ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Γαβρήλος: Να συμπράξουν οι Δήμοι της Αργολίδας στο πρόγραμμα για τους άπορους

Εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο η σκοπιμότητα και οι όροι του Συμφώνου Συνεργασίας για το Πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους άπορους, για τις ΠΕ Μεσσηνίας, Λακωνίας και Αργολίδας.

Για τους παραπάνω τρεις νομούς επιλέχθηκε συντονιστής εταίρος η αντίστοιχη περιφερειακή ενότητα. Δεν γνωρίζουμε τις κατατεθειμένες προτάσεις των ενδιαφερόμενων φορέων  στο Υπουργείο Εργασίας για την υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος και δεν μπορούμε να κρίνουμε την επιλογή των συντονιστών εταίρων. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι οι Δήμοι διαθέτουν όλες τις δομές για να υλοποιήσουν ένα τόσο μεγάλο και φιλόδοξο πρόγραμμα και έχουν τα εχέγγυα ανάλογων πετυχημένων δράσεων.

Το πρόγραμμα προωθήθηκε από το Υπουργείο Εργασίας για την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και θα παρέχει δράσεις στήριξης και ενδυνάμωσης με τρόφιμα και βασικές υλικές παροχές.

Στην εισήγηση του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη για την Αργολίδα δεν συμπεριλήφθηκαν στους συμπράττοντες εταίρους, οι τέσσερις δήμοι της. Στους άλλους νομούς συμπεριλαμβάνονται όλοι οι δήμοι στους συμπράττοντες εταίρους και όλοι οι τοπικοί φορείς προχωράνε συλλογικά για να πετύχουν το καλύτερο αποτέλεσμα.

Η Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας δεν θα μπορέσει να υλοποιήσει με επιτυχία το πρόγραμμα, χωρίς την σύμπραξη των δήμων. Είναι ανάγκη να βρεθεί μία λύση κοινής συμπόρευσης της περιφερειακής ενότητας και των δήμων για να αποδώσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα και να δώσει ανακούφιση σε δεκάδες οικογένειες στο νομό Αργολίδας. Δεν αρκεί η απλή συμμετοχή των δήμων στο πρόγραμμα. Χρειάζεται να συμμετάσχουν ως συμπράττοντες εταίροι και με ιδιαίτερο ρόλο στην υλοποίηση του προγράμματος.

Καλούμε την Περιφερειακή Αρχή να αναλάβει τις ευθύνες της και να συνεννοηθεί με τους τέσσερις δήμους της Αργολίδας για να μπορέσει να αποφέρει αποτελέσματα η συγκεκριμένη δράση και να ανακουφίσει όλους τους συμπολίτες μας που βρίσκονται σε μεγάλη ανάγκη.