Ξεκινά τη λειτουργία του τον Ιούνιο ο υπερυπολογιστής που έχει εγκατασταθεί στο κεντρικό κτήριο του υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, με πρωτοβουλία του Τομέα Έρευνας και Καινοτομίας.
Ο υπερυπολογιστής αναμένεται να συνδράμει ερευνητές σε πεδία όπως η υπολογιστική Χημεία, η Φυσική, η Βιολογία, η Βιοϊατρική, η Μετεωρολογία, η Σεισμολογία, η Υπολογιστική Μηχανική, οι Επιστήμες Υλικών και οι Κοινωνικές Επιστήμες.
Θα είναι διαθέσιμο σε όλους τους ερευνητές όλων των Πανεπιστημίων, των ΤΕΙ και των Ερευνητικών Κέντρων, μέσω του πανελλαδικού οπτικού δικτύου νέας γενιάς του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας.
Η ΕΔΕΤ ΑΕ, με την τεχνογνωσία που διαθέτει, θα εξασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία της υποδομής και θα παρέχει συστηματική υποστήριξη στους χρήστες. Η νέα υποδομή θα ενσωματωθεί στο ευρωπαϊκό «οικοσύστημα» υπερ-υπολογιστών, φιλοδοξώντας να συμπεριληφθεί στους 300 ισχυρότερους υπολογιστές του κόσμου και να ενισχύσει τη συμμετοχή της Ελλάδας στην πανευρωπαϊκή υποδομή PRACE (Partnership for Advanced Computing in Europe).
Τον υπερυπολογιστή θα προμηθεύσει στο ελληνικό δημόσιο κατόπιν ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού η κοινοπραξία Cosmos Business Systems και IBM.
Τεχνικά χαρακτηριστικά:
Η υπολογιστική ισχύς του νέου συστήματος φτάνει τα 180 TFlops (τρισεκατομμύρια πράξεις κινητής υποδιαστολής ανά δευτερόλεπτο). Διαθέτει 426 υπολογιστικούς κόμβους και πάνω από 8.500 επεξεργαστικούς πυρήνες (CPU cores) διασυνδεδεμένους σε δίκτυο. Το σύστημα θα διαθέτει και σύγχρονα εργαλεία λογισμικού για την ανάπτυξη εφαρμογών, όπως μεταγλωττιστές, επιστημονικές βιβλιοθήκες και σουίτες επιστημονικών εφαρμογών.