ΟικονομίαΑρχείο

Ο Μανιάτης σε συνέδριο για τη ναυτιλία στη Μάλτα

Ο πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, καθηγ. Γιάννης Μανιάτης, συμμετείχε στις εργασίες του διεθνούς συνεδρίου “Διερευνώντας το μέλλον του Εφοπλισμού και της Ναυτιλίας στη Μεσόγειο, την Αφρική και την Ευρώπη” που έλαβε χώρα στη Μάλτα στις 22 Απριλίου στο πλαίσιο του Mare Forum 2015, όντας από τους κεντρικούς ομιλητές του συνεδρίου.

Κατά την ομιλία του ανέλυσε εκτενώς τις σύγχρονες προκλήσεις που αφορούν στην προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας σε συνθήκες γεωπολιτικής αναστάτωσης, αλλά και τη σκοπιμότητα χρήσης της ενέργειας ως παράγοντα ανάπτυξης, περιφερειακής συνεργασίας και σταθερότητας. Στο πλαίσιο αυτό επεσήμανε τη σημασία της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου, αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στον αγωγό TAP, στις δυνατότητες μεταφοράς υγροποιημένου αερίου (LNG) από τον ελληνικό εμπορικό στόλο, στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου και την αντίστοιχη με το Ισραηλ, στα σχέδια ανάπτυξης των αγωγών Eastmed ( Ισραήλ, Κύπρος, Ελλάδα, Ιταλία), Vertical Corridor (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία) και Hellenic Stream (Τουρκία, Ελλάδα, FYROM, Σερβία, Ουγγαρία).

Τόνισε ότι η ελληνική ενεργειακή στρατηγική χαράσσεται σε συμβατότητα με τις προδιαγραφές της ΕΕ, στο πλαίσιο της διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών και ροών και στο πνεύμα της συνεργατικότητας και συμπληρωματικότητας.

Ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε, επίσης, στα ειδικότερα προβλήματα της Μεσογείου, εστιάζοντας στις τραγικές διαστάσεις που προσλαμβάνει το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης και στην ανάγκη αντιμετώπισης της Κλιματικης Αλλαγής.

Κατά την παραμονή του στη Μάλτα, ο κ. Μανιάτης παραβρέθηκε, επίσης, στην κηδεία των θυμάτων της πρόσφατης ανθρωπιστικής τραγωδίας στη Μεσόγειο, που έλαβε χώρα σήμερα στη Βαλέττα.