ΚοινωνίαΑρχείο

Αντιπροσωπεία από την Αργολίδα στους εορτασμούς για το Κιλελέρ

Αντιπροσωπεία  του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ν. Αργολίδας και του συντονιστικού αγροτικών μπλόκων της Πελοποννήσου, παρευρέθηκε στο μαζικό συλλαλητήριο στο Κιλελέρ, τιμώντας αγωνιστικά  τον εορτασμό των 105 χρόνων από την εξέγερση των κολίγων.
 

Η εξέγερση των κολίγων στο Κιλελέρ παραμένει και σήμερα επίκαιρη, μας στέλνει μήνυμα για αγώνες πιο μαζικούς, πιο μαχητικούς ,να διεκδικώντας λύσεις στα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Στέλνει μήνυμα ότι με τους αγώνες, την σύγκρουση, την ανατροπή μπορούν να υπάρχουν κατακτήσεις, γιατί κανένας αγώνας δεν πήγε χαμένος, μόνο ο αγώνας που δεν έγινε.
 

Η αλλαγή της κυβερνητικής διαχείρισης δεν σημαίνει ότι τα προβλήματα μειώθηκαν. Οξύνονται καθημερινά, μας οδηγούν σε αδιέξοδα, στην φτώχεια, την εξαθλίωση, τον αφανισμό. Καμιά επανάπαυση, καμιά αναμονή, γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση έφυγε, αλλά είναι εδώ η ΕΕ, οι τράπεζες, οι βιομήχανοι και οι έμποροι που μας έχουν χειροδέσει. Παλεύουμε για άμεσες λύσεις στα προβλήματα μας, άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων μας και όχι υποσχέσεις σε «βάθος χρόνου» γιατί σήμερα η ΚΑΠ μειώνει μέχρι 45% τις ενισχύσεις ως το 2019, σήμερα ισχύει η άγρια φορολόγηση με 13% από το πρώτο ευρώ, τώρα υπάρχουν οι καθυστερήσεις σε πληρωμές που δικαιούνται οι αγρότες και οδηγούν στην αδυναμία καλλιέργειας της γης. Τα χαράτσια, το υπέρογκο κόστος παραγωγής, οι χαμηλές και απλήρωτες παραγωγές. Η κυβέρνηση παίρνει ως «εσωτερικό δανεισμό» τα αποθεματικά ακόμα και από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, κρύβοντας ότι στα ταμειακά διαθέσιμα του ΟΠΕΚΕΠΕ περιλαμβάνονται απλήρωτες ενισχύσεις, δηλαδή δικά μας χρήματα. Και αυτό τη στιγμή, που είναι ακόμη απλήρωτοι οι αγροτοκτηνοτρόφοι για την Εξισωτική αποζημίωση,  δεν έχουν πάρει την επιστροφή του φόρου πετρελαίου, δεν έχουν πληρωθεί για τα Προγράμματα Βιολογικής γεωργίας, για τη Απονιτροποίηση και ένα σωρό άλλες εκκρεμότητες για Σχέδια Βελτίωσης, Νέους Αγρότες, κλπ.
 

Εμείς, που βγήκαμε στους δρόμους τα προηγούμενα χρόνια, ξέρουμε ότι η επανάπαυση και η αναμονή είναι χάσιμο χρόνου. Οι κατακτήσεις που είχαμε ήταν αποτέλεσμα μαζικών-μαχητικών αγώνων και σκληρών συγκρούσεων. Η ελπίδα για την επιβίωσή μας βρίσκεται στην παραπέρα οργάνωση και δική μας δράση. Οι αγώνες δεν μετριούνται μόνο με το τι παίρνεις στο χέρι κάθε φορά αλλά και αν βάζουν εμπόδια στην αντιαγροτική πολιτική που βιώνουμε, ανακόπτουν την επίθεση στο εισόδημα και την ζωή μας, προετοιμάζουν τους νέους αγώνες ώστε με καλύτερες προϋποθέσεις να διεκδικήσουμε και να ικανοποιήσουμε τα αιτήματα επιβίωσης μας. Για αυτό δεν συμβιβαζόμαστε με τα ψίχουλα, διεκδικούμε τις απώλειες των τελευταίων ετών και βάζουμε προοπτική να αποτινάξουμε τους εκμεταλλευτές μας που μας απομυζούν, την ΕΕ των μονοπωλίων που ξεκληρίζει την μικρομεσαία αγροτιά, συγκεντρώνει την παραγωγή στους λίγους, κάνει ακριβή τη διατροφή του λαού για το κέρδος του καπιταλιστή. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η καλύτερη πιο αποτελεσματική οργάνωση της πάλης μας. Ο συντονισμός, η κοινή δράση, η διεκδίκηση καλύτερων όρων ζωής μαζί με τους συμμάχους μας, τους εργάτες, τους αυτοαπασχολούμενους των πόλεων, τις γυναίκες και την νεολαία των λαϊκών οικογενειών.