ΟικονομίαΑρχείο

Λύσεις ζήτησε ο Δαμούλος από τον Κοδέλα

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 07 Ιουλίου 2015 στα γραφεία του Επιμελητηρίου Αργολίδας μεταξύ του Βουλευτή Αργολίδας του Σύριζα κ. Δημητρίου Κοδέλα και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Αργολίδας με σκοπό την ενημέρωση του κ. Κοδέλα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις με την επιβολή των capital controls και το κλείσιμο των τραπεζών.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αργολίδας κ. Δαμούλος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις όλων των κλάδων και στάθηκε στις τεράστιες δυσκολίες για την πραγματοποίηση  εμπορικών συναλλαγών, που ασφυκτιούν τις επιχειρήσεις και θέτουν σε κίνδυνο την βιωσιμότητά τους, δεδομένης της έλλειψης ρευστότητας αλλά και την αδυναμία συναλλαγής επιταγών και μεταφοράς χρημάτων ακόμη και μέσω διαδικτύου.  Επίσης τόνισε ότι η άμεση διόρθωση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από τους περιορισμούς στην ρευστότητα με τον έλεγχο των κεφαλαίων και την αδυναμία των τραπεζών να εξυπηρετήσουν την πραγματική οικονομία είναι επιτακτική και η συνέργεια των εμπλεκόμενων φορέων θα πρέπει να συνδράμει στην στήριξη της επιχειρηματικότητας, με την εύρεση κατάλληλων λύσεων και με την ανάληψη αποτελεσματικών κοινών ευέλικτων δράσεων σε τοπικό επίπεδο για την ταχύτερη αποκλιμάκωση των δυσκολιών.

Στην συνάντηση τοποθετήθηκαν επίσης τα μέλη του Δ.Σ του Επιμελητηρίου Αργολίδας κ.κ.  Στ. Δελής  και Χ. Μαυράκης  καθώς  και ο κ. Ι. Γεωργιδάκης εκπροσωπώντας τις τουριστικές επιχειρήσεις του νομού.

Ο  κ.  Δελής αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των πρατηρίων καυσίμων τόσο με τις πληρωμές τους στις προμηθεύτριες εταιρείες, όσο και στα προβλήματα με τις καθημερινές  τους συναλλαγές λόγω έλλειψης ρευστότητας, αλλά και έλλειψης μηχανημάτων καρτών. Ωστόσο όπως τόνισε ο κ. Δελής η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί και πλέον μπορεί κάποιος να  εφοδιαστεί  καύσιμα  και  με  τη  χρήση  πιστωτικής  κάρτας  σχεδόν  από  το  σύνολο  των  πρατηρίων  καυσίμων  του  νομού.

Ο κ. Μαυράκης αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι παραγωγικές και οι εμπορικές επιχειρήσεις στην πραγματοποίηση καθημερινών εμπορικών συναλλαγών, παραγγελιών και προμηθειών, γεγονός  που δημιουργεί ασφυξία στις επιχειρήσεις και πρότεινε την άσκηση ευέλικτων πολιτικών από τα υποκαταστήματα των τραπεζών για την διευκόλυνση των επιχειρήσεων.

Ο κ. Γεωργιδάκης παρουσίασε την κατάσταση, που δυσκολεύει καθημερινά όλο και περισσότερο για τις επιχειρήσεις του τουρισμού, τόσο από την ακύρωση κρατήσεων, την αδυναμία πολλών επιχειρήσεων να συναλλαχθούν που οδηγεί στην απώλεια της τουριστικής περιόδου.

Ο κ. Κοδέλας στην τοποθέτηση του έκανε ιδιαίτερη μνεία στην ψυχραιμία που επιδεικνύει πλήθος επαγγελματιών το τρέχων διάστημα ενώ κατέγραψε τα προβλήματα, τις επισημάνσεις και τις προτάσεις που κατέθεσαν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αργολίδας κ. Δαμούλος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Επιπρόσθετα  ζήτησε τον συντονισμό όλων των φορέων ώστε να αντιμετωπίσουν από κοινού τις δυσκολίες που έχουν δημιουργηθεί, ώστε να περιοριστούν τα προβλήματα της τραπεζική ασφυξίας. Δεσμεύτηκε, τέλος, να μεταφέρει στην κυβέρνηση τις προτάσεις που ακούστηκαν και θα μπορούσαν να επιλύσουν κάποια από τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί.