Την εγκατάλειψη του θολωτού τάφου των Μηκυνών που είναι γνωστός ως θησαυρός του Ατρέα, έφερε στο επίκεντρο η ξεναγός Σμαράγδα Διζέ, με ένα άρθρο της που τιτλοφορείται «Οι Μέλισσες του Ατρέα». Συγκεκριμένα γίνεται λόγος για την βρώμα και τη δυσωδία που εκπέμπεται από το εσωτερικό του τάφου, καθώς και για τα διάφορα πετούμενα που καταλαμβάνουν τον χώρο τους καλοκαιρινούς μήνες, όπως οι μέλισσες και οι νυχτερίδες, με αποτέλεσμα οι τουρίστες να φοβούνται να εισέλθουν εντός του μνημείου.
«Οι Μέλισσες του Ατρέα»
Έτσι θα έπρεπε να ονομαζόταν ο θησαυρός του Ατρέα κάθε Άνοιξη, αφού τα τελευταία χρόνια ο Μυκηναϊκός θολωτός τάφος μετατρέπεται σε μια μεγάλη φωλιά μελισσών. Πρόκειται για ένα είδος μελισσών – σπάνιο κατά τους υπεύθυνους φύλακες του αρχαιολογικού χώρου, μάλλον θα πρόσθετα με ιδιαίτερη αγάπη στον πολιτισμό και την αρχαία ιστορία.
Το σουρεαλιστικό της υπόθεσης είναι ότι το γεγονός αυτό συμβαίνει την λεγόμενη υψηλή περίοδο για τον τουρισμό. Εκατοντάδες τουρίστες από όλες τις χώρες του κόσμου , και πάρα πολλοί Έλληνες επισκέπτονται καθημερινά τις Μυκήνες. Εκατοντάδες ταυτόχρονα μέλισσες ζουζουνίζουν καθημερινά μέσα στον τάφο προκαλώντας τον τρόμο και απωθώντας τους επισκέπτες που επιχειρούν με γενναιότητα να μπουν μέσα. Κάποιοι τολμηροί που καταφέρνουν το εγχείρημα βγαίνουν πανηγυρίζοντας ενώ οι υπόλοιποι του γκρουπ τους χειροκροτούν…
Επιπλέον, σχεδόν όλες τις εποχές του χρόνου , αυτό το υπέροχο μνημείο βρωμάει απαίσια εξαιτίας νυχτερίδων και άλλων πτηνών που κατοικούν εντός του και προφανώς τα περιττώματα τους έχουν ενσωματωθεί στα τοιχώματα του μνημείου «χαρίζοντας» αυτή τη μοναδική κακή αίσθηση! Η πρώτη «εντύπωση» -απορία του επισκέπτη είναι «Τι μυρίζει έτσι άσχημα;»
Μετά από τα προηγούμενα που σας περιέγραψα, το ερώτημα που με βασανίζει και ταυτόχρονα απευθύνεται στους ειδικούς και υπεύθυνους είναι το εξής:
Γιατί επιτρέπουμε το 2015 μ.Χ να συμβαίνει αυτή η κατάσταση στο σημαντικότερο ίσως μνημείο του Μυκηναϊκού Πολιτισμού που έχουμε στην Ελλάδα;