ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Διαφωνίες για την σίτιση των απόρων του Δήμου Ναυπλιέων

Πολύς λόγος για το τίποτα σε ότι αφορά την λειτουργία των συσσιτίων στον Δήμο Ναυπλιέων αφού μετά από πολύωρη συζήτηση το δημοτικό συμβούλιο κατέληξε απλά στο να συνεχιστεί και να στηριχθεί οικονομικά αυτό που υπάρχει μέχρι σήμερα, δηλαδή το κοινωνικό συσσίτιο των εθελοντών της Ευαγγελίστριας.

Την βοήθεια αυτή το δημοτικό συμβούλιο την έχει ψηφίσει κατ’ επανάληψη, με τη διαφορά ότι εχθές αυτό δεν έγινε ομόφωνα. Την πρόταση δεν ψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της ΑΥΡΑ Κοκκινόπουλος και Δρούγκας, καθώς και οι Μερμίγκης και Βασιλόπουλος από την παράταξη Γραμματικόπουλου.

Βέβαια όσο και να ενισχυθούν οι κοινωνικές δομές δεν μπαίνουμε στην ουσία του προβλήματος, καθώς προτεραιότητα της δημοτικής αρχής και της πολιτείας δεν θα έπρεπε να είναι το πως θα ταϊσει τους ολοένα και αυξανόμενους άπορους αλλά το πως θα φροντίσει να υπάρχουν όσο το δυνατόν λιγότεροι από αυτούς, δημιουργώντας ευκαιρίες απασχόλησης που θα τους βγάλουν από τη μιζέρια τους και και θα τους δώσουν τη δυνατότητα να ζήσουν μία αξιοπρεπή ζωή, χωρίς να χρειάζεται να καταφεύγουν σε οποιασδήποτε μορφής συσσίτια…

Όπως και να χει κατά την διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού συμβουλίου Ναυπλιέων ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος υπεραμύνθηκε την αναγκαιότητα της απρόσκοπτης λειτουργίας του συσσιτίου της Ευαγγελίστριας, ενώ πριν την παρέμβαση του Δημάρχου, η συζήτηση είχε μετατραπεί σε πεδίο μάχης, με τους εκπροσώπους του εκκλησιαστικού συμβουλίου του Ιερού Ναού και τους αρχηγούς των δημοτικών παρατάξεων και των μελών του δημοτικού συμβουλίου Ναυπλίου να ανταλλάσσουν κατηγορίες για τη διαχείρισή του θέματος.

Χωρίς να μπαίνει στην ρίζα του προβλήματος η συζήτηση για τα συσσίτια, καθώς το θέμα δεν είναι αν αυτά θα είναι δημοτικά ή εκκλησιαστικά, αλλά το πως θα εκμηδενιστεί ο αριθμός των ατόμων που έχουν ανάγκη από σίτιση, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις ώστε αυτοί οι άνθρωποι να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους και να ζήσουν μία αξιοπρεπή ζωή.

Το θέμα είχε προταθεί να συζητηθεί εκτός ημερησίας διάταξης υπό τη μορφή του κατεπείγοντος από την παράταξη «Νέα Ελπίδα». Για «επιχείρηση εντυπώσεων και επικοινωνιακά παιχνίδια με ένα τόσο ευαίσθητο κοινωνικό θέμα» έκανε λόγο στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος, τονίζοντας πως η κοινωνική πολιτική του Δήμου δεν πρέπει να αποτελεί «πεδίο μικρόψυχων παραταξιακών συγκρούσεων». Με απόλυτη ψυχραιμία και ιστορική ακολουθία ο Δήμαρχος Ναυπλιέων γνωστοποίησε ότι  έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου να λειτουργεί η υπάρχουσα δομή με τις καλύτερες συνθήκες διευκολύνοντας και ενισχύοντας τη με κάθε τρόπο, όποτε αυτό είχε ζητηθεί.

Ο κ. Κωστούρος ανακοινώσε παράλληλα ότι η Δημοτική Αρχή, η οποία έχει υπογράψει προγραμματική σύμβαση με τον Ιερό Ναό, επαναπροωθεί το αρχικό σχέδιο της ανέγερσης ενός κτιρίου που θα πληροί τις προϋποθέσεις και θα έχει την δυνατότητα  να στεγάσει όλες τις κοινωνικές δομές του Δήμου. Εξετάζει και προωθεί  όπως χαρακτηριστικά είπε «την ένταξη προς χρηματοδότηση του έργου μετά την τακτοποίηση εκκρεμοτήτων».

Για ένα πολύ σημαντικό θέμα που πρέπει να συζητηθεί διεξοδικά έκανε λόγο ο Χρήστος Γραμματικόπουλος εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του με τον τρόπο που δεν προχώρησε η συζήτηση κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου.  Από την πλευρά της παράταξης της ΑΥΡΑ, ο κύριος Κοκκινόπουλος αντιπρότεινε, ως μοναδική ορθολογική λύση, την άμεση οργάνωση κατάλληλων κοινωνικών δομών, των οποίων ο Δήμος θα έχει την αποκλειστική ευθύνη της λειτουργίας τους. Η κυρία Καραμολέγκου δήλωσε ότι θα σταθεί αλληλέγγυα και θα στηρίξει, οποιαδήποτε προσπάθεια εκδηλωθεί από την δημοτική αρχή στην κατεύθυνση της απρόσκοπτης λειτουργίας του κοινωνικού συσσιτίου της Ευαγγελιστρίας.

Μετά από πολύωρη και διεξοδική συζήτηση το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε πλειοψηφικά την πρόταση του Δημάρχου Ναυπλιέων Δημήτρη Κωστούρου για την απρόσκοπτη λειτουργία της υπάρχουσας δομής του κοινωνικού συσσιτίου της Ευαγγελίστριας.