Τα προηγούμενα χρόνια αρκετοί μεγάλοι δυτικοί ειδησεογραφικοί οργανισμοί έχουν δεχτεί διαδικτυακές επιθέσεις, με πολιτικό κίνητρο, κυρίως ως αντίποινα στον τρόπο κάλυψης γεγονότων όπως το Συριακό καθεστώς ή το Ισλαμικό κράτος.
Την Τετάρτη 278 Μαΐου, οι ευρωβουλευτές συζήτησαν για την ετοιμότητα της ΕΕ στην αντιμετώπιση τέτοιων επιθέσεων, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό TV5Monde, τον Απρίλιο. Με τους κανόνες που ισχύουν σήμερα στην ΕΕ μόνο οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών έχουν την υποχρέωση να αναφέρουν σημαντικά περιστατικά ασφαλείας, προκειμένου να εξασφαλίζουν την ασφάλεια των δικτύων και των υπηρεσιών τους.
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών Udo Helmbrecht, δήλωσε σε συνέντευξή του στο EuroparlTV (16-03-2015), ότι “υπάρχει κανονισμός που λέει ότι οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών πρέπει να καταγγέλλουν αυτά τα περιστατικά αλλά σε άλλους τομείς ο καθένας μπορεί ακόμα να κάνει ότι θέλει”.
Το 2013, το ΕΚ υιοθέτησε για πρώτη φορά στρατηγική για την ασφάλεια στο διαδίκτυο, προτείνοντας την επιβολή ελάχιστου επιπέδου ασφάλειας για τους ιδιοκτήτες άλλων σημαντικών τομέων, όπως η ενέργεια, οι τράπεζες, η υγεία και οι μεταφορές. “Αυτό που θέλουμε να διασφαλίσουμε είναι ότι κάθε φορά που οι πολίτες χρησιμοποιούν σημαντικές υπηρεσίες , προστατεύονται από τις επιθέσεις των χάκερ”, είπε ο εισηγητής του ΕΚ Andreas Schwab (ΕΛΚ, Γερμανία), που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο.