ΟικονομίαΑρχείο

Η Ελλάδα αποδέχεται τους όρους των πιστωτών σύμφωνα με την Financial Times

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Financial Times», με επιστολή την οποία απέστειλε ο Αλέξης Τσίπρας το βράδυ της Τρίτης 30 Ιουνίου θα αποδεχθεί όλους τους όρους των πιστωτών που βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων, με ελάχιστες μόνο αλλαγές.

Η φερόμενη επιστολή, έκτασης δύο σελίδων, εστάλη στους επικεφαλής της Κομισιόν, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, το βράδυ της Τρίτης. Η εφημερίδα εκτιμά ότι η επιστολή αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση της συζήτησης για μια συμφωνία μέσα στις επόμενες ημέρες.
 

Η νέα πρόταση της Ελληνικής Κυβέρνησης, σύμφωνα με την εφημερίδα, ζητά μια νέα συμφωνία που θα ρυθμίζει τα ζητήματα χρηματοδότησης μέσω του ESM , ώστε να καταστεί  βιώσιμο  το χρέος καθώς και να δοθεί έμφαση στην αναπτυξιακή προοπτική.

Σύμφωνα με το άρθρο του Peter Spiegel στους «Financial Times», η Αθήνα θα δεχθεί όλες τις μεταρρυθμίσεις για τον ΦΠΑ, με τον όρο η έκπτωση του 30% για τα νησιά να διατηρηθεί στις απομακρυσμένες περιοχές.

Για τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Τσίπρας ζητεί οι αλλαγές για την μεταφορά του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 έτη έως το 2022 να ξεκινήσουν τον Οκτώβριο και όχι άμεσα. Ενώ ζητεί το ΕΚΑΣ που χορηγείται στους φτωχότερους συνταξιούχους, για το οποίο συμφωνεί να καταργηθεί σταδιακά έως τον Δεκέμβριο του 2019, να γίνει με πιο αργούς ρυθμούς.

«Η Ελληνική Κυβέρνηση είναι έτοιμη να δεχθεί αυτή το staff-level agreement (τεχνική συμφωνία σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων) που υπόκειται στις ακόλουθες τροποποιήσεις, προσθήκες ή επεξηγήσεις, ως ένα τμήμα της επέκτασης του εκπνέοντος προγράμματος διάσωσης και της νέας (τρίτης) δανειακής συμφωνίας για την οποία εστάλη αίτημα σήμερα, Τρίτη 30 Ιουνιου 2015» γράφει ο Αλέξης Τσίπρας και προσθέτει: «Όπως θα παρατηρήσετε οι προσθήκες μας είναι συγκεκριμένες και σέβονται απολύτως την ευρωστία και την αξιοπιστία του σχεδιασμού του συνολικού προγράμματος».

Σειρά μέτρων που προτείνουν οι θεσμοί δεν θα εφαρμοστούν άμεσα αλλά σταδιακά, ώστε η κυβέρνηση να βρει ισοδύναμα μέτρα για την αντικατάστασή τους.

Παράλληλα η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητά νέο δάνειο από τους ευρωπαίους, από τους οποίους δεν έχει υπάρξει ακόμα κάποια αντίδραση. Ωστόσο σύμφωνα με δημοσιεύματα από ξένα δίκτυα δεν είναι πολλές οι πιθανότητες να γίνουν δεκτές οι προτάσεις Τσίπρα από τους πιστωτές.  

Ολόκληρη η Επιστολή Τσίπρα στα Ελληνικά:

Γράφω για να σας ενημερώσω για τη θέση της Ελληνικής Δημοκρατίας αναφορικά με την λίστα των προαπαιτούμενων της Συμφωνίας σε επίπεδο Τεχνικών Κλιμακίων (Staff Level Agreement) που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 28 Ιουνίου 2015. Η Ελληνική Δημοκρατία είναι έτοιμη να δεχθεί τη Συμφωνία σε επίπεδο Τεχνικών Εμπειρογνωμόνων που υπόκειται στις ακόλουθες τροποποιήσεις, προσθήκες ή επεξηγήσεις, ως μέρος επέκτασης του προγράμματος διάσωσης του EFSF που εκπνέει και της νέας δανειακής σύμβασης με τον ΕSM για την οποία εστάλη αίτημα σήμερα, Τρίτη 30 Ιουνιου 2015. Όπως θα παρατηρήσετε οι προσθήκες μας είναι συγκεκριμένες και σέβονται απολύτως την ευρωστία και την αξιοπιστία του σχεδιασμού του συνολικού προγράμματος.

