Την Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015 στο Υπουργείο Εργασίας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της Αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με Περιφερειάρχες και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝΠΕ, Αντιπεριφερειάρχες Κοινωνικών Θεμάτων και στελέχη των Κοινωνικών Υπηρεσιών των Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων για θέματα που αφορούν την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και ειδικότερα:
- τους τρόπους που θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που εμφανίζονται στην ενεργοποίηση και εφαρμογή χρηματοδοτικών εργαλείων όπως το ΤΕΒΑ (Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους) και τα ΠΕΠ (Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα).
- Τονίστηκε η ανάγκη για συντονισμό και δικτύωση σε κεντρικό, αλλά και τοπικό επίπεδο, με την καταγραφή των πραγματικών αναγκών, αλλά και των ωφελούμενων, έτσι ώστε οι παροχές από το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση και τα κοινωνικά προγράμματα να εξαπλωθούν και να φτάσουν μέχρι και τον τελευταίο πολίτη της χώρας.
Τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρο Τατούλη εκπροσώπησε ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικών Θεμάτων Φάνης Στεφανοπούλος. Επίσης στο κλιμάκιο της Περιφέρειας Πελοποννήσου συμμετείχαν η Περιφερειακή Σύμβουλος Ελένη Παναγιωτοπούλου μέλος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος η Διευθύντρια Κοινωνικής Μέριμνας Αγγελική Πουλοπούλου, ο υπάλληλος της ΠΕ Κορινθίας Αναστάσιος Μασούρης και τα στελέχη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Γεώργιος Παυλάκης και Παναγιώτης Κούτρης Προϊστάμενος Μονάδας Α΄ Ε.Δ.Α Πελοποννήσου .
Η υπουργός έκανε γνωστό ότι στα πλαίσια του Ν.4320/2015 «Μέτρα για την αντιμετώπιση της Ανθρωπιστικής Κρίσης και άλλες διατάξεις»:
- πρόκειται να επανασυνδεθεί το ρεύμα σε όσες οικογένειες είναι ενταγμένες στο κοινωνικό τιμολόγιο. Για 150.000 οικογένειες θα δοθούν δωρεάν 1200 κιλοβατώρες το τετράμηνο.
- Επίσης θα θεσπιστεί η κάρτα επιδότησης σίτισης, ώστε να διαφυλάσσεται η αξιοπρέπεια των συνανθρώπων μας που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Το συγκεκριμένο μέτρο θα ωφελήσει 153.000 οικογένειες, οι οποίες θα λάβουν μέσω της κάρτας 100 ευρώ το μήνα για 9 μήνες.
- Παράλληλα, προβλέπεται η καταβολή επιδόματος ενοικίου ύψους από 70 έως 220 ευρώ το μήνα, ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας, για 30.000 οικογένειες. Το συγκεκριμένο μέτρο είναι προϋπολογισμού 40 εκ. και διάρκειας εννέα μηνών
Ο κ. Στεφανόπουλος τόνισε την ανάγκη άμεσης εφαρμογής μέτρων για την ενεργοποίηση όλων των κοινωνικών προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και παρουσίασε το σχεδιασμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου σχετικά με την καταπολέμηση της φτώχειας και την ορθολογική διαχείριση των πόρων που θα διατεθούν από κάθε πηγή. Αναλυτικά παρουσίασε:
- Το πρόγραμμα για την «Προμήθεια και παροχή τροφίμων σε αστέγους και άτομα που διαβιούν σε συνθήκες στέγης που δεν εξασφαλίζουν δυνατότητα καθημερινής σίτισης και διατροφής ύψους 200.000€ το οποίο έχει εξασφαλίσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου από το Κοινωνικό Μέρισμα σύμφωνα με την Προγραμματική Σύμβαση με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας σε συνεργασία με τα Τμήματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης των Περιφερειακών Ενοτήτων και θα αφορά την παροχή ειδών διατροφής σε άστεγους μέχρι 31/12/2015.
- Την εξειδίκευση της Περιφερειακής Στρατηγικής για την Κοινωνική Ένταξη η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Απριλίου 2015 από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου και να τεθεί προς έγκριση στο Περιφερειακό Συμβούλιο
- Το επιχειρησιακό πρόγραμμα για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά που διαβιούν σε περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου το οποίο έχει ολοκληρωθεί από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου και εντός του Απριλίου θα τεθεί για έγκριση στο Περιφερειακό Συμβούλιο
- Το επισιτιστικό πρόγραμμα TEBA/FEAD. Τις ενέργειες που έγιναν κατά το διάστημα Ιανουάριος Φεβουάριος 2015 από τους Αντιπεριφερειάρχες Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας για την δικτύωση των φορέων της Αυτοδιοίκησης, των ΝΠΔΔ, της Εκκλησίας και των Φιλανθρωπικών Οργανώσεων με τη δημιουργία Κοινωνικών Συμπράξεων σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα.
Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Στεφανόπουλος ζήτησε από την Υπουργό κ. Θεανώ Φωτίου ενέργειες για νομοθέτηση ευέλικτων διαδικασιών για την υλοποίηση προγραμμάτων σε θέματα που αφορούν
- τις προμήθειες τροφίμων σε απόρους ώστε να μην καθυστερούν οι διαγωνισμοί
- την καθιέρωση σύγχρονων ηλεκτρονικών διαδικασιών διανομής τροφίμων σε ευπαθείς ομάδες τους πληθυσμού οι οποίες θα διασφαλίζουν την προστασία των προσωπικών δεδομένων των ατόμων που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας.
Η Περιφερειακή Σύμβουλος Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Παναγιωτοπούλου έθεσε το θέμα της στοχευμένης και εξατομικευμένης παροχής κοινωνικής προστασίας στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες τονίζοντας ότι πρέπει να δοθεί έμφαση κυρίως:
- στις οικογένειες με ανήλικα παιδιά και
- στην ψυχολογική και συμβουλευτική υποστήριξη των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού θεωρώντας ότι η ψυχοκοινωνική υποστήριξη είναι απαραίτητο συμπλήρωμα των μέτρων στήριξης οικονομικού χαρακτήρα, προκειμένου να μπορέσουν να ανακάμψουν
- στην ανάγκη να προστατευθεί η αξιοπρέπεια των δικαιούχων κατά την εφαρμογή όλων των προγραμμάτων ανθρωπιστικής βοήθειας
Η αναπληρώτρια υπουργός, από τη μεριά της, δεσμεύτηκε να συνεχίσει τη διαβούλευση με τους περιφερειάρχες και την Κεντρική Ένωση Δήμων για την εξειδίκευση των μέτρων μέσω των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων που θα αφορούν την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης πριν εκδοθούν. Παράλληλα, εξέφρασε τη διάθεση του υπουργείου να συμβάλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων προκειμένου να ενεργοποιηθεί το ΤΕΒΑ, ενώ υπογράμμισε ότι επιθυμία του υπουργείου είναι να χαρτογραφήσει με κάθε τρόπο τη φτώχεια για να μπορέσει να την εξαφανίσει.