ΚόσμοςΑρχείο

Αυτοκίνητα που τρέχουν με νερό και αέρα! Γιατί όχι;

Πρόκειται για το e-diesel που κάνει τα αυτοκίνητα να χρησιμοποιούν το διοξείδιο του άνθρακα αντί να το εκπέμπουν, εξασφαλίζοντας ένα καθαρό και οικολογικό μέλλον για τις μηχανές εσωτερικής καύσης.

«Το συνθετικό ντίζελ που χρησιμοποιεί CO2 είναι μια  τεράστια επιτυχία» επεσήμανε η Ομοσπονδιακή Υπουργός Παιδείας και Έρευνας της Γερμανίας, Γιοχάνα Γουάνκα, η οποία έδειξε την υποστήριξή της την περασμένη εβδομάδα βάζοντας τα πρώτα πέντε λίτρα του νέου καυσίμου στο αυτοκίνητο της, ένα Audi A8.

Ο επικεφαλής της εταιρίας παραγωγής του συνθετικού καυσίμου Κριστιαν φον Ολσχάουζεν τονίζει πως «Αν έχουμε την πρώτη παραγγελία,  θα είμαστε έτοιμοι να εμπορευματοποιήσουμε την τεχνολογία μας»

H κατασκευή ενός οικολογικού καυσίμου  απαιτεί πολλά βήματα, τα οποία τροφοδοτούνται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή. Με ηλεκτρόλυση υψηλής θερμοκρασίας χωρίζεται το νερό, θερμαίνεται για σχηματισμό ατμού, σε υδρογόνο και οξυγόνο. Στη συνέχεια το οξυγόνο απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα, ενώ το υδρογόνο τροφοδοτείται σε έναν αντιδραστήρα, όπου αντιδρά με το διοξείδιο του άνθρακα για να σχηματίσει ένα υγρό υδρογονάνθρακα μακράς μορφής γνωστός ως «μπλε αργό».

«Ετσι ο κινητήρας λειτουργεί  πιο ήσυχα και παράγοντας λιγότερους ρύπους» επισημαίνει ο Κριστιαν φον Ολσχάουζεν, επικεφαλής της SUNFIRE. Οπως επισημαίνει, η εγκατάσταση επίδειξης, που άνοιξε το Νοέμβριο, μπορεί να παράγει μέχρι 160 λίτρα μπλε αργό την ημέρα, αλλά ένα μεγαλύτερο εργοστάσιο είναι στα άμεσα σχέδια τους.