1. Αναμόρφωση ΦΠΑ

Διατήρηση της έκπτωσης 30% στα νησιά, η οποία θα εφαρμοστεί στα καινούρια ποσοστά.

2. Δημοσιονομικά διαρθρωτικά μέτρα

Σταδιακή αύξηση της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος των εταιρειών σε 100% και σταδιακή κατάργηση της ειδικής φορολογικής μεταχείρισης των αγροτών (συμπεριλαμβανομένων των επιδοτήσεων της έμμεσης εσωτερικής φορολογίας στο πετρέλαιο) μέχρι το τέλος του 2017.

Μείωση του ανώτατου ορίου των δαπανών για την άμυνα κατά 200 εκατομμύρια ευρώ το 2016 και 400 εκατομμύρια ευρώ το 2017 μέσα από στοχευμένες πράξεις, συμπεριλαμβανομένων μείωσης προσωπικού και προμηθειών.

3 Συντάξεις

Το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων του 2010 θα εφαρμοστεί πλήρως, αλλά το αντίστοιχο πρόγραμμα του 2012 (παράγοντας βιωσιμότητας) θα αναβληθεί μέχρι εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη τον Οκτώβριο του 2015.

Το ΕΚΑΣ θα καταργηθεί σταδιακά μέχρι το τέλος του 2019, αλλά χωρίς κάποια άμεση ενέργεια στο ανώτερο 20% των δικαιούχων.

Όλα οι καταχρηστικές χρεώσεις θα καταργηθούν σταδιακά μέχρι το τέλος του 2017, ξεκινώντας από τις 31 Οκτωβρίου 2015.

4. Αγορά εργασίας

Το νέο πλαίσιο θα νομοθετηθεί το φθινόπωρο του 2015.

5. Αγορά αγαθών

Άμεση εφαρμογή των συγκεκριμένων προτάσεων του πρώτου toolkit του ΟΟΣΑ (τουριστικά λεωφορεία, τουριστικές ενοικιάσεις, άδειες φορτηγών, κώδικας δεοντολογίας για τα παραδοσιακά τρόφιμα και ευρωκώδικες για τα υλικά οικοδόμησης), του δεύτερου toolkit (ποτά και παράγωγα πετρελαίου) και άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων των συμβολαιογράφων, αναλογιστών και δικαστικών επιμελητών, απελευθέρωση της αγοράς για τα κέντρα άθλησης και εξάλειψη σημαντικού ποσοστού καταχρηστικών χρεώσεων.

Επιπλέον, σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, εφαρμογή ενός φιλόδοξου πακέτου μεταρρυθμιστικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένων:

Α. Δημιουργία υπηρεσιών One-stop-shop για τις επιχειρήσεις (ανάλυση βέλτιστων πρακτικών, καθώς και ενός αναλυτικού σχέδιου δράσης, που έχει ήδη ετοιμαστεί και ολοκληρωθεί σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ.

Β. Να διενεργηθεί άμεσα αναλυτική αξιολόγηση του ανταγωνισμού για συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας, οι οποίοι χαρακτηρίζονται από ολιγοπωλιακές πρακτικές (πχ κατασκευές, χονδρικό εμπόριο, αγροτική παραγωγή, ΜΜΕ κλπ) και να υιοθετηθούν αντίστοιχες συστάσεις (σχέδιο δράσης και χρονοδιαγράμματα που έχουν ήδη ετοιμαστεί από τον ΟΟΣΑ).

C. Άμεση εφαρμογή μίας ολοκληρωμένης στρατηγικής έναντι στη διαφθορά, παραδείγματος χάρη στις διαδικασίες για τις προμήθειες του δημοσίου (σχέδιο δράσης και χρονοδιαγράμματα που έχουν ήδη ετοιμαστεί από τον ΟΟΣΑ).

Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας θα διαχωριστεί από τη ΔΕΗ και θα αποτελέσει μία ξεχωριστή νομική οντότητα με το δημόσιο να κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής.

Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων για την στήριξή σας. Περιμένω να ακούσω νέα σας.

Με εκτίμηση

Alexis Tsipras