ΆρθροΑρχείο

Μεταφορά αγαλμάτων στο Ναύπλιο

Αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ η παρακάτω απόφαση του Δημάρχου Ναυπλίου, με την οποία ανατίθεται απευθείας η μεταφορά  αγαλμάτων στο πάρκο του ΟΣΕ.

«ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ
1. Εγκρίνουµε την µε αριθ.Πρωτ …34/2014 … τεχνική περιγραφή για την εκτέλεση εργασιών «Μεταφοράς αγαλµάτων διαµόρφωση χώρου και τοποθέτησης τους στο πάρκο ΟΣΕ » που συνέταξε η ∆ιεύθυνση Τεχνικών υπηρεσιών του ∆ήµου Ναυπλιέων.
2. Αναθέτουµε απευθείας στην εταιρεία VASARTIS – ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ∆ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΑΕ ΧΑΛΑΝ∆ΡΙ ΑΦΜ 998186671 ∆.Ο.Υ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ τις Εργασίες « Μεταφοράς αγαλµάτων διαµόρφωσης χώρου και τοποθέτησης τους στο πάρκο ΟΣΕ». Το συνολικό κόστος των ανέρχεται στο ποσό των 12.126,84 € συµπεριλαµβανόµενου ΦΠΑ .
Ο ∆ΗΜΑΡΧΟΣ ∆ΗΜΗΤΡΙΟΣ Ι. ΚΩΣΤΟΥΡΟΣ»

 

Η απόφαση ελήφθη το περσινό καλοκαίρι στη συνεδρίαση της 21ης Ιουλίου και αφορούσε την «αλλαγή θέσης αγαλμάτων λόγω της εκτέλεσης των έργων ανάπλασης που γίνονται στη ΔΕ Ναυπλίου.».

Κατ’ αρχάς μια διευκρίνιση: Στην πόλη του Ναυπλίου δεν υπάρχουν αγάλματα (αγάλματα αφιέρωναν στην αρχαιότητα στους θεούς ή τους ημίθεους). Στην πόλη μας υπάρχουν γενικώς γλυπτά, και ειδικώς ανδριάντες και  προτομές.

Και συνεχίζω. Η μόνη περίπτωση προτομής που μετακινήθηκε λόγω της ανάπλασης  είναι η προτομή του στρατηγού Βασιλείου Βραχνού. Η προτομή βρισκόταν δυτικά του Πολεμικού Μουσείου και αφαιρέθηκε προφανώς για να μεταφερθεί στο πάρκο του ΟΣΕ. Εμπόδιζε η προτομή του ήρωα του αλβανικού μετώπου την ανάπλαση του χώρου;  

Δεν γνωρίζω άλλη περίπτωση γλυπτού που να έχει μετακινηθεί. Όμως, η απόφαση μιλάει για «αλλαγή θέσης αγαλμάτων».

Κύριε Δήμαρχε, κυρίες  και κύριοι σύμβουλοι που παίρνετε αυτές τις αποφάσεις· αντί μέσα από αυτά τα γλυπτά, και όχι μόνο, να αναδειχθεί η ιστορικότητα της πόλης, μιας πόλης που μπορεί να αποτελέσει ανοιχτό μουσείο, όπως επανειλημμένα έχω τονίσει,    επιχειρείτε να τα εξοβελίσετε από την παλιά πόλη και να τα «στοιβάξετε» στο πάρκο του ΟΣΕ. Ίσως να θέλετε να δημιουργήσετε ένα « Πεδίον του Άρεως» κατά τα πρότυπα της δεύτερης πρωτεύουσας. Όμως, υπάρχουν περιπτώσεις που η τοποθέτηση των γλυπτών στο χώρο δεν είναι τυχαία. Παράδειγμα η προτομή της Μπουμπουλίνας έχει τοποθετηθεί στο μέρος, όπου αυτή διατηρούσε «Καφενέ».

Επιπλέον η ανάδειξη του τείχους στη λεωφόρο Αμαλίας μπορεί να αποτελέσει βάση για τη δημιουργία μακέτας, όπου θα αναπαρίσταται το τείχος της πόλης.

Έχω την υποψία ότι η κίνηση αυτή γίνεται για να «αξιοποιηθεί» ο χώρος με την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, όπως έχει γίνει στο χώρο, όπου υπήρχε η προτομή Βραχνού.

Η πόλη του Ναυπλίου επένδυσε τη δεκαετία 1970 στην ιστορικότητά της για να προσελκύσει τουρίστες. Και πράγματι η επένδυση πέτυχε και ομολογουμένως από τότε η πόλη έχει εξωραϊστεί. Όμως, δεν θυσιάζεις όλο αυτό το παρελθόν· δεν επιτρέπεται όλα αυτά τα κάστρα να αποτελούν σκηνικό για προσέλκυση επισκεπτών.

Μπορούν να συνυπάρξουν παρελθόν και παρόν, ιστορικότητα και τουρισμός.

Νομίζω ότι επιβάλλεται ο κος Δήμαρχος να ενημερώσει τους κατοίκους της πόλης γι’ αυτές τις μετακινήσεις, καθώς επίσης και να μας πληροφορήσει για τους μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς του, πώς δηλαδή οραματίζεται το μέλλον της πόλης, όπως χαρακτηριστικά έλεγε σε συνέντευξή του στο Δεύτερο πρόγραμμα της Δημόσιας Ραδιοφωνίας αναφερόμενος στο «σαλόνι σκαφών Ναυπλίου 2015».

 

* Ο Δ.Χ. Γεωργόπουλος είναι Ιστορικός – Αρχειονόμος.