ΑθλητισμόςΑρχείο

Ψάχνουν χώρο για καταδυτικό πάρκο στον Τυρό

Η ιδέα για καταδυτικό τουρισμό στον Τυρό δεν είναι καινούρια, αλλά απ’ ότι φαίνεται τώρα άρχισε να ωριμάζει ως σκέψη και στο μυαλό των αρμοδίων.

Γι’ αυτό το σκοπό συνεδρίασε την Παρασκευή η Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης & Προβολής του Δήμου Νότιας Κυνουρίας στο Λεωνίδιο. Έπειτα από διάλογο και ανταλλαγή απόψεων αποφασίστηκε ομόφωνα να κατατεθεί εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, με την οποία θα προτείνεται, μεταξύ άλλων, η έναρξη ενεργειών χωροθέτησης καταδυτικού πάρκου.

Με το νέο Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό προτείνεται η ανάπτυξη τουρισμού καταδύσεων, αυτόνομων ή οργανωμένων, με στόχο τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος. Συγκεκριμένα ο εν λόγω σχεδιασμός προβλέπει την δημιουργία θαλάσσιων καταδυτικών πάρκων, τα οποία οριοθετούνται σε παράκτιες ή μη θαλάσσιες περιοχές, προστατευμένες από την αλιεία και από άλλες θαλάσσιες και υποθαλάσσιες δραστηριότητες, εντός των οποίων αναπτύσσονται και διεξάγονται καταδυτικές δραστηριότητες για λόγους αναψυχής. Τα θαλάσσια καταδυτικά πάρκα αναπτύσσονται σε περιοχές που διαθέτουν τους απαιτούμενους προς τούτο πόρους (υποθαλάσσιοι γεωλογικοί σχηματισμοί και πλούσια σε ιχθυοπανίδα οικοσυστήματα ή επιδεχόμενα αναβάθμισης σε αριθμό και μέγεθος ειδών με κατάλληλα μέτρα, ναυάγια, ενάλιες αρχαιότητες, στοιχεία ιδιαίτερης τεχνητής μορφολογίας κλπ), προσβασιμότητα και πληρούν τις προδιαγραφές που καθορίζονται από τη νομοθεσία, ιδίως επί θεμάτων υγείας και ασφάλειας.

Στον Δήμο Νότιας Κυνουρίας θεωρούν ότι η περιοχή τους καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις που περιγράφονται παραπάνω, ώστε να κατασκευάσει ένα καταδυτικό πάρκο, και κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση.

Κατά πάσα πιθανότητα ως ιδανικός τόπος κατασκευής του Πάρκου θα προταθεί η περιοχή ανοιχτά του όρμου του Τυρού, ενώ παράλληλα γίνονται ενέργειες ώστε να αναδειχθεί και ο αναρριχητικός τουρισμός στο Λεωνίδιο. Οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού σίγουρα φαντάζουν ως μία καλή λύση σε μία περιοχή όπου προσπάθησε τα τελευταία χρόνια να αναπτύξει τον μαζικό τουρισμό, αλλά χωρίς εντυπωσιακά αποτελέσματα.