ΆρθροΑρχείο

Το χαλασμένο αριστερό παράθυρο και η αποτύπωση της χήνας…..

Ο παππούς είχε βυθιστεί στην ανάγνωση των κυριακάτικων εφημερίδων. Ο μυρωδάτος σκέτος καφές και  μια πίπα ακουμπισμένη σε ένα τασάκι για πούρα έστελναν οπτικά και οσφρητικά μηνύματα  στον περιβάλλοντα χώρο. Σαν ινδιάνος Απάτσι ο συνονόματος εγγονός έπιασε τα μηνύματα, ανέβηκε και αυτός να «βοηθήσει» στην διαδικασία αποδελτίωσης.

-Γιαγιά ετοίμασε και για μένα έναν «τίτσιρο» .(«Τίτσιρος ήταν η κωδική λέξη για το σκέτο καφέ, η λέξη στην κυπριακή διάλεκτο σημαίνει γυμνός, κατά συνέπεια ο γυμνός ,χωρίς ζαχαρένια στολίδια, είναι ο σκέτος καφές.) Τι έγινε παππού πως τα βλέπεις τα πράγματα με την νέα κυβέρνηση;

Αρχέγονη βιολογική αποτύπωση των ακολούθων

-Πετράν εμένα την θέση μου την ξέρεις. Μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση των μονοπωλίων και στο νόμισμα του ευρώ δεν υπάρχει σωτήρια για τον λαό. Από την άλλη και ο λαός δεν επιθυμεί μεγάλες αλλαγές ούτε ρήξεις.

-Μα δεν ήταν αλλαγή τα νέα πολιτικά δεδομένα;

-Αυτές τις εκλογές τις έχασε η προηγούμενη κυβέρνηση , ετούτη η κυβέρνηση θα κερδίσει τις επόμενες οι οποίες ενδεχομένως να είναι και σύντομα και μεγάλη αυτοδυναμία θα πάρει το πρώτο κόμμα αν γίνουν νωρίς .

 

-Εγώ ένα πράγμα ξέρω ότι ο κόσμος χαμογέλασε λίγο, ήταν άλλη η διάθεση του κόσμου στην λαϊκή αγορά που πήγα χθες ( είπε η γιαγιά καθώς έφερνε τον καφέ του Πετράν).

-Την κατάλληλη στιγμή όλα τα παπάκια ακολουθούν τις κίτρινες γαλότσες και ο πρωτοπόρος δεν είναι πάντα η σωστή λύση.

-Δεν μου λες πότε θα το κόψεις να μιλάς με γρίφους; Κοντεύεις τα ενενήντα.

-Δεν είναι καθόλου γρίφοι, είναι επιστημονικά αποδεδειγμένα πράγματα.

-Μπορείς να μας εξηγήσεις;

 

-Βεβαίως, ένα κλάδος της ψυχολογίας λέγεται ηθολογία και μελετά την συμπεριφορά των ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον. Ένα χαρακτηριστικό φαινόμενο στην συμπεριφορά των ζώων είναι η αποτύπωση ( imprinting).

-Μήπως βγάζουν και φωτοτυπίες τα ζώα και δεν το ξέρω;

-Όχι ακριβώς , απλά μέσα στο νευρικό τους σύστημα έχουνε μερικές προ – εγκατεστημένες λειτουργίες όπως είναι τα προγράμματα που μπορεί να έχει ένας υπολογιστής.  Όταν ένα συγκεκριμένο είδος ερεθίσματος παρουσιάζεται σε μια πρώιμη κρίσιμη χρονική  περίοδο γίνεται μόνιμη συμπεριφορά.

-Συγνώμη μπορείς να μας το εξηγήσεις ελληνικά.

 

-Οι χήνες που λες, όταν βγαίνουν από τα αυγά τους μέσα σε μια κρίσιμη περίοδο 15-16 ωρών ακολουθούν πιστά το πρώτο μεγάλο κινητό αντικείμενο. Έτσι ένας μεγάλος επιστήμονας ο Κόνραντ Λόρεντζ φορώντας κίτρινες γαλότσες  παρουσιαζόταν μπροστά στις νεογέννητες χήνες , στο κρίσιμο χρονικό διάστημα των πρώτων 15-16 ωρών και αυτές τον ακολουθούσαν πιστά όπου και να πήγαινε. Αν παρουσιαζόταν μετά από αυτή την κρίσιμη περίοδο οι νεογέννητες χήνες δεν τον ακολουθούσαν γιατί ήδη είχαν διαλέξει κάποιο άλλο κινούμενο όν προφανώς την μητέρα τους. Το φαινόμενο αυτό είναι αυτές οι πολύ ωραίες φωτογραφίες που βλέπουμε μια μάνα χήνα μπροστά και πίσω στρατιά τα χηνάκια.

