ΕυρώπηΑρχείο

Πώς μπορούν οι νέες τεχνολογίες να βοηθήσουν τους ασθενείς;

Οι ασθενείς γίνονται όλο και πιο ανεξάρτητοι, καθώς μπορούν πλέον μέσα από ηλεκτρονικές εφαρμογές να παρακολουθούν την κατάσταση της υγείας τους, είτε πρόκειται για σοβαρές παθήσεις, είτε όμως και για να αποκτήσουν κίνητρα, όπως για να σταματήσουν το κάπνισμα. Την Τετάρτη 1 Ιουλίου, η Υπηρεσία Αξιολόγησης Επιστημονικών και Τεχνολογικών Επιλογών, διοργάνωσε εκδήλωση με τη συμμετοχή ειδικών, όπου παρουσίασαν τους τρόπους που οι νέες τεχνολογίες βοηθούν στην βελτίωση της υγείας.

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Paul Rübig (ΕΛΚ) Αξιολόγησης Επιστημονικών και Τεχνολογικών Επιλογών (STOA), άνοιξε την εκδήλωση τονίζοντας ότι “είναι πού σημαντικό για τους ασθενείς να μπορούν να λαμβάνουν μόνοι τους αποφάσεις που αφορούν την υγεία τους”, ενώ πρόσθεσε ότι “είναι απαραίτητη η νομοθεσία για την προστασία της ιδιωτικής ζωής”.

Από την πλευρά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο Roberto Bertollini είπε ότι “πρέπει να βελτιωθεί η ενημέρωση των πολιτών για τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης γιατί ακόμα και άτομα με ουσιαστικές γνώσεις, αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αντιμετώπιση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης”.

Τί είναι το e-health και το m-health?
Το e-health, είναι μια πρακτική που αφορά την υγειονομική περίθαλψη και εγκρίθηκε από το ΕΚ, και αφορά την υγειονομική περίθαλψη και την επικοινωνία. Για παράδειγμα, οι ασθενείς μπορούν να έχουν πρόσβαση στα δικά τους ιατρικά δεδομένα στο διαδίκτυο και έτσι να είναι καλύτερα ενημερωμένοι και οι ίδιοι αλλά και το ιατρικό η φαρμακευτικό προσωπικό που απευθύνονται.

Ο Marc Lange, από την Ευρωπαϊκή Ένωση Τηλεματικής για την Υγεία, δήλωσε ότι το e-health είναι κάτι πολύ περισσότερο από απλή τεχνολογία, “το e-healt έχει να κάνει με την αλλαγή της συμπεριφοράς των ασθενών και των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης. Στόχος είναι να μετακινηθεί ο χώρος περίθαλψης από το νοσοκομείο στο σπίτι, ακόμα και στις τσέπες των πολιτών μέσα από τα κινητά τηλέφωνα”.

Το m-health (mobile health), αποτελεί υποκατηγορία της ηλεκτρονική υγείας (του e-health). Είναι η χρήση εφαρμογών υγείας από τα κινητά που επιτρέπει την αυτο-αξιολόγηση ή την εξ αποστάσεως παρακολούθηση. Για παράδειγμα, ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια μπορούν μέσα από μια φορητή συσκευή, να ελέγχουν και αυτοί αλλά και οι ιατροί τους, την κατάσταση της υγείας τους. Πρόκειται για έναν αναπτυσσόμενο τομέα – σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ περίπου 100.000 mHealth εφαρμογές είναι σήμερα διαθέσιμες.

Κλείνοντας την εκδήλωση, η Karin Kadenbach (Σοσιαλιστές, Αυστρία), είπε ότι είναι πολύ σημαντική η ενημέρωση των πολιτών στα ζητήματα υγείας, καθώς “το χαμηλό επίπεδο γνώσεων για την υγεία έχει αποδειχθεί, ότι έχει άμεσες επιπτώσεις στη διαχείριση χρόνιων παθήσεων, στα επίπεδα παραγωγικότητας, στα ποσοστά θνησιμότητας αλλά και στο γενικό κόστος της υγειονομικής περίθαλψης”.