ΚοινωνίαΑρχείο

600 τόνοι σκουπιδιών στο ελατοδάσος του Μαίναλου!

Σε παράνομη χωματερή που βρίσκεται μέσα σε δάσος αποφασίστηκε να πάνε τα σκουπίδια της Τρίπολης, και συγκεκριμένα στο Λεβίδι, ακριβώς δίπλα από το ελατοδάσος του Μαινάλου! 600 τόνοι απορριμμάτων που σχηματίζουν βουνά στην πόλη της Τρίπολης πρόκειται να μεταφερθούν σε μία προστατευμένη περιοχή Natura και σε έναν ΧΑΔΑ ο οποίος έχει «κλείσει» από το 2011 και βρίσκεται σε φάση περιβαλλοντολογικής αποκατάστασης.

Ο Δήμος Τρίπολης καλείται να διαχειριστεί ένα χρόνιο πρόβλημα που στο πρόσφατο παρελθόν αντιμετωπίστηκε με απόθεση στην περιοχή της Αγίας Τριάδας όπου η άδεια για προσωρινή αποθήκευση είναι ακόμη σε ισχύ. Το πρόβλημα εντάθηκε από την στιγμή που απαγορεύτηκε από την Περιφέρεια Αθηνών, η μεταφορά τους στην Φυλή με απορριμματοφόρα, μια λύση προσωρινή αλλά και ακριβή (90 ευρώ ο τόνος). 

Η απόφαση που πάρθηκε για τη μεταφορά των σκουπιδιών μέσα στο δάσος του Μαινάλου έχει εξοργίσει τους κατοίκους της περιοχής οι οποίοι αντιδρούν στην απόφαση του δημάρχου και δηλώνουν πως μόνο πάνω από το πτώμα τους θα περάσουν τα απορριμματοφόρα. Γι’ αυτό το λόγο έκλεισαν την χωματερή και σχημάτισαν ομάδες περιφρούρησης στην είσοδο του βουνού. Επιπλέον κάτοικοι από το Λεβίδι έφτασαν στο δημαρχείο Τρίπολης και αποδοκίμασαν την δημοτική αρχή για την απόφασή που έλαβε. Παρόλα αυτά δεν κατάφεραν να αποφύγουν την απόθεση των πρώτων απορριμμάτων, τα οποία βρίσκονται ήδη δίπλα στα έλατα!

Στην απόφαση επισημαίνεται ότι, για επιτακτικούς λόγους δημόσιας υγείας, προστασίας του περιβάλλοντος και πρόληψης από επικίνδυνη ρύπανση, ορίζεται χώρος προσωρινής απόθεσης και μελλοντικής μεταφόρτωσης των απορριμμάτων του Δήμου Τρίπολης ο Χώρος Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων Λεβιδίου, «για χρονικό διάστημα έως την ισχύ της έκτακτης ανάγκης», με άγνωστη δηλαδή ημερομηνία λήξης…

Ο δήμαρχος Τρίπολης Δημήτρης Παυλής ενημέρωσε για την απόφασή του αυτή τους επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου, οι οποίοι εξέφρασαν στο σύνολό τους την κάθετη αντίθεσή τους στην επιλογή του συγκεκριμένου χώρου.
 
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της επιτροπής αγώνα για την διάσωση της περιοχής Natura στο όρος Μαίναλο, Βασίλης Βαρδιάμπασης δηλώνει: «Εμείς σαν κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής ανατολικού Μαινάλου, ξενυχτήσαμε χτες στην είσοδο του βουνού με παγετό στους -7 βαθμούς Κελσίου προσπαθώντας να προστατεύσουμε το δάσος, από την απόθεση 600 τόνων σκουπιδιών που βρίσκονται στους κάδους της Τρίπολης και έχουν φέρει το δήμο σε αδιέξοδο. Παρότι είμαστε αρωγοί στην προσπάθεια του δημάρχου να βρεθεί μια μόνιμη λύση για τα σκουπίδια του Δήμου μας, θεωρούμε αδιανόητο να σκεφτεί κανείς να τοποθετήσει τα σκουπίδια μέσα στο ελατοδάσος του Μαινάλου, σε περιοχή Natura, το μοναδικό πνεύμονα της Πελοποννήσου που γλύτωσε από τις φωτιές του 2007. Αξίζει να αναφερθεί ότι το σημείο εναπόθεσης είναι εντός του βουνού απέχει μόλις 2km από το Λεβίδι μοναδικό χειμερινό τουριστικό προορισμό του Δήμου Τρίπολης και 1km από το χιονοδρομικό κέντρο Οστρακίνα του Μαινάλου».