Site icon Αρχείο anagnostis.org

Το μαντολίνο του Ιταλού ανθυπίατρου στο Άργος

Το μαντολίνο του Ιταλού ανθυπίατρου στο Άργος

Ο πόλεμος έχει δύο πρόσωπα: το απάνθρωπο και το ανθρώπινο. Στην δεύτερη κατηγορία, ανήκει η περίπτωση του Ιταλού Franco Romano, ο οποίος εξύψωσε τα ανθρώπινα ιδεώδη υπηρετώντας ως γιατρός στα κατεχόμενα ελληνικά εδάφη.

Ο Ιταλός ιατρός Franco Romano γεννήθηκε το 1921 και υπηρέτησε ως στρατιώτης στον ελληνοϊταλικό πόλεμο με τον βαθμό του ανθυπίατρου. Ο Franco μετατέθηκε στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 1942, αρχικά στην Αθήνα και κατόπιν στο Άργος, όπου έκανε πολλούς φίλους. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Άργος θεράπευσε κατοίκους της πόλης, καθώς και ανθρώπους της ευρύτερης περιοχής. Το Σεπτέμβριο του 1943, μετά τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας, κατόρθωσε να γλιτώσει από τους Γερμανούς.

Στο Άργος γνώρισε την μούσα του, την Ευαγγελία Τούμπανου, την εποχή της συνθηκολόγησης των Ιταλών (1943). Παρ’ ότι την ερωτεύτηκε εξ’ αρχής, η νεαρή Ευαγγελία θεώρησε οτι υποκρινόταν, απορρίπτοντας μάλιστα δύο φορές την πρόταση γάμου που της έκανε. Η Ευαγγελία όμως είχε κλέψει την καρδιά του νεαρού Ιταλού, που δεν ήταν διατεθειμένος να το βάλει κάτω έτσι εύκολα. Παράλληλα με τα ιατρικά του καθήκοντα, ο Romano φρόντιζε καθημερινά να περνά έξω από το σπίτι της αγαπημένης του, όπου το όμορφο γιασεμί είχε ανθίσει, μέχρι που η όμορφη μοδιστρούλα από το Άργος υπέκυψε  τελικά στη γοητεία και την “πονηριά” του. 

Ο Franco έγραψε για τα βιώματά του στο βιβλίο “Μία απέραντη αγάπη”, το οποίο αφιέρωσε στην μνήμη της γυναίκας του.

Το 1943, ο Franco Romano και η Ευαγγελία Τούμπανου παντρεύτηκαν και απέκτησαν δύο παιδιά. Η ιταλική κυβέρνηση ζήτησε την επιστροφή του Romano στην πατρίδα του, με αποτέλεσμα το ερωτευμένο ζευγάρι να αποχωριστεί. Δύο χρόνια αργότερα, το 1945, ο Romano επέστρεψε και πήρε την οικογένεια του μαζί στην Ιταλία. Στις 5 Απριλίου του 1998 η Ευαγγελία έφυγε από τη ζωή. Μετά τον θάνατο της, ο Franco επισκεπτόταν κάθε χρόνο το Άργος, για να μυρίσει το γιασεμί στο πατρικό σπίτι της γυναίκας του.

Ο Franco έγραψε για τα βιώματά του στο βιβλίο “Μία απέραντη αγάπη”, το οποίο αφιέρωσε στην μνήμη της γυναίκας του. Στο βιβλίο περιγράφονται γεγονότα από την κατοχή, καθώς και η στάση των Ιταλών και Γερμανών στρατιωτών απέναντι στους δοκιμαζόμενους από την πείνα και τις στερήσεις ντόπιους.

Το θέμα παρουσιάσε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2004 ο εκδότης του “Αναγνώστη Πελοποννήσου” και του anagnostis.org Άκης Γκάτζιος, για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού “Mega”, μιλώντας με τον ίδιο τον Franco Romano έξω από το πατρικό της Ευαγγελίας Τούμπανου στο Άργος.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ από το προσωπικό αρχείο του Άκη Γκάτζιου:  

 

Exit mobile version