ΠολιτικήΑρχείο

Αποζημίωση για τους αγρότες της Χούνης ζητά ο Ανδριανός

Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Ανδριανός κατέθεσε στη Βουλή Ερώτηση προς τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη με θέμα την αποζημίωση πληγέντων από την χαλαζόπτωση στην περιοχή Χούνη Αργολίδας.

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:
«Η πρόσφατη χαλαζόπτωση που σημειώθηκε στην περιοχή Χούνη Αργολίδας προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές ιδίως σε καλλιέργειες βερίκοκων και εσπεριδοειδών.

Είναι επιτακτικό οι σχετικές διαδικασίες για την εκτίμηση των ζημιών και την αποζημίωση των παραγωγών να ενεργοποιηθούν χωρίς καμία καθυστέρηση, δεδομένης μάλιστα και της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η μεγάλη πλειονότητα των πληγέντων παραγωγών.

Επισημαίνεται τέλος η ανάγκη οι βεβαιωθείσες αποζημιώσεις να καλύπτουν πλήρως τις ζημιές, με δεδομένα τόσο τα αυξημένα έξοδα καλλιέργειας, όσο και το ότι πλέον τα ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ καταβάλλονται πλέον μέσω ΟΣΔΕ, δημιουργώντας στους παραγωγούς σημαντική οικονομική επιβάρυνση, ενώ μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, τα ασφάλιστρα που καταβάλλονται μέσω ΟΣΔΕ είναι περισσότερα από τα χρήματα που εισπράττουν οι παραγωγοί ακόμα και για εκτεταμένες ζημιές, γεγονός που αποθαρρύνει πολλούς παραγωγούς από το να καταβάλλουν τα ασφάλιστρά τους.

Κατόπιν αυτών

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
1. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την ενεργοποίηση των απαιτούμενων διαδικασιών από τον ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιωθούν χωρίς καθυστερήσεις οι ως άνω πληγέντες παραγωγοί».