ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Κακό παράδειγμα ο δήμος Ναυπλιέων για τους επαγγελματίες

Την ώρα που ο δήμος Ναυπλίου προσπαθεί να βάλει σε μια τάξη τους επαγγελματίες φέροντας σε διαβούλευση την κανονιστική απόφαση για την χρήση των κοινόχρηστων χώρων, δεν δίνει ο ίδιος πρώτος το καλό παράδειγμα.

Έτσι, ενώ έχει αποφασιστεί ότι το περίπτερο της «Θανάσαινας» στην Άργους που παραμένει κενό, πρέπει να απομακρυνθεί, αυτό ακόμα παραμένει στη θέση του καταλαμβάνοντας πολύτιμο κοινόχρηστο χώρο, στη μέση του πεζοδρομίου.

Πώς λοιπόν θα πάρουν το καλό παράδειγμα οι επαγγελματίες που καταλαμβάνουν παράνομα κοινόχρηστους χώρους ώστε να συμμορφωθούν, όταν ο ίδιος ο δήμος δεν συμμορφώνεται στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, φροντίζοντας να ελευθερώνει τους κοινόχρηστους χώρους;

Φαίνεται ωστόσο ότι ο δήμος είχε καλύτερα αντανακλαστικά στην περίπτωση του περιπτέρου που υπήρχε στην Αγία Τριάδα στη διασταύρωση πλησίον του δημοτικού καταστήματος, το οποίο έχει απομακρυνθεί από τη θέση του, με αποτέλεσμα να ανοίξει ο χώρος.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την εγκύκλιο βάση της οποία πάρθηκε η απόφαση για την απομάκρυση των περιπτέρων, εφεξής δεν νοείται η έννοια του “σχολάζοντος” περιπτέρου αλλά του “κενωθέντος”. Κατά την πρώτη διαδικασία καθορισμού των θέσεων συνυπολογίζονται και τα κενωθέντα περίπτερα. Εφόσον κενωθεί, για οποιονδήποτε λόγο, περίπτερο μετά τη διαδικασία αυτή, για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης ακολουθείται η εξής διαδικασία: Το δημοτικό συμβούλιο, με απόφαση η οποία εκδίδεται μετά από γνώμη της οικείας δημοτικής ή τοπικής κοινότητας και εισήγηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, όπου αυτή υφίσταται, αποφασίζει αν θα διατηρηθεί το κενωθέν περίπτερο ή θα απομακρυνθεί. Αν αποφασιστεί η διατήρηση του, η παραχώρηση των ανωτέρω θέσεων θα γίνει με τη διαδικασία που ορίζεται στην υποπαρ.ΣΤ.2 του άρθρου πρώτου του Ν.4093/12 όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 76 του Ν. 4257/14 (ΦΕΚ 93/14.04.2014 τεύχος Α’).