ΕυρώπηΑρχείο

Η εβδομάδα στο ΕΚ: Luxleaks, υγεία, ανάπτυξη

Οι ονομαστικές καταστάσεις επιβατών, η δημιουργία έκθεσης για την αντιμετώπιση των ασθενειών των ζώων, που έχουν επιπτώσεις στη δημόσια υγεία αλλά και η ανάπτυξη, είναι μόνο μερικά από τα θέματα που συζητά το ΕΚ, αυτή την εβδομάδα. Επίσης, οι πολιτικές ομάδες ετοιμάζονται για την ολομέλεια της επόμενης εβδομάδας, ενώ ο πρόεδρος του ΕΚ επισκέπτεται το Λουξεμβούργο, που από την 1η Ιουλίου αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ.

Η επιτροπή Φορολογικών Αποφάσεων του ΕΚ, πραγματοποιεί δημόσια  ακρόαση με θέμα “Η διεθνής διάσταση των φορολογικών αποφάσεων και άλλων μέτρων”  τη Δευτέρα, με τον πρώην Επίτροπό Ανταγωνισμού Mario Monti και τον Antoine Deltour, που αποκάλυψε το σκάνδαλο των Luxleaks, .
 
Το ΕΚ και το Συμβούλιο, συζητούν για τη δυνατότητα δημιουργίας σχεδίου έκθεσης για τις μεταδοτικές ασθένειες των ζώων, που θα επιτρέπει τη λήψη μέτρων ανάγκης για την αντιμετώπιση επιδημιών που έχουν επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και τη γεωργική παραγωγή.

Η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, συζητά την Πέμπτη, τροπολογίες στην προτεινόμενη νομοθεσία που υποχρεώνει τις αεροπορικές εταιρείες να παραδίδουν τις ονομαστικές καταστάσεις των επιβατών τους. Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσουν είναι οι πτήσεις που θα πρέπει να συμπεριληφθούν ή να αποκλειστούν, η περίοδος διατήρησης των δεδομένων που συλλέγονται αλλά και η προστασία των δεδομένων.
Την Τετάρτη η επιτροπές Εξωτερικών και Ανάπτυξης, συναντούν τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ Sam Kahamba Kutesa, για να συζητήσουν τις προετοιμασίες για τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την χρηματοδότηση της ανάπτυξης τον Ιούνιο αλλά και τη Σύνοδο του Σεπτεμβρίου για τη διαμόρφωση της στρατηγικής για την ανάπτυξη μετά το 2015.

Τέλος, ευρωβουλευτές και βουλευτές από την Κεντρική και Νότια Αμερική συναντιούνται στην όγδοη τακτική Σύνοδο Κορυφής της Ευρω – Λατινοαμερικανικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή. Η οικονομία, η ανάπτυξη και η μετανάστευση είναι μεταξύ των βασικών θεμάτων που θα συζητηθούν. Όλες οι συνεδριάσεις θα μεταδοθούν ζωντανά από την ιστοσελίδα μας.