ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Καμπόσος και Χρηστίδης παρέα με τον Τατούλη στη Γερμανία

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη της πολυμελούς αποστολής της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην γερμανική επαρχία του ‪Schwabisch Hall‬ με τους δύο Περιφερειάρχες να υπογράφουν πρωτόκολλο συνεργασίας των Αναπτυξιακών Εταιρειών των δύο Περιφερειών, με αντικείμενο την υποβολή κοινών προτάσεων σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε ζητήματα Περιφερειακής Ανάπτυξης, οργανωτικής και διοικητικής ικανότητας και διαχείρισης διατομεακών προγραμμάτων.
 

Στο Schwabisch Hall τα μέλη της αποστολής από την Πελοπόννησο ξεναγήθηκαν σε μονάδες ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, σε μονάδες κομποστοποίησης, σε έναν ΧΑΔΑ υπό αποκατάσταση και ενημερώθηκαν για το ολοκληρωμένο μοντέλο ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή, που εφαρμόζει το Schwabisch Hall. Επισκέφθηκαν επίσης έναν καινοτόμο αγροτο-κτηνοτροφικό συνεταιρισμό παραγωγών, το Ενεργειακό Κέντρο και το Γραφείο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης, με το οποίο συμφωνήθηκε, μεταξύ της κας Άννας Μαντά – Τσούρνου και του ομολόγου της η συνεργασία με το αντίστοιχο Γραφείο της Περιφέρειας Πελοποννήσου και ενημερώθηκαν για το μοντέλο των αστικών αναπλάσεων που έχει υλοποιηθεί στις πόλεις της περιφέρειας.  
 

Για μια “νέα και καθαρή εικόνα” έκανε λόγο ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, αναφερόμενος στη συνεργασία των δύο Περιφερειών, τονίζοντας παράλληλα ότι “συνεργαζόμαστε σε υψηλό επίπεδο προς όφελος των πολιτών και κλείνουμε τα αυτιά στις σειρήνες ακραίων απόψεων και αντιπαλοτήτων“.
 

Ο Περιφερειάρχης του Schwabisch Hall Gerhard Bauer, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία με μιας τέτοια πολυπληθούς αποστολής από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τόνισε ότι οι αυτοδιοικητικοί θεσμοί θα πρέπει να παραμείνουν κοντά, «γιατί ζούμε πολλά χρόνια μαζί στην Ενωμένη Ευρώπη». Ο κ. Bauer πρόσθεσε ότι είναι ιδιαίτερα κρίσιμο η ανάπτυξη εξειδικευμένων μοντέλων διαχείρισης των απορριμμάτων σε κάθε Περιφέρεια και συμφώνησε στην εφαρμογή ψηφιακών εργαλείων για τη βελτίωση της δημόσιας διοίκησης. Εξέφρασε τέλος τη βούληση να συνδράμει τη συνεργασία των Δήμων, αλλά και να εμβαθύνει ακόμα περισσότερο τη συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου. 
 

Παρόν ήταν και ο Δήμαρχος Άργους – Μυκηνών και Πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου Δημήτρης Καμπόσος, ο οποίος δήλωσε ότι η πρωτοβουλία του κ. Τατούλη και του κ. Bauer συνιστούν τις «ράγες πάνω στις οποίες θα διαβεί το τρένο της συμφιλίωσης στην Ευρωπαϊκή οικογένεια» και τόνισε ότι μέσω αυτής της συνεργασίας θα εξαλειφθούν οι όποιες σκιές μεταξύ των δύο λαών. Ο κ. Καμπόσος πρόσθεσε ότι «είμαστε εδώ για ανταλλαγή εμπειριών και μεταφορά τεχνογνωσίας και όχι χρήματα» και τοποθέτησε τους θεσμούς της αυτοδιοίκησης ως τους κύριους υπευθύνους για την προάσπιση του Ευρωπαϊκού κεκτημένου.  
 

 

Εκπροσωπώντας τους πολίτες του Δήμου Ναυπλιέων και τον Δήμαρχο Δημήτρη Κωστούρο, ο δημοτικός σύμβουλος Ναυπλιέων Παύλος Χρηστίδης, αφού πρώτα αναφέρθηκε στο Ναύπλιο ως την πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδος, σημείωσε ως τομείς πιθανής συνεργασίας το μαθητικό τουρισμό και την προώθηση και ανταλλαγή προϊόντων.
 

Την Ερμιονίδα εκπροσώπησε ο Δημοτικός Σύμβουλος Απόστολος Λαδάς, ο οποίος αφού πρώτα παρουσίασε τα χαρακτηριστικά του Δήμου του, εξέφρασε το ενδιαφέρον του Δήμου Ερμιονίδας για την υιοθέτηση πληροφοριακών συστημάτων για τη λειτουργία των Δήμων και της Περιφέρειας.