Ο Πέτρος Τατούλης βρέθηκε στην 1η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Περιφερειακού Προγράμματος Πελοποννήσου 2014 – 2020 την Τρίτη 30 Ιουνίου 2015.
Σχολιάζοντας την πολιτική επικαιρότητα των ημερών ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, αφού τόνισε ότι τέτοια οικονομική ασφυξία δεν είχαν ποτέ αντιμετωπίσει χώρες σε δυσμενέστερο οικονομικό περιβάλλον, σημείωσε ότι το διακύβευμα τη δεδομένη στιγμή δεν εστιάζεται αποκλειστικά στην οικονομική κρίση, αλλά στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, οι οποίες θέτουν σε προβληματισμούς και δοκιμασίες καίριους θεσμούς της χώρας.
«Έχουμε ευθύνη να γίνουμε πιο ώριμοι, πιο συνετοί και πιο ξεκάθαροι στο πολιτικό περιβάλλον που ζούμε» συνέχισε ο Περιφερειάρχης, ξεκαθάρισε ότι «ανεξάρτητα από την εξέλιξη του πολιτικού ζητήματος στη χώρα, το πρόγραμμά μας θα υπάρχει κάτω από οποιαδήποτε συνθήκη» και έκανε λόγο για άγνοια όσων το αμφισβητούν και ένδειξη ευκαιριακής τους ενασχόλησης με τα Ευρωπαϊκά προγράμματα.
Στον αντίποδα της απλής λογιστικής και απορροφητικής λογικής που είχε υιοθετηθεί μέχρι την ανάληψη της ευθύνης του ΕΣΠΑ από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Περιφερειάρχης κ. Τατούλης πρόταξε την κατεύθυνση του προγράμματος στην υλοποίηση των προτεραιοτήτων του αναπτυξιακού στρατηγικού σχεδιασμού της Περιφέρειας και των επιλογών των δικαιούχων.
«Όταν παραλάβαμε την 1/7/2011 το ΠΕΠ Πελοποννήσου, το πρόγραμμα ήταν «νεκρό» χωρίς δυναμική και χωρίς σχεδιασμό» συνέχισε ο Περιφερειάρχης «και σήμερα αποδεικνύεται ότι με τη στρατηγική, το σχεδιασμό και τη βαθιά γνώση μας υλοποιούμε ένα πολύ δυναμικό πρόγραμμα που πιάνει τους στόχους του. Για το λόγο αυτό κατά την τελευταία αναθεώρηση η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα λάβει πρόσθετη χρηματοδότηση από την αρχικά προβλεπόμενη».
Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Τατούλη βασικός στόχος του νέου Περιφερειακού Προγράμματος Πελοποννήσου 2014 – 2020 θα είναι η κάλυψη του μεγάλου ελλείμματος της Πελοποννήσου στο επίπεδο της έρευνας, με την ενεργοποίηση του κέντρου μεταφοράς τεχνολογίας, το οποίο δημιουργήθηκε από το Β΄ ΚΠΣ αλλά ποτέ δεν αξιοποιήθηκε. Σε αυτό θα συμμετέχει το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το ΤΕΙ Πελοποννήσου, καθώς και λοιποί επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς από την Πελοπόννησο και την επικράτεια.
Η αντιμετώπιση του κοινωνικού προβλήματος θα αποτελέσει την άλλη βασική προτεραιότητα του νέου προγράμματος, σύμφωνα με τον κ. Τατούλη. «2,5 χρόνια πριν απευθύνθηκα στους Ευρωπαίους Επιτρόπους Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Περιφερειακής Πολιτικής, επισημαίνοντας τα προβλήματα της φτώχειας, ως απειλές κατά της ζωής, και ζήτησα να δοθούν ανάλογες κατευθύνσεις στο σχεδιασμό των νέων προγραμμάτων, αλλά και να μεταφερθεί τμήμα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου στην ευθύνη των Περιφερειών. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να δημιουργηθεί από την Επιτροπή το Ταμείο για τη Φτώχεια και να δημιουργηθούν προγράμματα για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος».
