Οι Έλληνες νοιάζονται για το ευρωπαϊκό ρεπορτάζ
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Δημοσιογραφικό Σεμινάριο στην Πάτρα με θέμα ”Γράφοντας για την Ευρώπη – Θέματα και Εργαλεία”, που διοργάνωσαν το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, παραθέτοντας πλήθος στατιστικών στοιχείων, παραδειγμάτων και στοιχείων δημοσκοπήσεων ανέδειξε το μεγάλο σε σχέση με άλλες χώρες ενδιαφέρον των Ελλήνων πολιτών για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αξίζει να αναφερθεί μόνο και μόνο το γεγονός ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι συμμετέχουν στις Ευρωεκλογές σε ποσοστό 60% συγκριτικά με το 40% που είναι ο μέσος όρος των συμμετεχόντων των άλλων χωρών, για να βγει το συμπέρασμα πόσο μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των Ελλήνων για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο κος Αντωνακόπουλος επισήμανε όμως παράλληλα την ανάγκη ενημέρωσης που χρειάζονται οι Έλληνες για ευρωπαϊκά θέματα, αφού ένα πολύ μεγάλο ποσοστό δηλώνει μέσω δημοσκοπήσεων κυρίως, ότι στερείται αυτής της ενημέρωσης. Επομένως, για τον Τύπο δεν έρχεται δεύτερο το ευρωπαϊκό ρεπορτάζ αφού η Ε.Ε. απασχολεί τους Έλληνες πολίτες.
Ο κορυφαίος στο ευρωπαϊκό ρεπορτάζ και Επίτιμος Πρόεδρος Ελληνικού Τμήματος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων Αθανάσιος Παπανδρόπουλος επισήμανε ότι το 70% των αποφάσεων που αφορούν τον καθένα μας προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνοντας παράλληλα την πολυπλοκότητα της Ε.Ε. Επομένως, όπως κατέληξε, το ευρωπαϊκό ρεπορτάζ βοηθά τον ίδιο τον πολίτη να είναι ενήμερος για τα θέματα που τον αφορούν. Ανέφερε ακόμα την εκτίμησή του, ότι η Ευρώπη παρότι βρίσκεται σε κομβικό σημείο, θα επιβιώσει θριαμβευτικά.
Ο Γιώργος Κύρτσος, Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΝΔ, Πολιτική Ομάδα τoυ Ευρωπαϊκoύ Λαϊκoύ Κόμματoς) τόνισε μεταξύ άλλων ότι τα Μέσα Ενημέρωσης διαμορφώνουν την κοινή γνώμη με λάθος τρόπο. Επισήμανε ακόμα ότι η Ε.Ε. θα φτάσει στην ενοποίηση μόνο αν καταφέρουμε να σχηματίσουμε ενιαία κοινή γνώμη, σε αντίθεση με την σημερινή εποχή που δημιουργούνται Εθνικοί ανταγωνισμοί, με χαμένους αυτή τη στιγμή τους Έλληνες.
Αξιοσημείωτες ήταν οι τοποθετήσεις και οι παρεμβάσεις του Προέδρου της ΕΣΗΕΠΗΝ Κυριάκου Κορτέση, και του μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Το Ποτάμι, Πολιτική Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών) Μιλτιάδη Κύρκου.
Τις πολλές ερωτήσεις που τέθηκαν από τους δημοσιογράφους που συμμετείχαν συντόνισε με επιτυχία ο εκπρόσωπος Τύπου του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης, ο οποίος ήταν και ομιλητής στο δεύτερο σκέλος του σεμιναρίου που ήταν χρηστικό για τους δημοσιογράφους, αφού αφορούσε στα εργαλεία που υπάρχουν για την παρουσίαση ευρωπαϊκών θεμάτων.
Με αφορμή ερώτηση του Άκη Γκάτζιου, που παραβρέθηκε και συμμετείχε ως εκπρόσωπος του «Αναγνώστη Πελοποννήσου» και του anagnostis.org, σχετικά με την αναζήτηση των κατάλληλων εργαλείων που θα βοηθήσουν τον συντάκτη ενός περιφερειακού μέσου ενημέρωσης να «παντρέψει» τα θέματα της τοπικής επικαιρότητας με ευρωπαϊκά θέματα, άνοιξε ολόκληρη συζήτηση.
Τόσο ο κος Τσουτσοπλίδης, όσο και η εκπρόσωπος Τύπου – Digital Leader της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Άννα Ευσταθίου, αναφέρθηκαν αναλυτικά στα εργαλεία τα οποία μπορεί να αξιοποιήσει όποιος δημοσιογράφος επιθυμεί την γραπτή ή οπτικοακουστική παρουσίαση ευρωπαϊκών θεμάτων, αλλά και την εξειδικευμένη αναζήτηση ευρωπαϊκών θεμάτων που μπορούν να συσχετιστούν με ζητήματα της τοπικής ή περιφερειακής επικαιρότητας.
Σημαντικές ήταν άλλωστε και οι πληροφορίες που έδωσαν για τον τομέα τους ο Συντονιστής στην Μονάδα Οπτικοακουστικών Μέσων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιάννης Βλαντής, και ο Community manager του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Πέτρος Αγγός.
Περισσότερα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο