Η Julia Reda (Πράσινοι, Γερμανία) είναι υπέυθυνη για έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας “InfoSoc” του 2001 εν όψει της παρουσίασης ανανεωμένης νομοεθτικής πρότασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο τέλος του έτους.
Η νομοθεσία για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, επηρεάζει δημιουργούς, εκδότες αλλά και καταναλωτές. Μόνο το 2013, οι βιομηχανίες όπου η προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων είναι πολύ σημαντική, συνέβαλλαν στο ετήσιο ΑΕΠ της ΕΕ, 509 δισεκατομμύρια ευρώ. “Τα πνευματικά δικαιώματα επηρεάζουν την καθημερινή μας ζωή στην Ευρώπη”, δήλωσε η εισηγήτρια Julia Reda, πριν την ψηφοφορία της Τρίτης. Ωστόσο, οι κανόνες που ισχύουν, ανήκουν σε μια άλλη εποχή και οι προσπάθειές να εναρμονιστούν με το σήμερα, δεν είχαν μεγάλη επιτυχία μέχρι τώρα.
Τα βασικότερα σημεία στα οποία επικεντρώνεται η έκθεση είναι:
-ο γεωγραφικός αποκλεισμός. Η αδυναμία παρακολούθησης περιεχομένου σε άλλη χώρα, επειδή προστατεύονται τα πνευματικά δικαιώματα.
-το ελεύθερο πανόραμα. Η απαγόρευση της χρήσης φωτογραφιών συγκεκριμένων δημόσιων χώρων. Εξαίρεση αποτελούν οι βιβλιοθήκες, που δανείζουν ηλεκτρονικά βιβλία και τα σχολεία που μπορούν να παρέχουν ηλεκτρονικά υλικό σε όλη την Ευρώπη, για διασυνοριακές δραστηριότητες.
-Η ελεύθερη και ανεμπόδιστη πρόσβαση σε χρήστες με αναπηρίες.
Η κ. Reda, ελπίζει ότι τα αιτήματα του ΕΚ, θα συμπεριληφθούν στην νομοθετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, που αναμένεται να κατατεθεί για έγκριση από το ΕΚ στο τέλος του έτους.
“Όταν δημιουργήθηκε η οδηγία Info-Soc, δεν υπήρχαν ούτε smartphones, ούτε Facebook και You-Tube. Η διασυνοριακή ανταλλαγή υλικού, με προστατευμένα πνευματικά δικαιώματα, έχει αυξηθεί πολύ, από τότε που γράφτηκε η οδηγία”, εξηγεί η ίδια.