ΠολιτισμόςΑρχείο

Το μελιτζάzz 2015 πλησιάζει!

Ξεκλειδώνοντας τις βαριές αυλόπορτες των αρχοντικών και των πυργόσπιτων του Λεωνιδίου, το Μελιτζάzz μας βάζει μέσα στον φιλόξενο κόσμο των Τσακώνων, τη μαγεία της Τσακώνικης αρχιτεκτονικής, της ιστορίας και του πολιτισμού.

Δρασκελίζοντας τις αυλόπορτες, σουλατσάρει στις βοτσαλωτές αυλές, περιδιαβαίνει κάτω από τις πέτρινες καμάρες, σεργιανίζει στις αρχοντικές σάλες και τα δωμάτια, θαυμάζει τα περίτεχνα ζωγραφιστά ταβάνια και ανακαλύπτει συνήθειες και μυστικά άλλων εποχών. Οσμίζεται την αίγλη και τον πλούτο των Τσακώνικων αποικιών αλλά και τον πόνο της μετανάστευσης στην Πόλη, τη Μαύρη θάλασσα, τη Μεσόγειο, την Αμερική και την Αυστραλία. Ταξιδεύει στο παρελθόν ενός ανήσυχου και περήφανου λαού, με ρίζες στους Δωριείς και συμμετοχή στη διαμόρφωση της ιστορίας της Ελλάδας.

Το Μελιτζάzz μάς ταξιδεύει στις πατρίδες των Τσακώνων του κόσμου, φέρνοντας μουσικές καθαρές και πειραγμένες, ρομαντικές και ξέφρενες, από τη Δύση στην Ανατολή κι από την Αμερική στο Λενίδι. Mας δίνει τα κλειδιά για να απολαύσουμε μέσα στις αυλές, τα σοκάκια και τις πλατείες του Λεωνιδίου: τελευταία νέα anagnostis.org

  • jazz κλασσική και προοδευτική,
  • λικνιστική funk και soul,
  • βαλκανική και μεσογειακή ethnic
  • παραδοσιακά ρεμπέτικα, πολίτικα, σμυρναίικα και δημοτικά ακούσματα και χορούς,
  • ταξιδιάρικο κινηματογράφο με σπουδαίες ταινίες,
  • εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας, χειροτεχνίας και προϊόντων,
  • παιδικές δραστηριότητες και μαθήματα,
  • DJ set,
  • ενδιαφέροντες πειραματισμούς και μίξεις,
  • ατέλειωτες γεύσεις Tσακώνικης μελιτζάνας Λεωνιδίου.
  • Αλλά και πολλές, μικρές, αξέχαστες στιγμές.


Τι είναι το Μελιτζάzz;

Το φεστιβάλ Μελιτζάzz Λεωνιδίου είναι μια πολύχρωμη, πολυεθνική συνεύρεση πολιτισμών, στην πρωτεύουσα της Τσακωνιάς. Προσκεκλημένοι καλλιτέχνες και chef μεταφέρουν την ατμόσφαιρα των τόπων τους, συνεισφέροντας στη γιορτή με μουσική, χορό, πολιτισμό και γεύσεις. Διάσπαρτες εκδηλώσεις απλώνονται στα σοκάκια, τις πλατείες και τα πυργόσπιτα του παραδοσιακού γραφικού οικισμού του Λεωνιδίου, συναυλιακές σκηνές δρόμου στήνονται σε όλη την πόλη, οι δρόμοι μετατρέπονται σε open air bar και το street food αποκτά άλλη διάσταση, όπου μουσικές και χοροί μπλέκονται με μυρωδιές και γεύσεις από την τοπική αλλά και τη διεθνή γαστρονομία.

Αφορμή και οδηγός η περίφημη Π.Ο.Π. τσακώνικη μελιτζάνα Λεωνιδίου.

…Τσακώνικα δημοτικά, flamenco, oriental, ρεμπέτικο, tarantella, Κυπριακά, belly dance, Αμερικάνικα blues, Βαλκανικά παραδοσιακά, gospel, funk, soul, Σέρβικα χάλκινα, percussion, Αργεντίνικο tango, οπερέτα, Κουβανέζικη salsa, Βραζιλιάνικη samba, capoeira, maculele, σμυρναίικο, ινδιάνικοι χοροί, latin, batucada, παιδική χορωδία, jazz, swing  & gypsy jazz…

Το Λεωνίδιο και η Τσακωνιά γιορτάζουν προβάλλοντας τις σπάνιες ιδιότητές τους, την τσακώνικη γλώσσα με τα θεμέλιά της στη δωρική διάλεκτο, τον τσακώνικο χορό με τις ρίζες του στους μύθους του Απόλλωνα, τη σπουδαία τοπική αρχιτεκτονική, την τοπική παράδοση και φιλοξενία αλλά και το εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον.