Site icon Αρχείο anagnostis.org

15 κόμματα που δεν θα πιστέψετε ότι υπάρχουν!

15 κόμματα που δεν θα πιστέψετε ότι υπάρχουν!

Οι εκλογές είναι ένα ζήτημα σοβαρό, δεν αντιλέγουμε. Επειδή, όμως, αυτή η σύντομη προεκλογική περίοδος ήταν έντονη και εξοντωτική, νιώσαμε την ανάγκη να ελαφρύνουμε την ατμόσφαιρα με αυτά τα «απίστευτα και όμως αληθινά» πολιτικά κόμματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι ιδρυτές τους είχαν ένα όραμα στο οποίο πίστεψαν τόσο πολύ, ώστε να το θεωρήσουν αναγκαίο να το κάνουν και κόμμα. Δικαίωμά τους άλλωστε! Όπως και δικό μας δικαίωμα να (χαμο)γελάμε όταν διαβάζουμε για αυτά. 

1.Καπνιστικές Ομάδες για την Τέχνη και την Εικαστική Συγκρότηση (Κ.Ο.Τ.Ε.Σ) 

To κόμμα πήρε μέρος στις βουλευτικές εκλογές του 2009 και πρόεδρός του είναι ο Νίκος Λούβρος. Οι Κ.Ο.Τ.Ε.Σ υπεραμύνονται των δικαιωμάτων των καπνιστών. Όπως μπορεί να φανταστεί κανείς, η ίδρυση του κόμματος συνέπεσε με τα μέτρα απαγόρευσης του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους. Τα … πουλερικά δεν το ήθελαν αυτό με τίποτα, για αυτό και στις 14 Ιουλίου του 2009 το κόμμα κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης του Νόμου Αβραμόπουλου περί απαγόρευσης του καπνίσματος. Στην εκλογική περιφέρεια της Α’ Αθήνας είχε όπως φαίνεται αρκετούς που συμμεριζόταν τον «πόνο» του και έτσι έλαβε 1.353 ψήφους.

2.Δραχμή, Δημοκρατική Κίνηση Πέντε Αστέρων 

Το όνομα είναι, θα λέγαμε, επεξηγηματικό. Στόχος του κόμματος είναι φυσικά η επιστροφή της Ελλάδας στο νόμισμα της δραχμής. Όσο για το τι σημαίνουν τα πέντε αστέρια, αυτά αφορούν «την ανατροπή του μνημονίου, την επιστροφή στη δραχμή, την αυτοδύναμη ανάπτυξη, την εθνική αξιοπρέπεια και στην κοινωνική δικαιοσύνη.» Φανταζόμαστε ότι η λέξη Grexit δεν τους τρομάζει και τόσο.

3.Σχέδιο Β 

Ιδρύθηκε τον Μάιο του 2013 με πρωτοβουλία του Αλέκου Αλαβάνου. Κύριες θέσεις του κόμματος είναι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, με ταυτόχρονη επιστροφή σε εθνικό νόμισμα, ενώ εισηγείται ριζικές αλλαγές στο κοινοβουλευτικό και τραπεζικό σύστημα. Όπως διαβάσαμε στο επίσημο site του το Το ΣΧΕΔΙΟ Β συμμετέχει στις εκλογές της Κυριακής και στηρίζει το ψηφοδέλτιο πολιτικής συνεργασίας ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΜΕΤΩΠΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗΣ- ΜΑΡΣ. 

4.Χριστοπιστία 

Το κόμμα ιδρύθηκε το 1993 από τον Ευστάθιο Πατσαντζή. Η «Χριστοπιστία» έλαβε μέρος σε εθνικές εκλογές το 1993, το 1996, το 2000 και το 2004, ενώ σε ευρωεκλογές το 1994, το 1999  και το 2004, με 4 υποψηφίους. Στις εκλογές του 2007 δεν κατέθεσε συνδυασμό, αν και είχε καταθέσει δήλωση συμμετοχής. Οι θέσεις του κόμματος; Δύσκολο να τις βρει κανείς, αλλά η εικόνα από πάνω μιλάει από μόνη της. Αρκεί να σας πούμε ότι ο ιδρυτής του κόμματος καθόταν με ένα πλακάτ της «Χριστοπιστίας» κρεμασμένο από το λαιμό του στην πλατεία Συντάγματος,, ενώ στο μέτωπό του είχε το σύμβολο του «κυκλικού διπλοσταυρού», ο οποίος είναι μέρος του εμβλήματος του κόμματος. 

