Site icon Αρχείο anagnostis.org

Πως βλέπουν το Ναύπλιο οι δημότες του…

Πως βλέπουν το Ναύπλιο οι δημότες του...

Η έρευνα για την τουριστική φυσιογνωμία του Ναυπλίου που διεξήγαγε το anagnostis.org κατά τον μήνα Ιούνιο του 2015, ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτική ως προς την αξιολόγηση των υποδομών του Ναυπλίου αλλά και την κρίση του μέχρι τώρα έργου της δημοτικής αρχής στους τομείς του πολιτισμού και του τουρισμού.

Αρχικά ρωτήσαμε τους δημότες και τους επισκέπτες της πόλης να μας πουν πως κρίνουν το επίπεδο της συγκοινωνίας στον Δήμο Ναυπλιέων καθώς και το επίπεδο ποιότητας και ασφάλειας των δρόμων. Διχασμένες οι απόψεις σε ότι αφορά το οδικό δίκτυο με τους περισσότερους να το χαρακτηρίζουν απλά μέτριο. Από την άλλη οι πολίτες δεν φαίνονται να είναι και πολύ ικανοποιημένοι από την συγκοινωνία στην περιοχή αλλά και το κυκλοφοριακό στην πόλη του Ναυπλίου που κρίνουν ότι επιδέχεται αρκετές βελτιώσεις.

Εκεί πάντως που υπάρχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι στην απάντηση του “πως κρίνετε τους χώρους στάθμευσης;“. Παρότι υπάρχουν πόλεις όπου η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη, οι απαντήσαντες χτυπούν καμπανάκι για το Ναύπλιο, αφού σε ποσοστό περίπου 32% κρίνουν το επίπεδο των υποδομών πάρκινγκ ανεπαρκές, δεδομένης και της υψηλής τουριστικής κίνησης που παρατηρείται κυρίως τα σαββατοκύριακα στην πόλη. 

Ακόμα χειρότερη η κατάσταση σε ότι αφορά τις υποδομές ΑΜΕΑ, όπου το 39% βλέπει ότι δεν έχει προβλεφθεί ούτε κατ’ ελάχιστο επαρκή πρόσβαση για ΑΜΕΑ στη πόλη. Από την άλλη οι υπηρεσίες υγείας θεωρούν πως βρίσκονται σε μέτρια προς το κακό επίπεδα, σε αντίθεση με τις αθλητικές υποδομές που συγκεντρώνουν αρκετές θετικές γνώμες, αν εξαιρέσουμε κάποιους πιο απαιτητικούς.

Επιχειρήσεις:
Σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις εστίασης και τις καφετέρειες ο κόσμος δείχνει ιδιαίτερα ικανοποιημένος, ενώ το ίδιο ισχύει και για το επίπεδο των εμπορικών καταστημάτων. Απ’ ότι φαίνεται οι ντόπιοι έχουν αρχίσει να συνηθίζουν τις κάπως τσουχτερές τιμές που δικαιολογεί μία τουριστική πόλη και δεν τους πειράζει αφού το επίπεδο των υπηρεσιών που τους παρέχεται θεωρούν πως είναι αρκετά ικανοποιητικό.

Πολιτισμός:
Πάρκα αναψυχής υπάρχουν και ικανοποιούν τους δημότες στην πλειοψηφία τους, αν και ορισμένοι θα ήθελαν κάτι παραπάνω. Εχθρός άλλωστε του καλού είναι το καλύτερο. Και αν η φύση είναι πολιτισμός, από την άλλη χρειάζονται και τα θεάματα.

Σε ότι αφορά το επίπεδο των πολιτιστικών εκδηλώσεων, εκεί θα πρέπει να θεωρήσουμε ότι ο ΔΟΠΠΑΤ και οι διάφοροι ιδιωτικοί φορείς κάνουν συνολικά μία καλή δουλειά αφού κρατάνε την πλειονότητα των δημοτών και επισκεπτών ευχαριστημένους όπως αποτυπώνεται στο ερώτημα “Πως αξιολογείτε το επίπεδο των τοπικών πολιτιστικών εκδηλώσεων;”, όπου οι περισσότερες γνώμες είναι θετικές.

Πολιτισμός vs. Τουρισμός:
Σημειώσατε 1! Περισσότερο ικανοποιημένοι είναι οι ναυπλιώτες από το έργο της δημοτικής αρχής αναφορικά με τον πολιτισμό, παρά με αυτό στον τομέα του τουρισμού. Σε ότι αφορά τον πολιτισμό οι απόψεις διίστανται με ένα ελαφριά θετικό πρόσημο να βγαίνει υπέρ της δημοτικής αρχής, και συγκεκριμένα του ΔΟΠΠΑΤ και της Πόπης Καλκούνου που είναι υπεύθυνη για τα πολιτιστικά προγράμματα του Δήμου. Ωστόσο περίπου το 43% πιστεύει πως χρειάζονται βελτιώσεις στα πολιτιστικά δρώμενα του Δήμου, στοιχείο που έχει αποτυπωθεί και στις γραπτές προτάσεις των αναγνωστών.

Από την άλλη αρνητικό είναι το πρόσημο σε ότι αφορά την ικανοποίηση για το έργο της δημοτικής αρχής αναφορικά με τον τουρισμό. Το 55% πιστεύει πως δεν έχουν γίνει αρκετά προς αυτή την κατεύθυνση από πλευράς του Δήμου Ναυπλιέων, υπάρχει όμως και ένα ποσοστό 39,4%  που αναγνωρίζει πως έχουν γίνει προσπάθειες και αποτιμά θετικά το τουριστικό έργο του δήμου.

Η Ταυτότητα των συμμετεχόντων:
Στην έρευνα απάντησαν κυρίως άντρες (σε ποσοστό 70%), κάτοικοι Ναυπλίου, ηλικίας κατά κύριο λόγο από 25 μέχρι 60 ετών, με υψηλό μορφωτικό επίπεδο και εργαζόμενοι κυρίως στον ιδιωτικό τομέα.

Εκτός από τις απαντήσεις στα σύντομα ερωτήματα της έρευνας, αρκετοί υπέβαλαν και τις προτάσεις τους για την βελτίωση της πόλης και τους τρόπους με τους οποίους θα προσελκυθεί ο λεγόμενος ποιοτικός τουρισμός. Οι απαντήσεις αυτές παρατίθενται αυτούσιες στην Έντυπη Έκδοση του Αναγνώστη Πελοποννήσου αυτής της Πέμπτης (9/7) αλλά και της προηγούμενης (2/7/2015).

Δείτε επίσης τις απαντήσεις στα ερωτήματα για το ποια είναι τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία του Ναυπλίου αναφορικά με τον τουρισμό, καθώς και το ποιες θεωρείτε πως είναι οι κατάλληλες μορφές τουρισμού για ανάπτυξη στην περιοχή. Να θυμίσουμε πως σε πρώτο πλάνο τέθηκε η έλλειψη σιδηροδρομικής σύνδεσης του Ναυπλίου με το αεροδρόμιο των Αθηνών, παρά το γεγονός ότι υπάρχει ενεργό ανακαινισμένο δίκτυο στην περιοχή, το οποίο όμως βρίσκεται από το 2010 σε προσωρινή αναστολή δρομολογίων.
 
 

Exit mobile version