ΚοινωνίαΑρχείο

Η Ημισέληνος στης Βενετιάς τ’ Ανάπλι

Πρώτη φορά επιφυλάσσει κανείς στον κατακτητή του τέτοιες τιμές. Οι νεοέλληνες ήταν πάντα λίγο ή πολύ ξενομανείς, αλλά ας μην το παρακάνουμε.

Η γαληνότατη Δημοκρατία μόνο γαληνότατη δεν ήταν και οι Έλληνες εξεγέρθηκαν πολλές φορές εναντίον των ομόθρησκών τους Βενετών.

Αλλά αυτά ανήκουν στην ιστορία, όπως και η γκραβούρα με τις 3 ημισελήνους στο Μπούρτζι, απ την επετειακή έκδοση με τίτλο «Της Βενετιάς τ’ Ανάπλι».

ΟΦ.

 

Βέβαια, όπως σημειώνουν οι διοργανωτές, η πτώση τ’ Αναπλιού στους Τούρκους (9 Ιουλίου 1715) σήμανε το τέλος μιας μακραίωνης εποχής δυτικών κυριαρχιών στο Μοριά. Δεν είναι επέτειος γιορτής ούτε πένθους. Είναι μια αφορμή κι ένας σταθμός μνήμης για την ιστορία την τοπική και την εθνική. τελευταία νέα anagnostis.org

Δείτε το εξαιρετικό Video, με τίτλο: “Tης Βενετιάς τ’ Ανάπλι”, για την προβολή του εορτασμού των 300 χρόνων από το τέλος της Βενετοκρατίας, που διοργανώνουν καθόλη τη διάρκεια του 2015, ο Δήμος Ναυπλιέων και το Ναυπλιακό Ίδρυμα Ιστορικής Έρευνας «Ιωάννης Καποδίστριας» παρουσιάζοντας ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις.