Το ΕΚ ενέκρινε το επενδυτικό σχέδιο Γιούνκερ για την ανάκαμψη της οικονομίας
Το Κοινοβούλιο ενέκρινε τον κανονισμό με 464 ψήφους υπέρ, 131 κατά και 19 αποχές. Η ψηφοφορία σηματοδοτεί το τέλος μιας ταχείας νομοθετικής διαδικασίας, γεγονός που αποδεικνύει τη δέσμευση του ΕΚ για το σχέδιο.
Προστασία των προϋπολογισμών για τα δίκτυα και την έρευνα
Το Κοινοβούλιο επεδίωξε να βελτιώσει τη δομή χρηματοδότησης του ταμείου που θα προσφέρει εγγυήσεις, τους κανόνες διακυβέρνησής του, τις ρυθμίσεις λειτουργίας του και τη δημοκρατική λογοδοσία. Αναλυτικότερα το ΕΚ πέτυχε τα εξής:
-
μείωσε τις προτεινόμενες περικοπές στους προϋπολογισμούς του ερευνητικού προγράμματος Ορίζοντας 2020 και του χρηματοδοτικού μηχανισμού “Συνδέοντας την Ευρώπη” (CEF – για τη σύνδεση των ευρωπαϊκών δικτύων ενέργειας, μεταφορών και ψηφιακών δικτύων) κατά 1 δισ. ευρώ. Το πρόγραμμα Ορίζοντας 2020 και το CEF , δύο από τις τρεις πηγές χρηματοδότησης των εγγυήσεων για το εν λόγω σχέδιο, θα συνεισφέρουν 2,2 δισ. ευρώ και 2,8 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Αυτό σημαίνει ότι το καθένα θα προσφέρει 500 εκατ. ευρώ λιγότερα από ό, τι είχε αρχικώς προταθεί
-
διασφάλισε ότι το 1 δισ. ευρώ που διασώθηκε από τους προϋπολογισμούς των δύο προγραμμάτων θα καλυφθεί από τα μη χρησιμοποιηθέντα ποσά των προϋπολογισμών του 2014 και του 2015
-
εξασφάλισε το δικαίωμα να εγκρίνει τον διορισμό του Διευθύνοντος Συμβούλου και του Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου του ταμείου επενδύσεων
-
εξασφάλισε τη δημοσιοποίηση του καταλόγου με τα εγκεκριμένα έργα που θα λαμβάνουν χρηματοδότηση
-
ζήτησε να υπάρξει κατάρτιση μιας σειράς κριτηρίων επιλογής των έργων και μιας λίστας με τους στόχους του κάθε έργου προκειμένου να διασφαλισθεί ότι τα έργα που θα επιλεχθούν θα είναι σύμφωνα με τις γενικές προτεραιότητες της ΕΕ. περισσότερα νέα εδώ
Δηλώσεις εισηγητών
Ο εισηγητής της επιτροπής Προϋπολογισμών του ΕΚ José Manuel Fernandes (ΕΛΚ, Πορτογαλία), δήλωσε τα εξής: “Το σχέδιο Γιούνκερ είναι ένα καινοτόμο μέσο που θα δώσει σημαντική ώθηση στις επενδύσεις στην Ευρώπη. 240 δισ. ευρώ θα δοθούν σε επενδύσεις και 75 δισ. ευρώ θα διατεθούν στη ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας: τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που εξασφαλίζουν τα δύο τρίτα των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και αποτελούν το 99% των επιχειρήσεων στην Ευρώπη. Οι πολιτικοί δεν δημιουργούμε θέσεις εργασίας, αλλά μπορούμε να βοηθήσουμε αυτούς που το κάνουν.”
Ο εισηγητής της επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής Udo Bullmann (Σοσιαλιστές, Γερμανία), δήλωσε τα εξής: “Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο άνοιξε τον δρόμο για τις επενδύσεις που τόσο πολύ χρειάζεται η Ευρώπη. Διασφαλίσαμε ότι η ΕΕ θα επενδύσει στον εκσυγχρονισμό της οικονομίας της. Για πρώτη φορά, αυτές οι επενδύσεις θα αναγνωρίζονται ρητά μέσα στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, αντί να τιμωρούνται από αυτό. Επιπλέον, βάλαμε ένα τέλος στην πολιτική της συγκάλυψης. Οι αρμοδιότητες είναι σαφώς καθορισμένες και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συμμετάσχει δημοκρατικά στον διορισμό του διευθύνοντος συμβούλου.”
Επόμενα βήματα
Τώρα που το Κοινοβούλιο ενέκρινε τον κανονισμό, το Συμβούλιο των Υπουργών θα πρέπει να κάνει το ίδιο. Το Συμβούλιο επιβεβαίωσε την προσωρινή συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 9 Ιουνίου και αναμένεται να δώσει σύντομα μέσω γραπτής διαδικασίας την έγκρισή του. Ο κανονισμός για το σχέδιο Γιούνκερ θα τεθεί σε ισχύ στις αρχές Ιουλίου, και το ταμείο αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία μέχρι το Σεπτέμβριο.
Περισσότερες πληροφορίες
Η πρόταση για το επενδυτικό σχέδιο Γιούνκερ υποβλήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, και θα δημιουργήσει ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI) το οποίο θα περιλαμβάνει κεφάλαια ύψους 5 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και 16 δισ. ευρώ σε εγγυήσεις. Το Ταμείο Εγγυήσεων θα λάβει 8 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, από τα οποία μπορεί να πληρωθεί η ΕΤΕπ σε περίπτωση κατάπτωσης της εγγύησης. Το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο κατέληξαν σε συμβιβαστική λύση μετά από οκτώ τριμερείς συναντήσεις στο διάστημα μεταξύ 20 Απριλίου και 4 Ιουνίου.