ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Πολύπλευρη συνεργασία της Πελοποννήσου με την Κίνα στους τομείς της Οικονομίας και του Πολιτισμού

Στο Πεκίνο βρίσκεται από την Δευτέρα 15 Ιουνίου ο Πέτρος Τατούλης αποδεχόμενος την πρόσκληση της Κινεζικής – Ελληνικής Ένωσης για Οικονομική και Πολιτιστική Ανάπτυξη και των αντιπροέδρων της κ.κ. Xong Xu και Γεωργίου Καγκλή.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου συναντήθηκε με υψηλόβαθμα στελέχη της Κυβέρνησης της πολιτείας Τιενζίν όπου συμφωνήθηκε η διασύνδεση της Περιφέρειας Πελοποννήσου με την Πολιτεία Τιενζίν, η συνεργασία στον τομέα του εμπορίου, η προσέλκυση Κινεζικών επενδύσεων στους τομείς της αγροτικής οικονομίας και του τουρισμού, καθώς και η συνεργασία στον τομέα της ναυτιλίας και των εμπορικών λιμανιών.
 

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου τόνισε την ιδιαίτερα σημαντική στρατηγική θέση της Πελοποννήσου στο κέντρο της Μεσογείου, την υψηλή απόδοση των επενδύσεων στην Πελοπόννησο σε τομείς όπως ο τουρισμός, η ενέργεια και η ναυτιλία και μετά από πρότασή του αποφασίστηκε η υπογραφή συμφώνου συνεργασίας με την πολιτεία Τιενζίν. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν οι εκπρόσωποι της πολιτείας Τιενζίν για τη διασύνδεση με τα λιμάνια της Πελοποννήσου, καθώς το λιμάνι της Τιενζίν αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εμπορικούς δρόμους της Ανατολικής Ασίας.
 

Την Τρίτη 16 Ιουνίου ο κ. Τατούλης συναντήθηκε με την κα Lin Yi, και τον κ. Ji Yongjun από την Κινεζική Ένωση Φιλίας με Ξένες Χώρες, όπου και αποφασίστηκε η μόνιμη παρουσία της Πελοποννήσου με δικό της διακριτό χώρο στο Πεκίνο. 

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου στάθηκε ιδιαίτερα στη συνεργασία στον τομέα του πολιτισμού, “αφού η Ελλάδα και η Κίνα αποτελούν τις κοιτίδες του Δυτικού και Ανατολικού πολιτισμού” και πρότεινε στην Κινεζική Ένωση Φιλίας τη δημιουργία ενός δικτύου πόλεων που έχουν διοργανώσει Ολυμπιακούς Αγώνες, ώστε σε ετήσια βάση να οργανώνονται σε αυτές κοινά γεγονότα σε ανάμνησή τους. Συμφωνήθηκε επίσης η διοργάνωση κοινών εκθέσεων στον τομέα της τέχνης στην Πελοπόννησο και την Κίνα και η ανταλλαγή καλλιτεχνών , ενώ πρόκειται να συσταθεί και ειδικό περίπτερο στη  Biennale του Πεκίνου για τα έργα που θα αφορούν την Πελοπόννησο.
 

Συγκεκριμένα αποφασίστηκε η αποστολή μιας ομάδας διακεκριμένων Κινέζων καλλιτεχνών στην Πελοπόννησο, ώστε αφού γνωρίσουν τον τόπο, τα ήθη και τα έθιμά του, να αποτυπώσουν στην τέχνη τους την προσέγγισή τους για την Πελοπόννησο και στη συνέχεια τα έργα αυτά θα εκτεθούν σε μόνιμη έκθεση στο Πεκίνο.

Παράλληλα αποφασίστηκε η σύναψη συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ της Κινεζικής Ένωσης Φιλίας με Ξένες Χώρες, η οποία αποτελεί τον ιστορικότερο και μακροβιότερο θεσμό φιλίας διεθνώς, και της Περιφέρειας Πελοποννήσου στους τομείς του πολιτισμού, του αθλητισμού, της νεολαίας, της προστασίας του περιβάλλοντος και της ασφάλειας τροφίμων.
 

Μετά από πρόσκληση της ηγεσίας της Κινεζικής Ένωσης Φιλίας με Ξένες Χώρες ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου επισκέφθηκε το Μαυσωλείο του Μάο και απέδωσε τιμές στο μνημείο του.

Ιδιαίτερα εποικοδομητική ήταν, τέλος, η συνεργασία με την Ακαδημία Καλών Τεχνών του Πεκίνου και τον Πρόεδρό της κ. Mingming Wang, ο οποίος είναι ο κύριος υπεύθυνος για την χάραξη της Κυβερνητικής πολιτικής του πολιτισμού στην Κίνα. Ο κ. Wang συμφώνησε με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου να πραγματοποιηθεί μια έκθεση κλασικής κινέζικης τέχνης το 2016 στην Ελλάδα, να καταρτιστεί ένα πρόγραμμα ανταλλαγής καλλιτεχνών μεταξύ των δύο χωρών και να παραχωρηθεί ένας χώρος του μουσείου της Ακαδημίας Καλών Τεχνών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ως το Κέντρο Πολιτισμού της Πελοποννήσου στο Πεκίνο.