5.Λαϊκές Ενώσεις Υπερκομματικών Κοινωνικών Ομάδων (Λ.Ε.Υ.Κ.Ο. )

Αυτό το μικρό κόμμα δημιουργήθηκε ώστε «να δραστηριοποιήσει και να συντονίσει τους προβληματισμένους και υπεύθυνους πολίτες από κάθε σημείο της χώρας.» Αποτελεί συμμαχία άλλων ενώσεων όπως η «Ένωση Ελλήνων Φορολογουμένων», «Ένωση Τηλεθεατών» κλπ. και το 2010 αναφέρονται οκτώ πρόσωπα που συγκροτούν το Λ.Ε.Υ.Κ.Ο.: Κ. Ντάλιος, Μ. Χρήστου, Δ. Παύλου, Μ. Σιδεροπούλου, Π. Καραζέρη, Γ. Ντάλιος, Α.Μ. Τερέζα και Μ. Βασιλείου[1]. Πρόεδρός του είναι ο Κωνσταντίνος Ντάλιος, ο οποίος το 1981 είχε πολιτευθεί με την ΕΔΗΚ. «Το έγκυρο λευκό δεν ενισχύει το πρώτο κόμμα και μετράει υπέρ των πολιτών». Μάλιστα. 

6.Ανεξάρτητη Ανανεωτική Αριστερά, Ανανεωτική Δεξιά, Ανανεωτικό ΠΑΣΟΚ, Ανανεωτική Νέα Δημοκρατία, Όχι στον Πόλεμο, Κόμμα Επιχείρηση Χαρίζω Οικόπεδα, Χαρίζω Χρέη, Σώζω Ζωές, Παναγροτικό Εργατικό Κίνημα Ελλάδος (ΠΑ.Ε.Κ.Ε.) 

Ο Μιλτιάδης Τσαλαζίδης από τα Σίδερα Κοζάνης, που ίδρυσε το κόμμα-σιδηρόδρομος, κατέβηκε στις εκλογές που έγιναν τον Ιούνιο του 2012 στην Α’ Αθήνας … και έλαβε μόλις μία ψήφο. Ο κ. Τσαλαζίδης, έχει δηλώσει πως είναι ιδιοκτήτης μιας έκτασης 30,000 στρεμμάτων στα Γρεβενά, στη θέση Μουσταφά, την οποία και υπόσχεται να μοιράσει στο λαό. Στα 85 του πλέον συμμετέχει και στις εκλογές της Κυριακής! 

7.ΕΛ.ΛΑ.ΔΑ. – Ελληνική Δημοκρατική Απελευθέρωση 

Αυτό το κόμμα μπήκε στο χάρτη αυτές τις εκλογές μόνο και μόνο με το … ιδιαίτερο προεκλογικό σποτ του. Ο Κώστας Παπανικόλας είναι ο ηγέτης του συνδυασμού που έχει ως αντικειμενικό στόχο “να ελευθερώσουμε την πατρίδα από τα χρέη, τα μνημόνια και την δυστυχία αντικαθιστώντας α) την κεφαλαιοκρατική δικτατορία που μας κυβερνά με την Δημοκρατία στην πράξη που ελέγχει αυστηρά τους κυβερνώντες. β) την ιδιοτέλεια των κυβερνώντων που μας κατάκλεψαν με την πολιτική ανιδιοτέλεια και γ) τον καταναλωτισμό με την οικολογική ζωή η οποία μας απαλλάσει απο περιττά έξοδα στους γιατρούς, τα φάρμακα, τα νοσοκομεία και μειώνει κατά 90% το κόστος της. Έτσι δεν έχουμε ανάγκη από νέα δάνεια και μνημόνια”. 

8.Ο Darth Vader του Internet Party στην Ουκρανία

Θα μπορούσε ο διάσημος κακός της ταινίας του Τζορζ Λούκας «Ο Πόλεμος των Άστρων», Darth Vader να είναι υποψήφιος σε εκλογές; Και όμως αυτό έγινε στην Ουκρανία. Ο Darth είναι ο υποψήφιος του «Internet Party», ενός ουκρανικού κόμματος που ιδρύθηκε το 2007. Στόχος του κόμματος είναι «η ηλεκτρονική διακυβέρνηση ενάντια στην γραφειοκρατία» και θέλει να δημιουργήσει μία ηλεκτρονική κυβέρνηση στην Ουκρανία.» Ωστόσο, ο … «κακός υποψήφιος» δεν κατάφερε καν να ψηφίσει στις εκλογές που έγιναν τον Οκτώβριο του 2014 στη χώρα, επειδή αρνήθηκε να βγάλει τη μάσκα του. Μα πώς τόλμησαν να του το ζητήσουν αυτό; 

9.Ο κλόουν Τιριρίκα της Βραζιλίας

Είναι κλόουν και ηθοποιός, αλλά και εκλεγμένος πολιτικός. Που αλλού θα γινόταν αυτό, αν όχι στη Βραζιλία;. Ο Φρανσίσκο Ολιβέιρα Σίλβα, γνωστότερος και ως «Τιριρίκα», εξελέγη με 1,3 εκατομμύρια ψήφους στη Γερουσία τον Οκτώβριο του 2014. Τελικά, το σλόγκαν που είχε κατά την προεκλογική του εκστρατεία, «Δεν μπορεί να πάει χειρότερα», του έφερε μάλλον τύχη. 

