Site icon Αρχείο anagnostis.org

Για την ΑΟΖ τίποτα κύριε Μανιάτη;

Για την ΑΟΖ τίποτα κύριε Μανιάτη;

Με ένα φιλόδοξο άρθρο που έγραψε ο Γιάννης Μανιάτης για την Ελληνική Huffington Post, κάνει έναν μίνι απολογισμό του έργου του καθώς και τις εκτιμήσεις του για ένα πολύ σημαντικό θέμα, όπως είναι αυτό των ανεκμετάλλευτων για δεκαετίες Ελληνικών υδρογονανθράκων, που απ’ ότι φαίνεται τελικά υπάρχουν, παρά τα αντιθέτως θρυλούμενα κατά καιρούς.

Για τον κύριο Μανιάτη όμως, απ’ ότι φαίνεται, οι Ελληνικοί υδρογονάνθρακες περιορίζονται μόνο σε Άρτα – Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, και λίγο ξώφαλτσα Κρήτη, αφού τουλάχιστον στο συγκεκριμένο άρθρο δεν γίνεται καθόλου αναφορά στο τι σχεδιάζεται να γίνει με την ΑΟΖ που αφορά το Ανατολικό Αιγαίο.

Αναλυτικά τα όσα αναφέρει ο Υπουργός ΠΕΚΑ στο άρθρο του:
Τα τελευταία 3 χρόνια ανοίξαμε το φάκελο «Ελληνικά Πετρέλαια – Υδρογονάνθρακες». Με επιμονή, υπομονή, διαφάνεια και πλήρη επιστημονική τεκμηρίωση. Σήμερα μπορούμε να κάνουμε έναν πρώτο απολογισμό. Μέσα σε 3 χρόνια, ξεκινώντας από τον Αύγουστο του 2011 που ψηφίστηκε ο αντίστοιχος Νόμος, υλοποιήσαμε μια εθνική προσπάθεια που για πολλές δεκαετίες βρισκόταν σε ύπνωση.

Προκηρύξαμε, αναθέσαμε και κυρώσαμε από τη Βουλή τις πρώτες τρεις (3) συμβάσεις για εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στα Ιωάννινα, τον Πατραϊκό και το Κατάκολο. Τα αναμενόμενα δημόσια έσοδα από την αξιοποίηση των περιοχών αυτών θα ξεπεράσουν τα 12 δις ευρώ τα επόμενα χρόνια.

Προκηρύξαμε νέο διαγωνισμό για 3 ελπιδοφόρες χερσαίες περιοχές σε Άρτα – Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, μετά από σχετικό αίτημα της Ιταλικής εταιρείας ENEL. Στις αρχές Φεβρουαρίου αναμένουμε τις δεσμευτικές προσφορές των διεθνών εταιρειών για τις περιοχές αυτές.

Ανοίξαμε ένα μεγάλο κεφάλαιο για την αξιοποίηση των εθνικών μας κοιτασμάτων μέσα από την λεπτομερή χαρτογράφηση και προκήρυξη όλης της θαλάσσιας έκτασης στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης. Οι μέχρι σήμερα εκδηλώσεις ενδιαφέροντος των εταιρειών είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικές.

Για πρώτη φορά ο ορυκτός μας πλούτος αποτελεί βασικό πυλώνα του νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Του μοντέλου που δεν στηρίζεται στα δανεικά και την εσωτερική κατανάλωση, αλλά αξιοποιεί τα τεράστια συγκριτικά μας πλεονεκτήματα από την αξιοποίηση του υπόγειου πλούτου μας.

Στα επόμενα 25 χρόνια αναμένουμε δημόσια έσοδα (σε τιμές 2013) που θα ξεπεράσουν τα 150 δις ευρώ. Το 25% των εσόδων αυτών αποδίδεται στις Τοπικές Κοινωνίες για δράσεις τοπικής – περιφερειακής ανάπτυξης, προστασίας του περιβάλλοντος και δημιουργίας θέσεων εργασίας για τους κατοίκους των περιοχών αυτών.

Νομοθετήσαμε τη δημιουργία του «Κοινωνικού Ταμείου Αλληλεγγύης Γενεών» κατά το Νορβηγικό πρότυπο, όπου θα εισρέει το υπόλοιπο 75% των δημοσίων εσόδων με στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του εθνικού ασφαλιστικού συστήματος και της αξιοπρεπούς διαβίωσης των ελλήνων συνταξιούχων.