-Δηλαδή παππού θέλεις να πεις ότι οι πρώτες  ανακοινώσεις της νέας κυβέρνησης διέγειραν ένα πανάρχαιο πρωτόγονο αποτύπωμα στην μη συνειδητή μεριά του εγκεφάλου μας.

-Ακριβώς αυτές οι ανακοινώσεις οι οποίες ακόμα δεν έχουν εφαρμοστεί και εύχομαι να μπορέσει να τις εφαρμόσει τελικά η κυβέρνηση για να ανασάνει ο κόσμος, έστω για λίγο, ειπώθηκαν την κατάλληλη στιγμή. Την κατάλληλη χρονική κρίσιμη περίοδο και είναι σίγουρο ότι στην παρούσα φάση αυτό το  υποσχετικό ερέθισμα προκαλεί μια συμπεριφορά αρχέγονη υπέρ της τωρινής κυβέρνησης.

-Και αν κρατήσει ζωντανά τα στοιχεία της αρχέγονης ζωικής αποτύπωσης στις επόμενες εκλογές αν γίνουν σύντομα , στον κατάλληλο χρόνο  τα κόμματα που την συνιστούν θα αυξήσουν κατά πολύ τις δυνάμεις τους.

 

-Ακριβώς Πετράν αλλά εδώ είναι και ο κίνδυνος. Οι χήνες είπαμε ακολουθούν πιστά τις κίτρινες γαλότσες του επιστήμονα, γιατί έτσι ήταν να ενεργοποιηθεί η προγραμματισμένη συμπεριφορά τους. Θα τον ακολουθούσαν πιστά είτε τις πάει  στην λίμνη, είτε στο λιβάδι είτε στο σφαγείο για να τις μακελέψουν. Όταν η πολιτική ενεργοποιεί κατώτερες περιοχές του εγκεφάλου τότε τα πράγματα γίνονται επικίνδυνα .

-Για αυτό μας είπες ότι ο πρωτοπόρος δεν είναι πάντα η σωστή λύση.

-Έχει και αυτό σχέση με τις αρχέγονες συμπεριφοράς μίμησης αλλά είναι μια παλιά ιστορία. Μου την είπε ένα βράδυ ο Χάρης ο περιπτεράς.

-Άντε ντε να την ακούσουμε.

-Η κουμπάρα του ενώ ετοιμαζόταν να κάνει ένα ταξίδι στην Αθήνα διαπιστώνει ότι το ηλεκτρικό τζάμι στην πλευρά  του οδηγού δεν λειτουργεί. Βιαστική τρέχει στον γνωστό της ηλεκτρολόγο.

-Κυρία Καίτη λυπάμαι αλλά θέλει χρόνο για να γίνει αυτή η δουλειά . Θα πρέπει να το αφήσετε το αμάξι, να ψάξω να βρω και τα κατάλληλα ανταλλακτικά.

-Δεν γίνεται πρέπει να πάω στην Αθήνα.

-Έ όταν γυρίσετε το κοιτάμε, το μόνο πρόβλημα που θα έχετε θα είναι όταν πρέπει να πληρώσετε τα διόδια.

 

Η κυρία Καίτη έφυγε και θυμήθηκε τα λόγια του ηλεκτρολόγου όταν έφτασε στα πρώτα διόδια. Το τζάμι δεν άνοιγε για να δώσει τα χρήματα. Έτσι αναγκαστικά σταματάει το αυτοκίνητο, κατεβαίνει με δυσκολία  και πηγαίνει στον ταμία των διοδίων για να πληρώσει.

-Είναι χαλασμένο το τζάμι κύριε …. Για αυτό. (Του έλυσε την απορία.)

-Μικρό το κακό κυρία μου … καλό ταξίδι να έχετε ( της είπε αυτός καθώς της έδινε την απόδειξη και τα ρέστα).

 

Η κυρία Καίτη αναγκαστικά έκανε την ίδια διαδικασία και στα υπόλοιπα ταμεία διοδίων και φυσικά στην επιστροφή. Όταν έφτανε στα πρώτα ταμεία των διοδίων που είχε πρωτοπληρώσει, ποιος θεός των συμπτώσεων το έφερε και ήταν ο ίδιος ο υπάλληλος. Φυσικά και την αναγνώρισε αμέσως, αφού δεν υπήρχε άλλος  να πληρώνει πεζός τα διόδια.

-Κυρία μου να το φτιάξετε το τζάμι γιατί την προηγούμενη φορά μου δημιουργήσατε μεγάλο πρόβλημα. (Της είπε χαμογελαστός.)

-Εγώ κύριε;

-Μάλιστα, εσείς δεν περάσατε χθες για Αθήνα;

-Ναι… σε εσάς πλήρωσα;

-Μάλιστα σε μένα.

-Έγινε κάποιο λάθος, χρωστάω κάποια χρήματα, τι έγινε;

-Όχι μια χαρά ήταν συναλλαγή με τον επόμενο πελάτη είχα το πρόβλημα .

