ΕυρώπηΑρχείο

Μια εξαίρετη εκδήλωση Βαυαροφιλίας για την Ελλάδα στη Βαυαρία

Με αφορμή τα διακόσια χρόνια από τη γέννηση του Βασιλέα της Ελλάδος Όθωνα (1 Ιουνίου 1815) έλαβε χώρα σήμερα, 1η Ιουνίου 2015, στη πόλη Όττομπρουν της Βαυαρίας (κοντά στο Μόναχο) μια θαυμάσια εκδήλωση ελληνο-βαυαρικής φιλίας, που διοργάνωσε το „Μουσείο Όθων Βασιλέας της Ελλάδος“ της πόλης αυτής. Τους προσκεκλημένους καλοσώρισε η δημοτική σύμβουλος Οττομπρουν και επιτετραμμένη του Δήμου για θέματα αδελφοποίησης πόλεων, κ. Ανδρέα Σεεμπεκ.


η κ. Ανδρέα Σεεμπεκ με παραδοσιακή βαυαρική στολή και ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης
Foto: Claus Schunk

Στην εκδήλωση αναγνώστηκε πρώτα ένα ποίημα που επιδόθηκε στον Βασιλέα Όθωνα στις 1 Ιουνίου 1833, τη χρονιά που εόρτασε τα πρώτα γενέθλιά του στην Ελλάδα. Το ποίημα συνοδεύτηκε από μουσική μελωδία που συνέθεσε ο τότε δάσκαλος μουσικής του Βασιλέα Όθωνα, Γιόσεφ Αχλάιτνερ. Ακολούθως ο διεθνούς φήμης ομότιμος καθηγητής της παιδιατρικής του πανεπιστημίου Μονάχου, κ. Γιαν Μούρκεν (Prof. Dr. Jan Murken) αναφέρθηκε διεξοδικά με κείμενο και φωτογραφίες στη ζωή και το έργο του Βασιλέα Όθωνα, από την εκλογή του ως Βασιλέα το 1832, στον αποχωρισμό του από το Μόναχο και την οικογένειά του, στην άφιξή του στο Ναύπλιο, στη μεταφορά του στην Αθήνα, στο γάμο του με τη βασίλισσα Αμαλία, στις πολιτικές του αποφάσεις, στις περιοδείες του στην τότε ελεύθερη Ελλάδα, στο πρώτο σύνταγμα, στην έξωσή του από την Ελλάδα, στο τέλος της ζωής του και στον ενταφιασμό του στη Βαυαρία.


Ο κ. Γιαν Μούρκεν, η κ. Κορνέλια Οελβάιν, ο κ. Ράινχολντ Φρίντριχ, η κ. Σοφία Γραμματά, η κ. Ανδρέα Σεεμπεκ και ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης
Foto: Claus Schunk

Ο μεγάλος φιλέλληνας καθηγητής κ. Μούρκεν είναι ο ιδρυτής του „Μουσείου Όθωνας Βασιλέας της Ελλάδος της  πόλης Όττομπρουν“ και η κύρια ψυχή για τη διαμόρφωση του χώρου, την απόκτηση των εκθεμάτων και την προβολή του Μουσείου ανά τον κόσμο. Η Δρ. Κορνέλια Οελβάιν (Dr. Cornelia Oelwein) αναφέρθηκε στην ομιλία που ακολούθησε, στα βαυαρικά στρατεύματα και τους έλληνες στρατιώτες που συνόδευσαν τον νεαρό Όθωνα από το Μόναχο στο Ναύπλιο, καθώς επίσης και στη μετέπειτα ζωή και στο έργο των στρατιωτών αυτών για τη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους.

Ο εκδότης κ. Ράινχολντ Φρίντριχ (Reinhold Friedrich) παρουσίασε το βιβλίο του που σήμερα κυκλοφόρησε με τον τίτλο „Βασιλέας Όθωνας της Ελλάδος, η βαυαρική διακυβέρνηση στο Ναύπλιο 1833 /34“. Ο κ. Φρίντριχ ανέγνωσε μερικά αποσπάσματα από το βιβλίο του και ιδιαίτερα αναφέρθηκε στα γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά την αποβίβαση στο Ναύπλιο του νεαρού Όθωνα από το πλοίο που τον μετέφερε από την Ιταλία στην Ελλάδα. Ανέφερε το πως τον υποδέχθηκε ο ιερός κλήρος και τον επαινετικό λόγο που εκφώνησε ο Μητροπολίτης στον ιερό ναό, στην επίσημη υποδοχή του. Ο εκδότης κ. Φρίντριχ μας δήλωσε ότι είναι έλληνας στο φρόνημα και ότι έχει αγοράσει οικία στο Ναύπλιο.

Παρέστησαν ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, η γενική Πρόξενος στο Μόναχο κ. Σοφία Γραμματά και εκπρόσωποι της παροικίας μας στο Μόναχο, μεταξύ των οποίων ο διευθυντής του Ελληνικού Σπιτιού Κωνσταντίνος Γιαννακάκος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών κ. Εμμανουήλ Κουγιουμουτζής, ο δικηγόρος κ. Σπυρίδων Χαλικιόπουλος και η πρώην διεύθυντρια του Σχολείου Αριστοτέλης Μονάχου κ. Δρ. Μαριάννα Νικολαίδου. Απο βαυαρικής πλευράς παρέστησαν επίσημοι εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας. Η αίθουσα τελετών του Δημαρχείου Όττομπρουν ήταν κατάμεστη από έλληνες και φιλέλληνες βαυαρούς.

Η πόλη Οττομπρουν (Ottobrunn) της Βαυαρίας έχει πάρει, ως γνωστό, το όνομα από τον βασιλέα Όθωνα. Όταν ο δεκαεπτάχρονος νεαρός Όθωνας αποχαιρέτησε το Μόναχο στις 6 Δεκεμβρίου 1832, τότε τον συνόδευσαν οι γονείς του, ο πατέρας του Βασιλέας Λουδοβίκος, η μητέρα του Θηρεσία και τα αδέλφια του μέχρι το δωδέκατο χιλιόμετρο μετά το Μόναχο και εκεί ο πατέρας του τον αποχαιρέτησε, ενώ η μητέρα του τον συνόδευσε μέχρι τα σημερινά σύνορα της Αυστρίας. Στο τόπο που τον αποχαιρέτησε ο πατέρας του, στήθηκε το 1834 αναμνηστική στήλη (κολώνα) Ottosäule.  Αργότερα στην περιοχή εκείνη αναπτύχθηκε ένας πρώτος οικισμός και με την πάροδο του χρόνου εξελίχθηκε στη σημερινή πόλη Όττομπρουν με 20 χιλιάδες κατοίκους.

Το επίσημο έμβλημα της πόλης Όττομπρουν αποτελείται από την παράσταση της στήλης (Ottosäule) μέσα σε μπλέ πλαίσιο με τον βαυαρικό λέοντα να αναπαύεται στη βάση της στήλης και αριστερά και δεξιά να πλαισιώνουν τη στήλη δύο έλατα.

 

ΠΗΓΗ