θα κληθεί να ξαναϋποδεχθεί αυτό για το οποίο αρχικά φτιάχτηκε;
 

Αρκετοί τρόποι υπάρχουν για την αξιοποίηση του, ώστε να παραμείνει το κτίριο ζωντανό,  και τελικά επιλέχθηκε ο χειρότερος!

Φυσικά δεν επικροτούμε γραφικές απόψεις, όπως για παράδειγμα να γίνει Κέντρο Αιμοδοσίας (σιγά μη γίνει και νοσοκομείο!), όμως πιστεύουμε πως μπορούν να κάτσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι σε ένα τραπέζι και να κουβεντιάσουν με ποιους τρόπους μπορεί προσωρινά να αξιοποιηθεί, αφού πρώτα αποκατασταθεί, σε συνεργασία και με τους Φίλους Τρένου της περιοχής.
 

Το κλείσιμο του Σταθμού δεν σηματοδοτεί την επανέναρξη του σιδηροδρόμου στο νομό αλλά τον τελειωτικό του θάνατο…
 
* Σε μία εβδομάδα αναφέρουν πως θα ξεκινήσουν εργασιες και στο Ναύπλιο. Λέτε να μας περιμένει κι’ άλλη έκπληξη εκεί; 
 
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Κοσμάς Κορολόγος