Site icon Αρχείο anagnostis.org

Σήμανση περιοχής με κρίνους της θάλασσας

Σήμανση περιοχής με κρίνους της θάλασσας

Η 22α Απριλίου έχει καθιερωθεί από τα Ηνωμένα Έθνη ως «Διεθνής Ημέρα της Μητέρας Γης» με στόχο την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης για την προστασία του πλανήτη. Ο Φορέας Διαχείρισης αφιέρωσε στην παγκόσμια ημέρα της Γης, δράση σήμανσης περιοχής με κρίνους της θάλασσας (Pancratium maritimum), στον υγρότοπο Μουστού, η οποία πραγματοποιήθηκε για 2η συνεχόμενη χρονιά.

Στόχος της δράσης αυτής, ήταν τόσο η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Παραλίου Άστρους αλλά και του ευρέως κοινού για τους κρίνους της θάλασσας, όσο και για την προστασία του υπάρχοντος πληθυσμού τους, οι οποίοι ανθίζουν μεταξύ άλλων και εν τω μέσω της ακτής «Πόρτες Μελιγούς» στην Αρκαδία, όπου και φύεται ένας από τους μεγαλύτερους και πυκνότερους πληθυσμούς που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα εντός της προστατευόμενης περιοχής όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού. Στελέχη του Φορέα Διαχείρισης επισκέφθηκαν νωρίς το πρωί της Παρασκευής 24/4/2015 το Δημοτικό Σχολείο όπου προβλήθηκε ενημερωτική παρουσίαση με τίτλο «Ο κρίνος της θάλασσας ευωδιάζει στον υγρότοπο Μουστού» που περιλάμβανε γενικές πληροφορίες για την πλούσια χλωρίδα του Πάρνωνα αλλά και συγκεκριμένη ενημέρωση για τον κρίνο της θάλασσας, τα χαρακτηριστικά του και τις απειλές που δέχεται κυρίως από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Η ημέρα συνεχίστηκε με ενεργό δράση στην ακτή «Πόρτες Μελιγούς», στην Περιοχή Απόλυτης Προστασίας της Φύσης του υγροτόπου Μουστού όπου πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια των πενήντα περίπου μαθητών και συνοδών εκπαιδευτικών του Δημοτικού Σχολείου.

 

Πρόκειται για μια ακόμα προσπάθεια του Φορέα Διαχείρισης να αποτραπεί η κίνηση παντός είδους τροχοφόρου πάνω στον πληθυσμό του κρίνου της θάλασσας της περιοχής καθώς η απρόσεκτη τουριστική αξιοποίηση των παραλιών μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στον ήδη ευαίσθητο βιολογικό κύκλο των συγκεκριμένων φυτών. Στο Μουστό, το Pancratium δεν είναι πολύ διαδεδομένο για το λόγο αυτό τόσο ο πληθυσμός του όσο και ο βιότοπός του, χρειάζονται εποπτεία και προστασία, ώστε να μην συρρικνωθούν περαιτέρω.

Αξίζει να επισημανθεί γενικά ότι, δεδομένης της σημαντικότητας και της σπανιότητας των φυτών που απαντώνται στον υγρότοπο Μουστού, οι επισκέπτες της περιοχής οφείλουν να μην προκαλούν βλάβες, όπως χάραξη φλοιών δέντρων, κόψιμο ή εκρίζωση φυτών, περπάτημα ή οδήγηση πάνω σε φυτά, καθώς τέτοιες ενέργειες ζημιώνουν σοβαρά το περιβάλλον, απαγορεύονται από τη Δασική Νομοθεσία και διώκονται ποινικά.

 

Exit mobile version