Η ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας αποτελεί την τρίτη κύρια προτεραιότητα του νέου προγράμματος, δήλωσε ο Περιφερειάρχης και σημείωσε ότι το σκοπό αυτό θα τον υπηρετήσει η δημιουργία Περιφερειακού Ταμείου για την παροχή ρευστότητας και εγγυήσεων, με κυκλική ανατροφοδότηση των επιχειρήσεων ανά 3 με 4 χρόνια.
Στο επίπεδο των υποδομών θα πρέπει σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη να γίνει ιεράρχηση των προτεραιοτήτων σύμφωνα με την αναγκαιότητα του στρατηγικού αναπτυξιακού σχεδιασμού και ταυτόχρονα προσπάθεια να αντληθούν επιπλέον πόροι από τα τομεακά προγράμματα των υπουργείων.
Βασική στόχευση της Περιφέρειας εξαρχής ήταν η μετατροπή της Πελοποννήσου σε Περιφέρεια της αειφορίας, δήλωσε ο Περιφερειάρχης και τόνισε ότι στο επίπεδο της περιβαλλοντικής προστασίας το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων βρίσκεται στην τελική του φάση για την υπογραφή της σύμβασης, μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου της από το ελεγκτικό συνέδριο.
Ένας ακόμη στόχος είναι η μόχλευση της επιχειρηματικότητας, μέσα από συμπράξεις για τη διαχείριση όλων των ειδών των αποβλήτων, πρόσθεσε ο κ. Τατούλης και έφερε ως παράδειγμα την αναγκαιότητα δομών για τη διαχείριση των κτηνοτροφικών αποβλήτων, διαφορετικά θα υπάρχει πρόβλημα πιστοποίησης των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου δήλωσε επίσης ότι η Περιφέρεια είναι έτοιμη για την αντιμετώπιση αιρεσιμοτήτων του προγράμματος και σημείωσε ότι έχει ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ, ο οποίος είναι συμβατός με το νέο ΕΣΔΑ, και αναμένεται η έγκρισή του από το Υπουργείο.
Η Περιφέρεια έχει ήδη προβεί στην προετοιμασία που απαιτείται για την αξιοποίηση και άλλων τομεακών προγραμμάτων εκτός των υποδομών, όπως της αλιείας, δήλωσε ο κ. Τατούλης και πρόσθεσε ότι στο στόχο της μόχλευσης οικονομίας σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν οι έξυπνες, καινοτόμες ιδέες με εξειδίκευση στην αγροτική και κτηνοτροφική οικονομία και τον τουρισμό, δεδομένου άλλωστε ότι το brand name «Μυθική Πελοπόννησος» αποτελεί ήδη συγκριτικό μας πλεονέκτημα.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου αναφέρθηκε ακόμη στη στρατηγική της Μακροπεριφέρειας Αδριατικής – Ιονίου, όπου μετά την παρέμβαση της Περιφέρειας Πελοποννήσου δρομολογείται η δημιουργία ειδικού ταμείου για την ενίσχυση του προγράμματος και στους τέσσερις πυλώνες του.
Θα υπάρξουν δεσμεύσεις για κοινωνικές ομάδες με ειδικά προβλήματα, τόνισε τέλος ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, στη βάση ειδικού σχεδίου ανάπτυξης κοινωνικών δομών που θα ενσωματώνουν δια βίου τις κοινωνικές ομάδες αυτές.
Κάλεσμα σε όλους τους αυτοδιοικητικούς και επαγγελματικούς θεσμούς για συνεργασία «εν τοις πράγμασι» απηύθυνε ο κ. Τατούλης για την εφαρμογή και του νέου προγράμματος και τόνισε ότι το μόνο εχέγγυο επιτυχίας και αποτελεσματικότητας του είναι η πιστή τήρηση του κανονισμού λειτουργίας του.