ΠολιτικήΑρχείο

Τι είπε ο Μανιάτης στο “στενάχωρο” συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

Το 10ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε εξέλιξη στο κλειστό γυμναστήριο του Πανελληνίου. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε την τελευταία του εμφάνιση ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καθώς όπως ανακοίνωσε στην ομιλία του αποχωρεί οριστικά από την προεδρία του κόμματος, ανοίγοντας και επίσημα το δρόμο στους διαδόχους του (Φώφη Γεννηματά, Ανδρέας Λοβέρδος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και Θανάσης Χειμωνάς).

Χαρακτηριστικό της κακομοιριάς που έχει περιέλθει το άλλοτε κραταιό κόμμα είναι ο τόπος που επιλέχθηκε να γίνει το συνέδριο, καθώς το απαρχαιωμένο κλειστό του Πανελληνίου από πλευράς χωρητικότητας δεν είναι σε θέση να φιλοξενήσει ούτε τα 2/3 των συνέδρων! Σε έναν χώρο με 720 θέσεις στην κερκίδα και 572 πλαστικές καρέκλες παραλίας στο κέντρο, συνολικά 1300 θέσεων, δεν καταφέρνει ούτε καν να χωρέσει τους 2000 συνέδρους πανελληνίως.

Ο Γιάννης Μανιάτης στην ομιλία του ανέφερε τα εξής:

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Βιώνουμε τις γκρίζες στιγμές των Κοινωνιών όταν το παλιό πεθαίνει και το νέο δεν έχει ακόμη γεννηθεί. Στιγμές που ο ιστορικός και πολιτικός χρόνος έχει τη δική του ανέλεγκτη ταχύτητα. Η χώρα βρίσκεται στο μεταίχμιο μιας απευκταίας εθνικής καταστροφής. Με όλο το πολιτικό σύστημα απαξιωμένο, την οικονομία ημιθανή, τους πολίτες να φοβούνται το μοιραίο.
Τελευταία νέα
Το πολιτικό σύστημα έχει χάσει το Κέντρο του. Μέσα από ένα διαστρεβλωτικό δικομματισμό της εθνικολαϊκίστικης αριστεροακροδεξιάς και της νεοφιλελεύθερης δεξιάς. Οι φυγόκεντρες δυνάμεις των ακροτήτων, των φαντασιώσεων του ευρωαπομονωτισμού και της αποσύνθεσης, αδυνατούν να δώσουν στοιχειώδη διέξοδο. Πολύ περισσότερο να καθοδηγήσουν μια πορεία με προοδευτικό προσανατολισμό και ρήξη με τις παθογένειες του παρελθόντος. Τις πελατειακές πρακτικές, το λαϊκισμό, τον κρατισμό, τον παρασιτισμό, το συντεχνιασμό, τη γραφειοκρατία.

Η αμήχανη ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία μπορεί να δώσει ρεαλιστικές απαντήσεις στην Ευρώπη της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης; Οι εμπειρίες των τελευταίων μηνών της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, μας έπεισαν επιτέλους ότι ο κύκλος με τα μεγάλα ψέματα και τις εξωπραγματικές προσδοκίες έκλεισε; Να ζητήσουν μια μεγάλη συγγνώμη για το στρατηγικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν οδηγήσει τη χώρα. Να ζητήσουν συγνώμη για τη διχαστική λογική τους. Τους Τσολάκογλου, την Τρόικα εσωτερικού, την Πέμπτη φάλαγγα. Είναι ντροπή για την Αριστερά αυτή η συμπεριφορά. Μόνο η μετεμφυλιακή ακροδεξιά αντιμετώπιζε έτσι τους δήθεν «αντεθνικώς δρώντες».

Να ζητήσουν συγνώμη γιατί παίζουν πόκερ με τη γεωπολιτική θέση της χώρας. Με τα εθνικά θέματα. Η χώρα σήμερα δεν έχει ούτε έναν διεθνή σύμμαχο. Επιπολαιότητα, ανευθυνότητα, κραυγαλέα ψέματα, αλαζονεία. Η χώρα πολλά βήματα πίσω.

Συμφωνούμε για μια Παιδεία που επιβραβεύει τους άριστους?? Που συνδέεται με την πραγματική οικονομία? Που ανοίγει τις πόρτες της στη δημιουργικότητα και εφευρετικότητα των παιδιών της που μεγαλουργούν στο εξωτερικό και ασφυκτιούν στο εσωτερικό; Θα κάνουμε δημόσια υποδείγματα τους εμπνευστές καινοτόμους των StartUp Επιχειρήσεων της χώρας; Τους δημιουργούς που παράγουν αληθινό πλούτο. Που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Για ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας, για εγγυημένο επίπεδο διαβίωσης των πάνω από 2,5 εκατ. πολιτών της φτώχειας.

