ΟικονομίαΑρχείο

Έχουν καταπιεί την γλώσσα τους για το τρένο στην Πελοπόννησο

Επανενεργοποίηση σιδηροδομικών γραμμών προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός υποδομών Χρήστος Σπιρτζής, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει σε ποιες αναφέρεται. Σε προσωρινή αναστολή πάντως βρίσκεται και το μετρικό δίκτυο της Πελοποννήσου, το οποίο θεωρείται ενεργό, και η επαναλειτουργία μέχρι το Ναύπλιο φαίνεται πως έχει τις προοπτικές να καταστεί βιώσιμη και ωφέλιμη για την περιοχή.

Ωστόσο από τις γενικολογίες και αοριστολογίες του υπουργού δεν γίνεται κατανοητό αν είναι ζεστός σε μία τέτοια προοπτική, πόσο μάλλον από το γεγονός πως κάνει κυρίως λόγο για εμπορευματικές και όχι τόσο για επιβατικές μεταφορές. Σε ότι αφορά την τύχη του σιδηροδρομικού δικτύου στην Πελοπόννησο και την επαναλειτουργία των προαστιακών δρομολογίων από και προς Ναύπλιο έχουν καταπιεί την γλώσσα τους, αφού επι της ουσίας από το αρμόδιο υπουργείο δεν απάντησαν ούτε στην ερώτηση Λυκούδη, παραπέμποντας στην ασαφή απάντηση του ΟΣΕ

Ο αν. υπουργός αναγνωρίζει πάντως πως υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στον σιδηρόδρομο καθώς, σύμφωνα με τα όσα ισχυρίστηκε, εδώ και 12 χρόνια δεν έχει γίνει συντήρηση του δικτύου. «Στόχος είναι μετά από μελέτες να ενεργοποιηθούν γραμμές που έχουν εγκαταληφθεί ή δεν βρίσκονται σε λειτουργία, με στόχο την πιο εύκολη διακίνηση εμπορευμάτων στο εσωτερικό της χώρας και στα Βαλκάνια» είπε.

Για τις νέες διοικήσεις είπε πως μετά την Κυριακή του Θωμά θα αρχίσει η τοποθέτηση τους με προτεραιότητα σε αυτές που παραμένουν ακέφαλες, όπως την ΕΡΓΟΣΕ.

Για την αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανέφερε πως πρόκειται να εισαχθούν νέοι όροι και σημείωσε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να προχωρήσει η κυβέρνηση σε νέο διαγωνισμό που θα προβλέπει τη συμμετοχή του Δημοσίου αλλά και αναπτυξιακούς όρους για το ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο. 

Ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών τόνισε κατηγορηματικά πως δεν πρόκειται να προχωρήσουν ιδιωτικοποιήσεις στις οποίες δεν θα συμμετέχει το κράτος, και για τον λόγο αυτό θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους ενδιαφερόμενους στους εν εξελίξει διαγωνισμούς.