10.Beer, Baccy and Crumpets Party (Βρετανία) 

Ο Ρέι Χολ, ιδρυτής του κόμματος, έχει τρεις μεγάλους στόχους: να επαναφέρει τον κατώτατο φόρο στους μισθούς, να επεκτείνει τα δικαιώματα των καπνιστών και φυσικά να εμποδίσει τις λατρεμένες παμπ από το να κλείνουν. Ότι επιθυμεί δηλαδή κάθε μέσος Βρετανός! Άλλωστε το όνομα του κόμματος έχει μέσα τις λέξεις «μπύρα» και crumpet (η βρετανική εκδοχή της τηγανίτας). 

11.Miss Great Britain Party (Βρετανία) 

Ιδρύθηκε το 2008 και από το όνομά του μπορείτε να φανταστείτε τη συνέχεια: υποψήφιες είναι γυναίκες που έχουν λάβει μέρος στα καλλιστεία «Miss Great Britain». Στόχος του κόμματος ήταν να κάνει «το Γουέστμινστερ σέξι και όχι κακόφημο». Πολύ κομψό κορίτσια, μπράβο. 

12. American Common Sense Party (Αμερική) 

Η ιδεολογική πλατφόρμα αυτού το κόμματος είναι, όπως λέει και το όνομά του, βασισμένη στην κοινή λογική και σε θέματα όπως το φαινόμενο του θερμοκηπίου, την εκπαίδευση και το σύστημα υγείας. Στόχος του οι «πρακτικές λύσεις.» Αυτό και αν είναι μοναδικό! Ένα κόμμα που θα ζητάει τα αυτονόητα; Όλα καλά, αλλά … η κοινή λογική αυτού το κόμματος μάλλον δεν συνέπεσε με αυτή που έχουν οι ψηφοφόροι στην Αμερική. 

13.Rent is too damn high Party (Αμερική) 

«Το νοίκι παραείναι ακριβό, να πάρει!» λέει αυτό το κόμμα και ποιοι είμαστε εμείς να διαφωνήσουμε; Το κόμμα, με βάση του τη Νέα Υόρκη, είχε τρεις υποψήφιους για δήμαρχο στην πόλη το 2005 και το 2009, καθώς και για κυβερνήτη και γερουσιαστή το 2010. Ψυχή του «Rent is too damn high» είναι ο Τζίμι ΜακΜίλαν, ο οποίος με το χαρακτηριστικό του χιούμορ έχει καταφέρει να γίνει meme, αλλά και φέρει δημοσιότητα στο κόμμα. Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για ένα εγχείρημα με αστείο όνομα, αλλά σοβαρό χαρακτήρα. 

14.Work less Party (Καναδάς)

Ένα κόμμα που μιλάει για λιγότερη δουλειά; Ναι, όλοι θα ήθελα να το ψηφίσουν. Ιδρύθηκε στον Καναδά το 2007 και μοναδική του έγνοια είναι τα εργατικά δικαιώματα. Αιτήματά του; Να δουλεύουμε λιγότερες ώρες την εβδομάδα, αύξηση του κατώτατου μισθού και την προώθηση των πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Αν αυτό το κόμμα κατέβαινε στην Ελλάδα, σίγουρα θα είχε καλύτερη πορεία!

15.No candidate deserves my vote (Βρετανία)

Υπήρξαν φορές που σταθήκατε μπροστά από το ψηφοδέλτιο και ευχηθήκατε να είχατε την επιλογή «Δεν με εκφράζει κανένας από τους υποψήφιους»; Αυτό ακριβώς ζήτα το βρετανικό κόμμα, το όνομα του οποίου σημαίνει «Κανένας υποψήφιος δεν αξίζει την ψήφο μου». Με αυτόν τον τρόπο κανένας ψηφοφόρος δεν θα απείχε από τις εκλογές, τονίζουν οι ίδιοι. Και τι θα γίνει σε περίπτωση που εκλεγεί υποψήφιος τους; Θα παραιτηθεί αμέσως έτσι ώστε να πιέσει προς την κατεύθυνση να γίνουν ξανά εκλογές. Ζαλιστήκαμε!

 

ΠΗΓΗ

Exit mobile version