ΕυρώπηΑρχείο

Τζιάνι Πιτέλα: Να γίνει ότι είναι δυνατόν για να αποτραπεί το Grexit και να σωθεί η Ευρώπη

Μιλώντας ενόψει της αποψινής συνάντησης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ (Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας)  και του αυριανού Eurogroup όπου θα συζητηθεί το θέμα της Ελλάδας, ο Πρόεδρος της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (S&D) δήλωσε:
“Η Ευρωομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών απορρίπτει οποιοδήποτε σενάριο Grexit. Το ντόμινο που μπορεί να επέλθει θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις για το σύνολο της Ευρώπης. Όλοι όσοι εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία έχουν κοινή ευθύνη για την εξεύρεση συνολικής συμβιβαστικής λύσης για τους ευρωπαίους πολίτες. Μια πολιτική συμφωνία ικανή για να διασφαλιστεί η ακεραιότητα της Ευρωζώνης και να σωθεί η Ευρώπη.”
“Πρέπει να κάνουμε οτιδήποτε χρειάζεται για να βρεθεί αυτή η συμφωνία εντός των προσεχών ημερών.”
“Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις μεταρρύθμισης που πρέπει να είναι εφαρμόσιμες. Η ακεραιότητα της Ευρωζώνης εξαρτάται επίσης από την προθυμία της κυβέρνησης Τσίπρα να δεσμευτεί για τις υποχρεώσεις της.”
“Καλούμε επίσης όλους τους διεθνείς πιστωτές, και ιδίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), να επιδείξουν ευελιξία στις απαιτήσεις τους και να επιστρέψουν στις προηγούμενες δεσμεύσεις τους και συγκεκριμένα για την ελάφρυνση του χρέους, απόφαση που λήφθηκε το Νοέμβριο του 2012. Είναι προφανές ότι το σημερινό επίπεδο του ελληνικού δημοσίου χρέους δεν είναι βιώσιμο.”
“Κανείς δεν επιτρέπεται να παίζει με τη φωτιά. Το μέλλον της Ευρώπης είναι αυτό που βρίσκεται σε κίνδυνο.”