ΆρθροΑρχείο

Μια συζήτηση που δεν έγινε!

Αρκετοί μαθητές πήραν μέρος στον διαγωνισμό έκθεσης με θέμα «Τι έμαθα και τι κατάλαβα μέσα στο σχολείο για την Ελλάδα της κρίσης», που διοργάνωσε η εφημερίδα «Τα Νέα». Την ίδια περίοδο ένας πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος κυβερνούσε την Ελλάδα της κρίσης, κάνει διάφορες δηλώσεις και ομιλίες λέγοντας πως τα έκανε όλα τέλεια και άγια όσο ήταν στην εξουσία!

«Γιατί η Ελλάδα να διώχνει τα παιδιά της, όπως συνέβαινε τις δεκαετίες μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο;» ρωτά στην έκθεσή της μια μαθήτρια. Κι ένας άλλος μαθητής, σε έκθεση για τον ίδιο διαγωνισμό, γράφει: «βλέπω συμμαθητές μου να κρυφοκοιτούν εκείνους που αγόρασαν ένα κουλούρι από το κυλικείο για δεκατιανό. Το πιο φτηνό κολατσιό κι όμως κάποιοι φίλοι μου δεν μπορούν ούτε αυτό να αγοράσουν».

Τί φαντάζεστε πως θα απαντούσε στα σχόλια των μαθητών ένας πρώην πρωθυπουργός – και για πολλά χρόνια Υπουργός σε διάφορες θέσεις και σε αρκετές κυβερνήσεις;

«Τα είχαμε νοικοκυρέψει όλα και είχαμε αρχίσει να βγαίνουμε στις αγορές»! Αυτά είπε ο Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην Περιφερειακή Συνδιάσκεψη του κόμματός του πριν από λίγες μέρες στο Ηράκλειο.

Επί λέξει: «Τα είχαμε νοικοκυρέψει όλα και είχαμε αρχίσει να βγαίνουμε στις αγορές»! Ούτε γάτα ούτε ζημιά! Φυσικά ο κ. Σαμαράς δεν απαντούσε στους μαθητές αλλά σε στελέχη του κόμματος του. Η ομιλία του μάλιστα στο Ηράκλειο είχε σαφείς αιχμές εναντίον της εσωκομματικής αντιπολίτευσης της ΝΔ. «Μερικοί μέσα στην παράταξη παίζουν προσωπικά πολιτικά παιχνίδια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέτοια παιχνίδια, φυσικά, ο ίδιος δεν έχει παίξει ποτέ!

Τα παιδιά στην Ελλάδα όμως δεν φαίνεται να πολυσκοτίζονται για τις ανησυχίες του πρώην πρωθυπουργού. Μάλιστα ένα μαθητής γράφει στην Έκθεσή του: «Προσωπικά θεωρώ ότι μπορεί ένας άνθρωπος ή ένας αδύναμος λαός να αναγκάζεται να υποκύψει σε αφόρητες πιέσεις και σε μια τέτοια κρίση, όμως η αγανάκτηση και η οργή του θα φέρουν θετικά αποτελέσματα». Κι έχω την εντύπωση πως τα λόγια του είναι πολύ πιο σοφά και πολύ πιο κοντά στην πραγματικότητα από ό,τι τα λόγια του πρώην πρωθυπουργού.

 

* Ο Χρήστος Τσαντής είναι συγγραφέας