Για μας στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. ήρθε η ώρα του ιστορικού απολογισμού. Μετά από 40 χρόνια συμβολής στη μετεξέλιξη της χώρας. Με συντριπτικά θετικό πρόσημο σε όλες τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις και την κοινωνική δικαιοσύνη. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. όμως υπέστη αυτό που συμβαίνει σε όλα τα κυβερνητικά κόμματα των χωρών που μπαίνει το ΔΝΤ. Η επανίδρυση, η ανασυγκρότηση, η ανασύσταση της Δημοκρατικής παράταξης είναι τώρα ιστορικά αναγκαία. Με τόλμη, χωρίς μιζέριες και εσωστρέφεια.  Με πρόταξη τολμηρού, νέου, φιλολαϊκού, μεταρρυθμιστικού αφηγήματος για το μέλλον. Μετά από μια ειλικρινή και ιστορικά δίκαιη αξιολόγηση του παρελθόντος.  Αρκετά με την αυτοκριτική. Είμαστε περήφανοι για την προσφορά μα στον τόπο. Θέλουμε ένα μεταρρυθμιστικό ευρωπαϊκό συλλογικό υποκείμενο με ρήξεις και αυτουπερβάσεις. Που θα γίνει κρίσιμη μάζα για τη δημιουργία της ευρύτερης παράταξης της Κεντροαριστεράς. Η φρεσκάδα σε ιδέες, πρόσωπα και οργανωτικές δομές πρέπει να αντιστοιχηθεί με την εποχή μας.

Μια εποχή όπου έχουν εκλείψει οι φωτισμένοι ηγέτες. Μια νέα συλλογικότητα πρέπει να πάρει τη θέση των ανύπαρκτων αυθεντιών. Ένα ιδεολογικό, αξιακό Συνέδριο, πρέπει να περιγράψει με σαφήνεια ποιοι είμαστε, ποιους εκφράζουμε και που θέλουμε να πάμε.  Με βάση την γενναία, την πατριωτική, την εθνικά υπεύθυνη, αλλά και την τραυματική εμπειρία των τελευταίων ετών, το ιστορικά θετικό έργο του παρελθόντος, τις σημαντικές θετικές προοπτικές που διανοίγονται για το μέλλον. Η νέα μεγάλη αφήγηση του Σοσιαλισμού και της Δημοκρατίας στηρίζεται στην παραγωγή πραγματικού πλούτου, την αειφορία στη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος και την κοινωνική και χωρική δικαιοσύνη. Με δίκαιες αναδιανεμητικές πολιτικές σε κοινωνικές ομάδες και γεωγραφικές περιοχές που υστερούν. Με αναπτυξιακό οικονομικό μοντέλο που παράγει πλεονάσματα με αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας. Για οικονομία κυκλική, αειφόρο, έξυπνη, αποκεντρωμένη. ΔΙΚΑΙΗ!!

Ιδιαίτερα στους τομείς που θα στηρίξουν την εθνική μεταρρυθμιστική ανασυγκρότηση. Με δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Την κορυφαία προτεραιότητά μας. Ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο που δεν βασίζεται στις άυλες αξίες που παράγει το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Που βασίζεται σε παραγωγικές δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις.  Για τη Διαμόρφωση ολοκληρωμένου σχεδίου στήριξης της μισθωτής εργασίας. Ειδικά στον ιδιωτικό τομέα, όπως άλλωστε προσδιορίζεται η ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία. Με πολιτικές για αποτελεσματικό ποιοτικό κοινωνικό κράτος. Όχι για λιγότερο κοινωνικό κράτος. Σε μια ραγδαία γηράσκουσα Ελλάδα κι Ευρώπη, η διαγενεακή αλληλεγγύη οφείλει να στηρίξει και τη νέα γενιά στον δικό της πόλεμο κατά της ανεργίας.

Στηρίζουμε την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος για περισσότερη ευημερία και δημοκρατία. Την πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης. Τη μετεξέλιξη της Ε.Ε. σε πολιτική Ένωση με δημοκρατικό, ομοσπονδιακό χαρακτήρα. Η ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας διαμορφώνεται μέσα από την καινοτομία και την έρευνα. Χωρίς καμία παραπέρα μείωση του εργασιακού κόστους. Ακόμη όμως και μετά από ένα πετυχημένο συνέδριο ΠΑ.ΣΟ.Κ., έξω στην κοινωνία θα υπάρχει ένα πενταπλάσιο ποσοστό που περιμένει να μας ακούσει. Οι πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικοί, κεντροαριστεροί ξεπερνούν το 20%. Πολύ πιο πάνω από το άθροισμα των δημοσκοπικών δυνάμεων του χώρου. Η ελληνική Σοσιαλδημοκρατία πρέπει να παίξει και σε αυτή την ιστορική συγκυρία τον βαθιά εθνικό, πατριωτικό, ενοποιητικό, οραματικό ρόλο της. Όλοι όσοι μοιραζόμαστε τις ίδιες αγωνίες, τις ίδιες αξίες, τις ίδιες απογοητεύσεις, τις ίδιες ελπίδες, τα ίδια όνειρα. Για ένα μεγάλο ρεύμα κοινωνικής πλειοψηφίας.

Με εκλογή Προέδρου από τη βάση, με  δεσμευτική απόφαση του Συνεδρίου για μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ στη μεγάλη ευρωπαϊκή, μεταρρυθμιστική Δημοκρατική παράταξη μέσα από ένα ιδρυτικό συνέδριο.

Καλό μας αγώνα.