ΟικονομίαΑρχείο

Το Capital Control απειλεί να εξαφανίσει Ελληνικά sites

Τεράστιο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί σε δεκάδες sites στην Ελλάδα, που απειλούνται με εξαφάνιση από το διαδίκτυο, όσο διαρκεί το Capital Control στις τράπεζες.

Το μπλοκάρισμα πληρωμών προς το εξωτερικό, δεν επιτρέπει την ανανέωση των συνδρομών στους servers, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες των sites να «κρέμονται» από μία κλωστή, δηλαδή από την καλή διάθεση των εταιριών που έχουν τους servers να τους αφήνουν ανοιχτούς χωρίς να έχουν πληρωθεί.

Τα περισσότερα Ελληνικά sites φιλοξενούνται σε servers στη Γερμανία ή στην Αμερική και οι διαχειριστές τους δεν έχουν τρόπο να πληρώσουν, αφού οι πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες δεν επιτρέπουν πληρωμές στο εξωτερικό όσο είναι ενεργά τα Capital Controls.

 

Αρκετά sites τις τελευταίες ημέρες ζητούν την βοήθεια επισκεπτών τους από το εξωτερικό, ζητώντας δωρεές (donate) σε λογαριασμούς paypal, για να μπορέσουν να πληρώσουν και να βγάλουν το μήνα, μέχρι να ανοίξουν οι τράπεζες.

Με το παρακάτω μήνυμα δύο τουλάχιστον Ελληνικά sites το myblogs.gr και το buk.gr, ζητούν από τους επισκέπτες τους από το εξωτερικό να βοηθήσουν:

Call for help ! Keep this website online. Capital controls in Greece prevent us to pay hosting services outside our country. Tis is why we call for help on visitors outside Greece.

Transactions only outside Greece are allowed. Pay-pal acounts may also be used to pay our hosting costs. Hosting costs and raised amount will be anounced here. Generous donor names or companies will be honored in a dedicated page. Please contact us for details.

Μοναδικός τρόπος για την πληρωμή των servers που παρακάμπτει το Capital Control είναι η Paypal εφόσον έχει ήδη μέσα χρήματα ή αν κατατεθούν σε αυτήν χρήματα από το εξωτερικό ή αν υπάρχουν τραπεζικοί λογαριασμοί στο εξωτερικό.

Το πρόβλημα είναι τεράστιο, αφού αν κλείσει ένας server που φιλοξενεί sites από την Ελλάδα, αυτά δεν θα μπορέσουν να επανέλθουν, αν δεν έχει γίνει τοπικό back up, το οποίο για τα μεγάλα sites με πολύ περιεχόμενο είναι σχεδόν αδύνατο. Έτσι, μπορεί να καταστραφούν εταιρείες που υποστηρίζονται από αυτά τα sites, ηλεκτρονικά καταστήματα, και κάθε είδους portals.