ΟικονομίαΑρχείο

Οι προοπτικές των ελληνοκινεζικών σχέσεων στον τομέα της ενέργειας

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Γιώργου Τζογόπουλου για το chinaandgreece.com :

Τα περισσότερα από όσα γράφονται για τις σινοελληνικές σχέσεις σχετίζονται κυρίως με τη δραστηριοποίηση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά και την πιθανή μελλοντική ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ. Ωστόσο, εισχωρώντας βαθύτερα στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, υπάρχουν πολλές ακόμα διαστάσεις που πρέπει να αναδειχθούν. Μία από αυτές είναι η ενεργειακή, καθώς και η αξιοποίηση των Ορυκτών Πόρων. Τα πρώτα σημαντικά και σταθερά βήματα για να ξεκινήσει η ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας – Κίνας και να διερευνηθούν τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος έγιναν αναμφίβολα επί υπουργίας Γιάννη Μανιάτη.

Ως υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ο κ. Μανιάτης προσπάθησε να βάλει καινούρια, πρωτοποριακά θέματα στην ατζέντα των συζητήσεων. Ίσως το πιο σημαντικό από αυτά είναι η διερεύνηση της δυνατότητας αξιοποίησης σπάνιων γαιών στην Ελλάδα – με συμβολή από την Κίνα. Πρέπει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα, μαζί με τη Νορβηγία, τη Φινλανδία, τη Σουηδία και τη Γροιλανδία ανήκουν στις χώρες που η ευρωπαϊκή βιομηχανία μπορεί να στηριχθεί για την παραγωγή σπάνιων γαιών. Από την ελληνική πλευρά, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών και Μελετών είχαν ήδη εντοπίσει συγκεκριμένες περιοχές όπου η Ελλάδα είναι προικισμένη με σπάνιες γαίες χάρη σε μεθοδικές αναλύσεις τους.

Προς την κατεύθυνση αυτή, λοιπόν, ο κ. Μανιάτης πραγματοποίησε το Σεπτέμβριο του 2014 συνάντηση με τον Πρέσβη της Κίνας στην Ελλάδα, κ. Zou Xiaoli, και μέλη υψηλόβαθμης αντιπροσωπείας από την Κίνα με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και επιστημονικών γνώσεων για την αξιοποίηση των σπάνιων γαιών. Η κινεζική αντιπροσωπεία που ήλθε στην Ελλάδα αποτελούνταν από τον κο Long Baolin της κινεζικής Γεωλογικής Υπηρεσίας και τον κο Liu Ming της Επιτροπής Εθνικής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων. Σε αυτήν συμμετείχαν, επίσης, ο κος Wang Denghong του Ινστιτούτου Ορυκτών Πηγών, ο κος Xiong Wenliang του Ινστιτούτου Πολλαπλών Χρήσεων Ορυκτών Πηγών, καθώς και οι εκπρόσωποι της κρατικής εταιρίας China Minmetals Corporation, κος Wang Jionghui και κος Liu Yunfei.

Ο κ. Μανιάτης, όμως, δεν αρκέστηκε μόνον στην προαναφερθείσα συνάντηση αλλά προχώρησε περαιτέρω. Συγκεκριμένα, πρότεινε τη δημιουργία μιας ειδικής ομάδας σινοελληνικής συνεργασίας (Taskforce) με τη συμμετοχή εθνικών εμπειρογνωμώνων αλλά του ιδιωτικού τομέα, ώστε να συστηματοποιηθούν οι διμερείς επαφές και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες της διμερούς ενεργειακής συνεργασίας. Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει ο κ. Γιάννης Μανιάτης στο chinaandgreece.com, «η ενεργοποίηση της Taskforce αποτελεί σπουδαίο εργαλείο εθνικής και ευρωπαϊκής χρησιμότητας ώστε με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος να καταφέρει η Ελλάδα να αξιοποιήσει την κινεζική τεχνογνωσία στις σπάνιες γαίες και να επωφεληθεί από τον ορυκτό της πλούτο. Ο ορυκτός αυτός πλούτος μπορεί, έτσι, να αποτελέσει θεμέλιο του νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας».

Παράλληλα, με το θέμα των σπάνιων γαιών, ο τ. Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής συνέδεσε κατά τη διάρκεια της θητείας του το ζήτημα της ενέργειας με την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας. Μέσα στο πλαίσιο αυτό, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην πολιτική της αξιοποίησης και εκμετάλλευσης εγχώριων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Για το λόγο αυτό, ζήτησε τη συνδρομή των ξένων πρέσβεων στην Ελλάδα, προτρέποντάς τους να ενημερώσουν τις κυβερνήσεις τους και τις εταιρείες του ενεργειακού κλάδου που εδρεύουν στις χώρες τους. Χαρακτηριστική είναι, για παράδειγμα, η ενημέρωση που ο κ. Μανιάτης παρείχε σε ξένους πρέσβεις τον Οκτώβριο του 2014. Έτσι, άρχισε σταδιακά να καλλιεργείται το ενδιαφέρον της κινεζικής εταιρείας CNOOC για συμμετοχή στις έρευνες του Ιονίου Πελάγους. Το ενδιαφέρον αυτό παραμένει σήμερα ενεργό αλλά οι απαρχές του εντοπίζονται στον περασμένο Οκτώβριο.

Τέλος, σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε ο κ.Μανιάτης κατά τη διάρκεια της θητείας του για την προώθηση της σινοελληνικής συνεργασίας στον τομέα της ανταλλαγής τεχνογνωσίας για την καταπολέμηση του νέφους.

Με δεδομένες τις δραματικές διαστάσεις του προβλήματος στην Κίνα, το κινεζικό υπουργείο περιβάλλοντος έχει πολλές φορές ζητήσει τεχνογνωσία από αντίστοιχα υπουργεία κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αξιοποιώντας το εργαλείο του Σινοευρωπαϊκού Διαλόγου για την Καινοτομία. Ο τ. Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής προήδρευσε σε αρκετές σχετικές συσκέψεις ιδίως κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης το πρώτο εξάμηνο του 2014.