Site icon Αρχείο anagnostis.org

Δεν βάζουν όλοι πλάτη για να γίνει η ανάπλαση

Δεν βάζουν όλοι πλάτη για να γίνει η ανάπλαση

Η λογική ότι κάποια πράγματα πρέπει να είναι υπεράνω πολιτικών αντιπαραθέσεων δεν υπάρχει στο Άργος, όπου ένα έργο πνοής για την πόλη έχει θυσιαστεί στο πεδίο της μικροπολιτικής και των στείρων αντιπαραθέσεων, που εκπορεύονται κυρίως από τις αντιπολιτευόμενες παρατάξεις και την άρνησή τους να βάλουν πλάτη προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο.

Αποκορύφωμα η μη ψήφιση από μέρους της αντιπολίτευσης του ψηφίσματος υπέρ της συνεχίσεως της χρηματοδότησης και εκτέλεσης του έργου, που αυτή τη στιγμή έχει κολλήσει λόγω καθυστέρησης της προκαταβολής των χρημάτων του ΕΣΠΑ προς τον εργολάβο.  Η απόφαση αυτή της αντιπολίτευσης προκάλεσε νέα σφοδρή σύγκρουση, αφού δεν πέρασε τελικά το ψήφισμα που πρότεινε η πλειοψηφία.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε στο δημοτικό συμβούλιο είναι και το ακόλουθο δελτίο τύπου το οποίο αναφέρει τα εξής: 

Σε μια ακατανόητη απόφαση κατέληξαν χθες το βράδυ οι παρατάξεις των κ. Νικητόπουλου και Πλατή καταψηφίζοντας πρόταση της δημοτικής πλειοψηφίας για έκδοση ψηφίσματος υπέρ της συνεχίσεως της χρηματοδοτήσεως, άρα και της εκτελέσεως του έργου, της Ανάπλασης του Ιστορικού Κέντρου Άργους.

Με σαφή παρελκυστική τακτική πρόβαλαν διάφορα προσκόμματα και κυρίως την μη γνώση της… εγκυρότητας των εγγράφων που μνημονεύονται στο συγκεκριμένο ψήφισμα. Δεν κάμφθηκαν ούτε όταν η παρούσα δημοτική υπάλληλος και επιβλέπουσα μηχανικός του έργου τους διαβεβαίωσε για την ορθότητα των γραφομένων.

Η πρόθεσή τους ήταν σαφής. Επ’ ουδενί να μην ψηφιστεί από μέρους τους κείμενο υπέρ του έργου της Ανάπλασης, εμμένοντας σε αντιπολιτευτικές πρακτικές του παρελθόντος, οι οποίες εφαρμόζονται από μέρους τους και τώρα με το «Όχι σε όλα.» Γιατί πως εξηγείται να λένε ναι επί της ουσίας του ψηφίσματος αλλά αυτό να μην εκφράζεται και σε θετική ψήφο, προβάλλοντας αστήρικτες δικαιολογίες;

Τους καλούμε λοιπόν, έστω και σήμερα, αφού «ελέγξουν» την ορθότητα των εγγράφων και την υπογεγραμμένη σύμβαση με τον ανάδοχο, να δηλώσουν τη στήριξή τους στο κείμενο του ψηφίσματος έστω δια ανακοινώσεως.

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Άργους – Μυκηνών «Η αντιπολίτευση δείχνει το αληθινό της πρόσωπο. Δεν θέλει να γίνει το έργο της Ανάπλασης και εχθές αποδείχθηκε περίτρανα ότι με υπεκφυγές απέφυγε να πάρει θέση σε ένα κορυφαίο θέμα το οποίο απασχολεί ολόκληρο το δήμο, το Άργος, τον εμπορικό κόσμο και τους πολίτες οι οποίοι αδημονούν να τελειώσει το μεγάλο αυτό όραμα της ανάπλασης του κέντρου μας. Θα τους κρίνει ο λαός, όπως τους έκρινε και στις τελευταίες εκλογές.»

Το κείμενο του ψηφίσματος έχει ως εξής:

«ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ Δ.Σ. ΑΡΓΟΥΣ ΜΥΚΗΝΩΝ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΣΥΝΕΧΙΣΕΩΣ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΩΣ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΕΩΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΟΥ ΑΡΓΟΥΣ

Το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Άργους Μυκηνών στην τακτική συνεδρίαση της 12ης Μαΐου 2015 και ώρα 20:00, μετά από συζήτηση σχετικά με την επιβεβλημένη αναγκαιότητα συνέχισης του έργου της Ανάπλασης του Ιστορικού Κέντρου του Άργους, εκδίδει το συγκεκριμένο ψήφισμα υπέρ της συνεχίσεως της χρηματοδοτήσεως και εκτελέσεως του έργου.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι:

Τα χρήματα για αυτό το έργο προέρχονται από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, είναι δηλαδή Ευρωπαϊκά χρήματα και δε βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό ή τον προϋπολογισμό του δήμου.

Το έργο πρέπει να ολοκληρωθεί οπωσδήποτε εντός του 2015.

Απορούμε γιατί ακόμη δεν έχουν εκταμιευθεί τα χρήματα αυτά και αναρωτιόμαστε εάν έχουν χρησιμοποιηθεί για άλλους σκοπούς.

Πρόκειται για ζωτικής σημασίας αναπτυξιακό έργο για τον τόπο μας και το περιμένει με αδημονία ο εμπορικός κόσμος.

Στις 6/5/2014 δόθηκε από τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου η Έγκριση Δημοπράτησης του Έργου της Ολοκληρωμένης Αστικής Ανάπλασης του Ιστορικού Κέντρου του Άργους με το υπ’ αριθμό πρ. 2309 έγγραφό της,

Ομοίως στις 19/11/14 με το υπ’ αρ.πρ. 5770 έγγραφο,

Στις 28/11/14 ορίστηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου υπόλογος Διαχειριστής για το συγκεκριμένο έργο.

Στις 23/1/2015 με το υπ’ αρ. πρ. 229 έγγραφό της η Περιφέρεια Πελοποννήσου απέστειλε την έγκριση υπογραφής της σύμβασης του έργου.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου μετά από έλεγχο ενέκρινε τις δαπάνες της αιτούμενης προκαταβολής των 158.180,95 και τις έκρινε επιλέξιμες.

Ο Δήμος Άργους Μυκηνών και οι υπηρεσίες του δρουν πάντα μετά από εγκρίσεις των εμπλεκομένων υπηρεσιών και με βάση τη νομοθεσία και νομίμως και ορθά έως τώρα έχουν ενεργήσει σε όλη την διαδικασία υλοποίησης του ανωτέρω έργου.

Τονίζουμε ότι από την πλευρά του δήμου Άργους Μυκηνών έχουν γίνει όλες οι απαιτούμενες ενέργειες και η ευθύνη συνέχισης του έργου βαρύνει αποκλειστικά την κυβέρνηση.

Συμπερασματικά το Δ.Σ. θέλει να συνεχιστεί άμεσα το έργο και να καταβληθεί τάχιστα η χρηματοδότησή του προκειμένου να μην υπάρχουν προβλήματα στην εκτέλεσή του.

Το ανωτέρω Ψήφισμα να διαβιβαστεί:

1. Στον Υπουργό Εσωτερικών.
2. Στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.).
3. Στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.) Πελοποννήσου.
4. Στους βουλευτές Αργολίδας.
5. Στα έντυπα και ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης.»

 

Exit mobile version