Δημιουργούμε μια νέα αγορά στην εθνική οικονομία. Απευθυνόμαστε στη νέα γενιά του τόπου για την οποία θα δημιουργήσουμε πάνω από 25.000 νέες θέσεις εργασίας. Ήδη χρηματοδοτούμε τα πρώτα 4 Μεταπτυχιακά Προγράμματα σε 7 ελληνικά Πανεπιστήμια που απευθύνονται σε Μηχανικούς, Γεωλόγους, Οικονομολόγους, Νομικούς και επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων που σχετίζονται με τη βιώσιμη αξιοποίηση των ελληνικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Τη δεκαετία του 70 η Ελλάδα ξεκίνησε να δημιουργεί ένα βασικό συντελεστή της εθνικής οικονομίας που είναι ο τουρισμός. Στη δεκαετία του 2010 θεμελιώνουμε και αναπτύσσουμε με διαφάνεια και μεγιστοποίηση του κοινωνικού οφέλους, τον πυλώνα του ορυκτού μας πλούτου. Για αυτοδύναμη ανάπτυξη και απεξάρτηση από δανειστές.

Αναβαθμίζουμε γεωπολιτικά τη χώρα και την αναδεικνύουμε σε μια νέα πηγή ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης. Για πρώτη φορά η Ελλάδα μετασχηματίζεται σε μια κορυφαία πηγή ενίσχυσης της ενεργειακής επάρκειας και ασφάλειας της Ευρώπης με το σχεδιασμό και την υλοποίηση τριών διεθνών αγωγών μεταφοράς Φυσικού Αερίου. Αγωγών που απαντούν με αποτελεσματικότητα στο κορυφαίο διακύβευμα των ευρωπαϊκών οικονομιών και παραγωγικών δομών που είναι η μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από τρίτες χώρες με τη διαφοροποίηση τόσο των πηγών, όσο και των αγωγών τροφοδοσίας της.

Ήδη, ο TAP που μεταφέρει 10 δις κυβ.μ. (και προοπτικά 20 δις κυβ. μ.) από την Κασπία μέσω Ελλάδας προς Ιταλία προχωρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και αναμένεται να συνεισφέρει πάνω από 10.000 νέες θέσεις εργασίας στη Βόρεια Ελλάδα.

Ο αγωγός της Ανατολικής Μεσογείου EastMed (με 8-10 δις κυβ.μ.) που σχεδιάζεται να συνδέσει τα υπεράκτια κοιτάσματα του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας μέσω Κρήτης και Δυτικής Ελλάδας με την Ιταλία μετά από κοινή πρωτοβουλία των 3 χωρών, εντάσσεται στους άξονες πανευρωπαϊκών προτεραιοτήτων και διαμορφώνει ταυτόχρονα τόσο νέα πηγή, όσο και νέα οδό τροφοδοσίας της Ε.Ε.

Στην ίδια πανευρωπαϊκή προτεραιότητα εντάσσεται ο τρίτος αγωγός Αιγαίου – Βαλτικής με την ονομασία «Κάθετος Διάδρομος» (Vertical Corridor) που συνδέει σε πρώτη φάση με δυναμικό 3-5 δις κυβ.μ. Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία και στη συνέχεια Ουγγαρία και χώρες visegrad. Η πηγή τροφοδοσίας του θα είναι ο TAP και επιπλέον οι πλωτές Μονάδες υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) που έχουν επίσης ενταχθεί στα Προγράμματα Ευρωπαϊκών Προτεραιοτήτων και σχεδιάζεται να υλοποιηθούν στο βόρειο Αιγαίο. 

Η Ελλάδα για πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες με αξιοποίηση των ενεργειακών της κοιτασμάτων και της γεωγραφικής της θέσης, διαμορφώνει το πλαίσιο για ενεργειακές επενδύσεις άνω των 10 δις ευρώ και δημιουργία πάνω από 45.000 νέων θέσεων εργασίας.

Έχουμε χαράξει και υλοποιούμε μια εθνικά κορυφαία, πατριωτική γεωπολιτική στρατηγική που μας αναδεικνύει σε εξαιρετικά σημαντικούς παίκτες της Ανατολικής Μεσογείου και της ΝΑ Ευρώπης.

Τώρα είναι η ώρα να θωρακίσουμε τη στρατηγική αυτή με συνέχεια, συνέπεια, επιμονή και εθνική συναίνεση.
 

Exit mobile version