ΠολιτισμόςΑρχείο

Η Ζωή πάει Επίδαυρο

Από το προεδρείο της Βουλής η Ζωή Κωνσταντοπούλου «κατεβαίνει» στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου! Η τουλάχιστον στο περίπου, αφού την θέση της επί σκηνής θα πάρει ο Γιάννης Μπέζος, στην αριστοφανική κωμωδία εκκλησιάζουσες η οποία στις 31 Ιουλίου και την 1η Αυγούστου θα παρουσιαστεί στο θέατρο της αργολικής γης.

Με αμφίεση και στιλ που παραπέμπει στην αλησμόνητη στιλιστική επιλογή της στην ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης πριν από μερικούς μήνες, ο δημοφιλής ηθοποιός, που είναι και σκηνοθέτης της παράστασης, θα υποδυθεί την δυναμική Πραξαγόρα, την καπάτσα γυναίκα που διεκδικεί την εξουσία από τους άνδρες.

Το καναρινί παλτό και το φούξια παντελόνι έχουν ήδη γίνει από τα αγαπημένα ενδυματολογικά items των Ελλήνων κωμικών. Τόσο ο Τάκης Ζαχαράτος όσο και ο Διονύσης Ζάχος αλλά και ο Μάρκος Σεφερλής (στη νέα του παράσταση, που έκανε πρεμιέρα πριν λίγες ημέρες στο Δελφινάριο) υποδύονται την πολιτικό που αποτελεί ένα από τα πιο πολυσυζητημένα πρόσωπα των ημερών.

Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη:

Η πολιτική κωμωδία-σάτιρα, η οποία εκτός από την Επίδαυρο όπου θα κάνει πρεμιέρα, θα παιχτεί σε 12 ακόμα μεγάλα θέατρα της Ελλάδας, συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο χαρακτηριστικά έργα του σπουδαίου Ελληνα σατιρικού. Κεντρικό πρόσωπο στις «Εκκλησιάζουσες» είναι η Πραξαγόρα (Γιάννης Μπέζος), μια κατεργάρα Αθηναία η οποία αποφασίζει να αντιδράσει δυναμικά όταν μετά την ήττα της Αθήνας στον Πελοποννησιακό Πόλεμο η διαφθορά έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Παρασύροντας και τις υπόλοιπες συμπατριώτισσές της, πηγαίνει κρυφά στην Εκκλησία του Δήμου και ως άλλη… Ζωή Κωνσταντοπούλου διεκδικεί την εξουσία. 

Η Πραξαγόρα τολμά να περάσει ένα ψήφισμα και επιβάλλει (μαζί με τις υπόλοιπες) τις δικές της μεταρρυθμίσεις. Υστερα από λίγο συνειδητοποιεί πως η υλοποίηση του προγράμματός της είναι πέρα ως πέρα ουτοπική…

Με σαφείς παραλληλισμούς και αναγωγές στο σήμερα, το έργο μιλάει για τις κακές πολιτικές αποφάσεις, το οικονομικό «ναυάγιο» μιας εμβληματικής πόλης αλλά και τη διεκδίκηση εξουσιών από τις παραγκωνισμένες γυναίκες.

Συντελεστές:

Εκτός από τον Γιάννη Μπέζο, στην παράσταση πρωταγωνιστούν οι Γιάννης Ζουγανέλης, Πάνος Βλάχος, Δανάη Σκιάδη, Λαέρτης Μαλκότσης, Νίκος Μαγδαληνός, ενώ τη μουσική έχει επιμεληθεί ο Κωστής Μαραβέγιας.

Μετάφραση: Μίνως Βολανάκης

Σκηνοθεσία – Διασκευή: Γιάννης Μπέζος

Σκηνικά – Κοστούμια: Γιώργος Γαβαλάς

Φωτισμοί: Χρήστος Τζιόγκας

Μουσική – Στίχοι: Κωστής Μαραβέγιας

Κίνηση: Σεσίλ Μικρούτσικου

Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου

Βοηθός σκηνοθέτη: Ντένια Στασινοπούλου

Ερμηνεύουν (αλφαβητικά):

Πάνος Βλάχος, Μπάμπης Γαλιατσάτος, Γιάννης Ζουγανέλης, Θανάσης Ισιδώρου,
Παναγιώτης Κατσώλης, Νίκος Μαγδαληνός, Λαέρτης Μαλκότσης, Γιάννης Μπέζος, Δανάη Σκιάδη, Γιωργής Τσουρής

Συμμετέχει 14μελής χορός.

Μειωμένα εισιτήρια:

Να σημειωθεί πως το Εθνικό Θέατρο, συμμεριζόμενο τις οικονομικές δυσκολίες των Ελλήνων, ανακοίνωσε τη διάθεση 11.000 εισιτηρίων (και για τις δύο παραστάσεις στην Επίδαυρο) στην τιμή των 8 ευρώ.

Τα εισιτήρια αφορούν θέσεις στο άνω διάζωμα. Οι τιμές στη Β ζώνη είναι 20 ευρώ, στην Α ζώνη 40 ευρώ, ενώ τα VIP εισιτήρια κοστίζουν 45 ευρώ.

Το πρόγραμμα της περιοδείας:

1 Αυγούστου    Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
8 Αυγούστου    Πάτρα, Ρωμαϊκό Ωδείο  
10 Αυγούστου  Αρχαία Ολυμπία, Αρχαίο Θέατρο Φλόκα  
23 Αυγούστου  Νέα Μάκρη, Αμφιθέατρο του Πολιτιστικού & Αθλητικού Πάρκου
28 Αυγούστου  Λάρισα, Κηποθέατρο “Αλκαζάρ”
31 Αυγούστου  Θεσσαλονίκη, Θέατρο Δάσους 
3 Σεπτεμβρίου  Ωδείο Ηρώδου του Αττικού
7 Σεπτεμβρίου  Βριλήσσια, Θέατρο “Αλίκη Βουγιουκλάκη” 
10 Σεπτεμβρίου  Βύρωνας, Θέατρο Βράχων “Μελίνα Μερκούρη”
13 Σεπτεμβρίου  Ελευσίνα, Παλαιό Ελαιουργείο 
19 Σεπτεμβρίου  Νέα Σμύρνη, Θέατρο Άλσους Ν.Σμύρνης  
21 Σεπτεμβρίου  Κηποθέατρο Παπάγου
23 Σεπτεμβρίου  Ηλιούπολη, Θέατρο Άλσους “Δημήτρης Κιντής”