ΠολιτικήΑρχείο

Ανδριανός: Ζωτικό συμφέρον του έθνους η συμμετοχή στην Ευρώπη και το ευρώ

Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Ανδριανός με αφορμή τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις που οδήγησαν σε δημοψήφισμα υπό την σκιά της χρεοκοπίας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Πλέον, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα σε όλους τους Έλληνες: Το μόνο πράγμα που επιδιώκει η Κυβέρνηση με το δημοψήφισμα που προκήρυξε μετά από πέντε μήνες αποτυχημένης δήθεν διαπραγμάτευσης, είναι να βρει το άλλοθι για να φορτώσει τις δικές τις ευθύνες στις πλάτες των πολιτών.

Η Κυβέρνηση ζητά από τους πολίτες να ψηφίσουν «όχι» σε μία πρόταση που δεν υφίσταται καν. Και τους ζητά να το κάνουν αυτό, αποφεύγοντας συστηματικά να εξηγήσει τι σημαίνει αυτό το όχι, τι συνέπειες θα έχει, ποια θα είναι η επόμενη μέρα.

Πλέον όμως η Κυβέρνηση δεν μπορεί να εξαπατήσει κανέναν. Σήμερα κιόλας ο Γιούνκερ, ο Ολάντ, ο Γκάμπριελ, ο Ρέντσι είπαν ξεκάθαρα πως όποια διατύπωση κι αν έχει το δημοψήφισμα, το διακύβευμα είναι η συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ και την Ευρώπη. Και με την ευρωπαϊκή ταυτότητα της χώρας, τον στρατηγικό προσανατολισμό που συνδέεται άρρηκτα με τα ζωτικά συμφέροντα του Έθνους κανείς δεν δικαιούται να παίζει, παρά τα λάθη που σαφώς έγιναν και από πλευράς των εταίρων μας.

Στην ουσία λοιπόν, αυτό που ζητά η Κυβέρνηση από τους Έλληνες με το δημοψήφισμα είναι σαφές: ζητά το όχι στο ευρώ και στην Ευρώπη. Τους ζητά το άλλοθι για τα δεινά που συνεπάγεται μια τέτοια απόφαση. Γιατί ο πανικός στα ΑΤΜ, στα σούπερ μάρκετ, στα βενζινάδικα, η εθνική ντροπή να συνεδριάζει το Γιούρογκρουπ χωρίς την Ελλάδα χωρίς τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών, η εξαιρετικά αρνητική δημοσιότητα σε όλο τον πλανήτη, το τεράστιο πλήγμα στον τουρισμό και την παραγωγή, είναι απλώς και μόνο η αρχή.

Η Κυβέρνηση συστηματικά είπε ψέματα στους Έλληνες. Έλεγε ψέματα επί μήνες ότι η συμφωνία είναι κοντά και καθαρογράφεται. Έλεγε ψέματα ότι δεν θα καταφύγει στην καταστροφική επιλογή του δημοψηφίσματος, αλλά θα αναλάβει τις ευθύνες που τις αντιστοιχούν. Έλεγε ψέματα ότι οι τράπεζες θα μείνουν ανοιχτές, λίγες μόλις ώρες πριν κλείσουν. Είπε ψέματα για το περιεχόμενο και τον χαρακτήρα της πρότασης των θεσμών. Έπαιξε με τους θεσμούς καταπατώντας το γράμμα και το πνεύμα των προβλέψεων για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Καταφεύγει ακόμα και σε ευτελή τεχνάσματα στον σχεδιασμό του ψηφοδελτίου, με τη διατύπωση του ερωτήματος, που δεν υφίσταται καν, και βάζοντας το ΟΧΙ πάνω από το ΝΑΙ.

Οι μέρες είναι κρίσιμες. Θέλει εγρήγορση, θέλει υπευθυνότητα, θέλει ψυχραιμία, και πάνω απ’ όλα, θέλει εθνική ενότητα. Πάνω απ’ όλα, να μην αφήσουμε χώρο στις διχαστικές φωνές απ’ όπου κι αν αυτές προέρχονται. Τώρα, πάνω απ’ όλα είναι η Ελλάδα και οι Έλληνες.”