Site icon Αρχείο anagnostis.org

Η ολομέλεια του ΕΚ για την Ελλάδα, τη μετανάστευση και την ασφάλεια

Η ολομέλεια του ΕΚ για την Ελλάδα, τη μετανάστευση και την ασφάλεια

Το ζήτημα της Ελλάδας αλλά και αντιμετώπιση της κρίσης της μετανάστευσης στη Μεσόγειο, ήταν τα βασικά θέματα που συζήτησε η ολομέλεια του ΕΚ στις Βρυξέλλες. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Ιουνίου, όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν για την Ελλάδα, τη μετανάστευση, την ασφάλεια και την οικονομική διακυβέρνηση.
 
Η εκπρόσωπος της λετονικής προεδρίας του Συμβουλίου,  Zanda Kalniņa-Lukaševica, δήλωσε για το ζήτημα της μετανάστευσης ότι “δεν υπάρχουν γρήγορες λύσεις. Μόνο με στοχευμένη και ισορροπημένη προσέγγιση, που θα εφαρμόζεται βήμα βήμα, θα καταφέρουμε μια μακροπρόθεσμη  λύση. Η εφαρμογή αυτής της προσέγγισης, θα συζητηθεί αύριο στη Σύνοδο Κορυφής”.  περισσότερα νέα εδώ
“Πρέπει να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του ελληνικού λαού που υποφέρει. Εργαζόμαστε για του Έλληνες “, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς.
 
Ο Μάνφρεντ Βέμπερ (ΕΛΚ, Γερμανία), δήλωσε ότι “Η Ελλάδα χρειάζεται ένα σχέδιο για να βγει από αυτή την αρνητική πορεία. Για αυτό ζητάμε ένα πρόγραμμα που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να δώσει μια προοπτική στους πολίτες της αλλά και να εξοφλήσει τα χρέη της”.
 
Ο Ιταλός ευρωβουλευτής Τζιάνι Πιτέλα (Σοσιαλιστές), ζήτησε να κλείσει η συμφωνία με την Ελλάδα σύντομα. “Τι περιμένουμε; Θα είναι γελοίο αν για μερικά μόνο σημεία, όπως ο ΦΠΑ στο χώρο της εστίασης, θέσουμε σε κίνδυνο το ευρώ και την ευρωζώνη. Αυτό είναι τεράστιο λάθος”, δήλωσε.
 
Ο Syed Kamall (Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές, Βρετανία), άσκησε κριτική στην προσέγγιση της ΕΕ στην ελληνική κρίση, λέγοντας ότι η απάντηση που δίνουν φαίνεται να είναι πάντα περισσότερη Ευρώπη και περισσότεροι κανόνες αντί για πραγματικές λύσεις. Για τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μετανάστευση δήλωσε ότι ” είναι λάθος το σύστημα ποσοστώσεων, όταν υπάρχουν χώρες που μπορούν να βοηθήσουν”.
 
Ο Γκι Φερχόφσταντ (Φιλελεύθεροι, Βέλγιο), είπε ότι “Είναι απολύτως απαραίτητο να έχουμε μια λύση που θα αλλάζει το οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο  της Ελλάδας και αυτό δεν γίνεται προς το παρόν. Τουλάχιστον δεν γίνεται με αυτή τη συμφωνία”.
 
Μιλώντας εκ μέρους της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς (GUE/NGL) ο κ. Παπαδημούλης, είπε πως “Το ΔΝΤ και κάποιες συντηρητικές κυβερνήσεις που αποτελούν μειοψηφία μέσα στην Ευρώπη δείχνουν να μη θέλουν συμφωνία παρ’ ότι αυτό είναι το κοινό συμφέρον και της Ελλάδας και της Ευρώπης” για να τονίσει ότι “είναι ώρα να συμβάλλουν όλοι στο να υπάρξουν λύσεις για να φύγει η λέξη Grexit από το λεξιλόγιο της ευρωπαϊκής συζήτησης για να μπει ο ελληνικός λαός και η Ελλάδα στο δρόμο της ανάπτυξης”.
 
“Υπάρχουν κράτη μέλη και τμήματα της Κεντρικής Τράπεζας που θα ήθελαν να δουν την Ελλάδα να χάνει, να εγκαταλείπει τη ζώνη ευρώ και πιστεύω ότι είναι εντελώς ανεύθυνο” σημείωσε ο Φιλίπ Λαμπέρτς των Πρασίνων (Βέλγιο). Κάτι τέτοιο “θα άνοιγε το δρόμο σε εκείνους εδώ μέσα που περιμένουν να κερδίσουν από το φόβο και την καταστροφή”.
 
Από την ομάδα Ευρώπη Ελευθερίας και Άμεσης Δημοκρατίας, ο Βρετανός Ντέβιντ Νάταλ επεσήμανε ότι τα τρία σημαντικότερα θέματα στη σύνοδο κορυφής θα είναι η αντιμετώπιση της μετανάστευσης από την ΕΕ, η αμφιλεγόμενη εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ και φυσικά η Ελλάδα”, προσθέτοντας ότι το Ισλαμικό Κράτος μπορεί “να εκμεταλλευθεί το χάος” που προκαλεί ο μεγάλος αριθμός μεταναστών για να προετοιμάσει τρομοκρατικές επιθέσεις.
 
Για τη νεοσύστατη ομάδα Ευρώπη των Εθνών και Ελευθεριών, η κ. Μαρίν Λεπέν είπε “ζητάτε από τους Έλληνες να ξαναδοκιμάσουν τρομερή λιτότητα. “Στην ουσία τους επιβάλλετε υποδούλωση λόγω χρέους ενάντια στη θέλησή τους”.
 
Τέλος, εκ των μη εγγεγραμμένων σε ομάδα ευρωβουλευτών ο κ. Κων/νος Παπαδάκης (ΚΚΕ) “Η συμφωνία που ετοιμάζουν κυβέρνηση και δανειστές μπροστά στη σύνοδο κορυφής οδηγεί στην καρμανιόλα την εργατική λαϊκή οικογένεια στην Ελλάδα”. “Προβλέπει νέα σκληρά μέτρα διατηρώντας τα σκληρά μέτρα προηγούμενων κυβερνήσεων”.

Exit mobile version