ΆρθροΑρχείο

Γιατί φοβούνται την ψήφο των Ελλήνων μεταναστών;

Είμαι Έλληνας του Εξωτερικού και δεν με αφήνουν να ψηφίσω. Με αυτό το σύνθημα οι Έλληνες του εξωτερικού διαμαρτύρονται γιατί έμμεσα τους στερείται το δικαίωμα να ψηφίσουν σε αυτές τις εκλογές, δίοτι πολύ απλά δεν τους δίνεται η δυνατότητα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο στον οποίο διαμένουν, όπως συμβαίνει σε κάθε άλλη πολιτισμένη Ευρωπαϊκή χώρα (23 από τις 27 χώρες της Ε.Ε το επιτρέπουν). Εκτός φυσικά από την Ελλάδα…

Μετά τους 18ρηδες, η Ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να αποκλείσει από την εκλογική διαδικασία χιλιάδες Έλληνες της διασποράς, που πολύ απλά δεν έχουν την δυνατότητα να κάνουν το υπεραλαντικό ταξίδι που απαιτείται προκειμένου να ψηφίσουν. Στην Ουγκάντα (ή στην Ελλάδα αν θέλετε…) του 21ου αιώνα, για τους Έλληνες του εξωτερικού δεν προβλέπεται τρόπος άσκησης του εκλογικού τους δικαιώµατος από το σηµείο που θα βρίσκονται.

Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να μην απαντήσει θετικά στο αίτημα που είχαν προβάλει από προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η εκστρατεία «I Cannot Vote», για την προάσπιση του «θεμελιώδους δημοκρατικού δικαιώματος».

Μία δεύτερη πρωτοβουλία με τίτλο «A Flight for Democracy», επιχειρεί μέσω crowdfunding, να συγκεντρώσει το απαραίτητο κονδύλι ώστε να μειωθεί το κόστος του ταξιδιού προς την μαμά-πατρίδα. 

Η πρωτοβουλία I Cannot Vote δηλώνει αυθόρμητη κι εντελώς ανεξάρτητη από κομματικά συμφέροντα, και συγκεκριμένα αναφέρει στο κάλεσμά της:

«Είμαστε Έλληνες πολίτες, ζούμε στο εξωτερικό κι έχουμε δικαίωμα ψήφου στις βουλευτικές εκλογές της χώρας μας. Δυστυχώς, δεν μας επιτρέπεται να ψηφίζουμε από τον τόπο διαμονής μας. Σε αντίθεση με 23 από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνολικά 37 ευρωπαϊκές χώρες, το ελληνικό κράτος δεν παρέχει στους πολίτες του τη δυνατότητα να ψηφίσουν από το εξωτερικό. Η περιορισμένη μας πρόσβαση στην εκλογική διαδικασία αποτελεί μορφή διάκρισης, ιδιαίτερα ντροπιαστικής αν αναλογιστεί κανείς ότι η Ελλάδα είναι η κοιτίδα της δημοκρατίας.

Το Ελληνικό κράτος δεν έθεσε ποτέ σε εφαρμογή όσα προβλέπει το άρθρο 51 § 4 του Ελληνικού Συντάγματος (αναθεώρηση 2001): “Oι βουλευτικές εκλογές διενεργούνται ταυτόχρονα σε ολόκληρη την Επικράτεια. Νόμος που ψηφίζεται με την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών μπορεί να ορίζει τα σχετικά με την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους εκλογείς που βρίσκονται έξω από την Επικράτεια. Ως προς τους εκλογείς αυτούς η αρχή της ταυτόχρονης διενέργειας των εκλογών δεν κωλύει την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος με επιστολική ψήφο ή άλλο πρόσφορο μέσο, εφόσον η καταμέτρηση και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων διενεργείται όποτε αυτό γίνεται και σε ολόκληρη την Επικράτεια.”

Από τη στιγμή που δεν είμαστε διατεθειμένοι να εκχωρήσουμε ένα από τα θεμελιώδη δημοκρατικά μας δικαιώματα, αποφασίσαμε να αναλάβουμε δράση. Η καμπάνια I Cannot Vote έχει σκοπό να εγείρει γνώση του αιτήματός μας προκειμένου να ασκηθεί πίεση στα μέλη του Ελληνικού κοινοβουλίου . Η πρωτοβουλία μας είναι αυθόρμητη κι εντελώς ανεξάρτητη από κομματικά συμφέροντα».

Δείτε το spot που έχουν ετοιμάσει τα παιδιά:

 

Τι να φοβούνται άραγε αυτοί που τους έδιωξαν; Μην και δεν τους ψηφίσουν;

 

Κ.Κ.