ΕΟΖ για τη ναυτιλία στην Κορινθία σχεδιάζει η Περιφέρεια Πελοποννήσου
Ειδική Οικονομική Ζώνη (ΕΟΖ) στην Κορινθία για τη ναυτιλία έχει ως στόχο να δημιουργήσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου, έχοντας μάλιστα και έτοιμη την σχετική μελέτη, όπως αποκάλυψε χθες ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης.
Ο περιφερειάρχης, με αφορμή την συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου για την Β’ φάση του χωροταξικού σχεδιασμού, ανέφερε ότι στο νομοσχέδιο για την ιθαγένεια, η παρούσα Κυβέρνηση νομοθέτησε τη δυνατότητα δημιουργίας ΕΟΖ, με την προϋπόθεση να έχει υπάρξει μελέτη. «Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ΕΟΖ στην περιοχή της Κορινθίας για τη ναυτιλία, ώστε να προσφέρουμε ελκυστικό κίνητρο για τις ναυτιλιακές εταιρείες και ήδη έχουμε έτοιμη μελέτη από την Παγκόσμια Τράπεζα» δήλωσε ο κ. Τατούλης.
Οι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες είναι θα λέγαμε μια μοντέρνα εκδοχή των παλιών αποικιών. Κάτι σαν κράτος εν κράτη όπου ένα μέρος της εδαφικής επικράτειας εκχωρείται σε ιδιώτες επενδυτές με ειδικό εργασιακό καθεστώς, ειδικό φορολογικό καθεστώς και ειδικό διοικητικό καθεστώς.
Σε ότι αφορά την Ελλάδα τα βασικά χαρακτηριστικά για τις ΕΟΖ θα περιλαμβάνουν:
- Στις επιχειρήσεις που θα λειτουργούν εντός των ΕΟΖ θα επιβάλλεται φορολογικός συντελεστής μεταξύ 15% και 17%, από 26% που είναι σήμερα, αν και στην ναυτιλία υπάρχουν ήδη αρκετά φορολογικά προνόμια.
- Πλήρως απλουστευμένες διαδικασίες αδειοδότησης των επιχειρήσεων.
- Οι εργασιακές σχέσεις εντός των περιοχών αυτών προβλέπονται να είναι ελαστικότερες, με ότι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για τους εργαζόμενους.
- Οι ΕΟΖ θα προσδιορίζονται γεωγραφικά και όχι θεματικά.
Τα τεχνικά και τα νομικά κείμενα για την δημιουργία ΕΟΖ στην Ελλάδα είναι ήδη έτοιμα και σε αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε το έντονο ενδιαφέρον της Γερμανίας για τη δημιουργία ΕΟΖ στην Ελλάδα, το οποίο έχει επανειλημμένα εκδηλωθεί δημοσίως στο πρόσφατο παρελθόν, ακόμα και από τον ίδιο τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.