-Είχε και αυτός πρόβλημα με το τζάμι του ;

-Όχι ,όχι ( με δυσκολία κρατούσε τα γέλια του ο υπάλληλος, ευτυχώς δεν είχε καθόλου κίνηση και μπορούσε να μιλήσει με άνεση).

 

-Μπορείτε να μου εξηγήσετε ( είπε η κυρία Καίτη, ήταν η σειρά της να απορεί).

-Όταν φύγατε λίγα μέτρα πίσω από εσάς πάρκαρε μία κυρία, δεν ήρθε κοντά στο ταμείο σταμάτησε αρκετά μέτρα πιο πίσω. Από τον βηματισμό της κατάλαβα ότι ήταν πολύ θυμωμένη. Εσείς δεν με είχατε καθυστερήσει , το αυτοκίνητο της ήταν αναμμένο, το παράθυρο κατεβασμένο, δεν μπορούσα να καταλάβω που ήταν το πρόβλημα;

-Δεν μου λέτε κύριε τι πράγματα είναι αυτά; ( μου είπε με απειλητικό ύφος)

-Δεν καταλαβαίνω τι εννοείτε, της είπα.

-Τώρα δηλαδή θα πρέπει να κατεβαίνουμε από το αμάξι μας για να σας πληρώνουμε τα διόδια; (!!!)

-Μα ποιος σας το είπε;

-Στραβή θα με βγάλεις ; Δεν είδα εγώ τι έγινε με την προηγούμενη γυναίκα που στριμώχθηκε, και τρόμαξε να βγει. Εγώ γιατί νομίζεις ότι πάρκαρα εκεί κάτω;

-Δεν μπορούσα να κρατηθώ, είχα λυθεί στα γέλια, ( όπως και τώρα συμπαρασύροντας μαζί και την κυρία Καίτη που κατάλαβε τι έγινε) .

-Γελάτε και από πάνω σαν δεν ντρέπεστε;

-Μου είπε πιο έντονα θυμωμένη.

 

-Μα κυρία μου παρεξηγήσατε, η προηγούμενη κυρία είχε πρόβλημα με το τζάμι του αυτοκινήτου για αυτό κατέβηκε. (Τα γέλια του παππού, της γιαγιά και του Πετράν ακούγονταν σε όλη την γειτονιά) Η γυναίκα έμεινε στήλη άλατος με παγωμένο βλέμμα πλήρωσε και πήγε στο αυτοκίνητο της.

-Και δεν μου λες που κολλάει με τα γεγονότα τούτο; (Είπε η γιαγιά ενώ σκούπιζε τα δάκρυα από τα γέλια της.)

 

-Μα είναι απλό για σκέψου, πες ότι στην θέση της κυρά Καίτης είναι ο κυβερνήτης μας, χαλάει το αριστερό του τζάμι αυτό που είναι στην θέση του οδηγού. Πρώτον δεν αλλάζει διαδρομή, αλλά συνεχίζει από τον ευρωπαϊκό φαινομενικά γρήγορο και ασφαλή δρόμο. Όχι μόνο δεν αρνείται να πληρώσει διόδια αλλά κατεβαίνει από το αμάξι αφήνοντας την μηχανή αναμμένη να εκπληρώσει το χρέος του χωρίς να αμφισβητήσει την εξουσία του ταμείου είσπραξης. Και όχι μόνο αυτό αλλά επειδή την κατάλληλη στιγμή με εξαγγελίες  έχει ενεργοποιήσει αρχέγονες ζωώδεις καταστάσεις αποτύπωσης όπως στις χήνες , εμείς οι ακόλουθοι, άλλοι θυμωμένοι, άλλοι υπάκουοι μιμούμαστε την συμπεριφορά του ως αυτονόητη  λύση.  Βέβαια δικαιολογία υπάρχει , το αριστερό του τζάμι δεν λειτουργεί.

-Τελικά τα έφερες από εδώ τα έφερες από εκεί και τα βόλεψες όπως ήθελες. Ποια είναι η λύση λοιπόν;

 

-Να φτιάξουμε το αριστερό τζάμι, αλλά να βρούμε νέες διαδρομές, να μην ακολουθούμε χωρίς νου και συνείδηση κανένα και μόνος μπροστάρης να είναι ο λαός , αμφισβητώντας την εξουσία όλων των διοδίων….

-Α μια και το έφερε η κουβέντα το αριστερό τζάμι του μπάνιου χάλασε όταν τελειώσετε με τον Πετράν να το κοιτάξετε… και δεν θέλω δικαιολογίες.

*Η ιστορία των διοδίων είναι αληθινή μου την διηγήθηκε ο Χάρης στο περίπτερο ανάμεσα στα λόγια μιας καληνύχτας και μιας καλησπέρας…

 

Βασίλης Καπετάνιος